Torsdag 6 oktober 2022
Vi finns här: www.nak.se

Tidigare nyheter

Här finns alla tidigare nyheter. Använd index-länkarna (längst ner på sidan) för att vandra bland nyheterna.

2022-09-30 - Solförmörkelse förgyller

Oktober innehåller mycket att titta på. Först och främst den partiella solförmörkelsen mitt på dagen den 25:e. Ungefär halva solen försvinner sett från Norrköping (se ovan) och ännu mer längre norrut. Se bara till att skydda dina ögon på ett bra sätt om du ska observera den. Andra saker som inträffar: Merkurius bjuder på sin bästa morgonsession för året, den är bäst runt den 9:e. Asteroiden Pallas passerar nära Sirius den 9–10:e. Bloss från geostationära satelliter kan ses runt den 12:e. Meteorskurarna Draconiderna och Orioniderna når maximum den 9:e respektive 21:e. Den förstnämnda lider dock av fullmånen. Dessutom kan Tauriderna ge extra många bolider från slutet av månaden till en bit in i november. Lägg därtill de ljusa Mars, Jupiter och Saturnus, ISS som passerar framför solen och månen, kometen ZTF som sakta blir ljusare och galaxen OJ 287 som kan få ett utbrott (flare) när dess två supermassiva svarta hål interagerar.

Slaktmånadens himmelska utbud:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2022
/ Sven Mårdh
2022-08-31 - Höststart med planetbonanza

September bjuder på en hel del i planetväg. Venus kommer nära Regulus den 5:e och avslutar sedan sin morgonsession i slutet av månaden för att återuppstå som aftonstjärna i jul. Den allt ljusare Mars har nu vuxit sig så stor att den avslöjar ytdetaljer redan i små teleskop och så passerar den Aldebaran den 7:e. Jupiter kommer rekordnära jorden vid oppositionen den 26:e – planeten når det minsta avståndet sedan 1963 och det dröjer ända till 2129 innan ett ännu mindre inträffar! Saturnus syns bra på kvällarna liksom Neptunus som når opposition den 17:e. Och så har vi Uranus som ockulteras av månen kring midnatt den 14–15:e (se bilden ovan). Lägg där till att asteroiden Juno har en gynnsam opposition den 7:e och kan då lätt ses i en fältkikare. Glad höst!

Höstmånadens färgsprakande guider:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2022
/ Sven Mårdh
2022-07-31 - Stjärnfall i månsken

Augusti är för många synonymt med stjärnfall, då meteorskuren Perseiderna når sitt maximum den 13:e. Tyvärr inträffar fullmånen den 12:e så många av de svagare stjärnfallen kommer att sköljas bort i månskenet. Tur då att vi kan trösta oss med planeter. Saturnus står i opposition den 14:e och är som bäst och syns, liksom Jupiter, hela natten. Även Mars är på humör och passerar nära Uranus den 2:e och frotterar sig senare i månaden med stjärnhoparna Plejaderna och Hyaderna. Den ljusa Venus har inget bra år men visar ändå upp sig som bäst i augusti. Förutom allt detta har vi Lunar X den 4:e, asteroiden Vesta i en gynnsam opposition den 22:e och så syns kometen C/2017 K2 (PanSTARRS). Ta fram kikaren snarast, för mot slutet av månaden kommer den för nära skymningen.

Skördemånadens himmel att bärga:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2022
/ Sven Mårdh
2022-06-30 - PanSTARRS tar vägen förbi M10

Under juli välkomnar vi att mörkret sakta återvänder till natthimlen, även om vi får vänta till slutet av månaden innan de nautiska gryningarna och skymningarna åter gör sig gällande. Passa på att kolla in kometen C/2017 K2 (PanSTARRS) med en kikare när den svingar sig förbi de klotformiga stjärnhoparna M10 och M12. Även M14 finns inom räckhåll. Superfullmånen stör tyvärr runt den 13:e. Kartan ovan är genererad med hjälp av SkySafari 6 Pro. Månaden är annars kryddad med en radda planeter som är synliga alltifrån sen kväll till tidig morgon – Saturnus, Jupiter, Mars och Venus. Dessutom finns Neptunus inte långt ifrån Jupiter och Mars närmar sig Uranus. Och så börjar säsongen för stjärnfall – Delta Aquariiderna och Alfa Capricorniderna når maximum under ett månfritt månadsslut.

Hömånadens digra himlahändelser:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2022
/ Sven Mårdh
2022-05-31 - Morgonplaneterna blir fler

Juni är kanske inte den bästa tiden för att göra astronomiska observationer. De ljusa nätterna gör det nästan omöjligt att se några svagare objekt. Tur då att planeterna dyker upp på morgonhimlen, en efter en. Redan i maj kunde vi se Jupiter och Saturnus, och den här månaden fortsätter det med Venus och Mars. André Frankes grafik ovan visar läget mot den östra horisonten vid den borgerliga gryningens början. Juni bjuder också på Lunar X (6/6) och Gyllene handtaget (9/6) för månobservatörerna – dessutom en superfullmåne (14/6) som kommer att röra sig nära horisonten även när den står i söder. Det borgar för en extra stor variant tack vare månillusionen. Kometen PanSTARRS kan ses gå tvärs igenom Ormbäraren och så firar vi sommarsolståndet den 21 juni. Glad sommar!

Sommarmånadens hetaste händelser:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2022
/ Sven Mårdh
2022-04-30 - Blek förmörkelse och planetbyte

Äntligen blir det en månförmörkelse igen (morgonen den 16:e), men tyvärr kan vi i stort sett bara se när månen sakta går in i jordens halvskugga. Sedan går månen ned. Med lite tur hinner vi i alla fall se en svag skuggning på den vänstra halvan. Bilden ovan visar månens utseende klockan 04.10. Maj bjuder annars på planetbyte: Merkurius försvinner från kvällshimlen en vecka in i månaden. Istället gör två planeter efterlängtad comeback på morgonhimlen: Jupiter och Saturnus. Mer osäkert är det om kometen C/2021 O3 (PanSTARRS) orkar med efter sin periheliepassage. Har vi tur blir kometen en lätt fångst i en ordinär fältkikare, men troligare är att ”hårstjärnan” blir svagare. Slutligen kan meteorskuren Tau Herculiderna bjuda på ett riktigt fyrverkeri den 31:e. Dessvärre lär den eventuella meteorstormen inträffa när solen gått upp i Sverige.

Uppdatering 7/5: Kärnan hos C/2021 O3 (PanSTARRS) har i samband med periheliepassagen fallit sönder och kometen är därför betydligt ljussvagare än vad man hoppats på.

Blomstermånadens bästa guider:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2022
/ Sven Mårdh
2022-03-31 - Merkurius tar över

April betyder flera avsked på stjärnhimlen. Vinterstjärnbilderna försvinner en efter en och vi säger farväl till Rigel i Orion den 17:e och Sirius i Stora Hunden den 22:e. Även planeten Venus säger adjö för den här gången på morgonhimlen den 12:e. Istället stoltserar Merkurius som ensam planet synlig för blotta ögat under den andra hälften av månaden – då under den tidiga kvällen. När den syns som bäst omkring den 28:e står den nära stjärnhopen Plejaderna, den kan dock vara lite trixig att se i skymningsljuset. Under april blir det också stjärnfall då meteorskuren Lyriderna når maximum den 22:e. Trots att månen är mer än halv stör den inte nämnvärt tack vare dess sydliga gång. Vidare kan du observera den för tillfället ljusa Mira-variabeln Chi Cygni nå sin topp och se asteroiden Hygiea i en gynnsam opposition den 29:e.

Gräsmånadens himlafenomen:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2022
/ Sven Mårdh
2022-02-28 - Venus ensam marsplanet

När planeten vi alla lever på drabbas av krig och förstörelse kan det vara en tröst att blicka upp mot himlens alla stjärnor. Under mars möts vi dessutom av både vårdagjämning och sommartidens början. Planeterna lyser dock med sin frånvaro, det är bara Venus som kan ses för blotta ögat. Men det finns mycket annat att kolla in – månaden bjuder dig chans att spana efter både geostationära satelliter och rymdstationen ISS. Om du har teleskop kan du se minst tre kometer och dvärgplaneten Ceres är en baggis med handkikare. Och vår vän månen finns nästan alltid där uppe – en kikare avslöjar de största kratrarna och ett teleskop kan ta dig med till ett fantastiskt skuggspel i värld av bergskedjor och månhav.

Vårmånadens stjärnguider:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2022
/ Sven Mårdh
2022-01-31 - Perfekt läge för Lunar X

Månen bjuder på ett perfekt läge för att observera Lunar X denna månad. Den 8:e kan alla med teleskop se solljus och skuggor på väggarna på kratrarna Blanchinus, La Caille och Purbach bilda det lysande X:et vid månens terminator. Venus har liksom i fjol inget bra år men omkring den 6:e gör hon i alla fall det bästa möjliga som morgonstjärna. Andra saker som februari bjuder på är flera ISS-passager framför solen (ordentligt skydd ett måste!) och asteroiden Massalia i en gynnsam opposition. På den mer ledsamma sidan är att det är dags att ta farväl av Jupiter för säsongen. (Foto på Lunar X: RadioFan/Wikimedia Commons)

Göjemånadens kosmiska begivenheter:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2022
/ Sven Mårdh
2021-12-31 - Merkurius dyker upp igen

Gott nytt astronomiår! 2022 års första månad bjuder på många planeter: Merkurius syns under några veckor och bäst runt den 11:e (se ovan), Venus försvinner som aftonstjärna runt den 5:e men kommer tillbaka som morgonstjärna kring den 11:e, Mars lyser svagt på morgonen fram till den 25:e, Jupiter är fortfarande bra på kvällen medan Saturnus försvinner därifrån den 17:e. Januari har mycket mer att kolla in: tre kometer är synliga i små teleskop, asteroiden Iris når en gynnsam opposition, årets ljusaste NEO-asteroid far förbi och månen ockulterar dubbelstjärnan Alfa1 och Alfa2 Librae. Och glöm heller inte Quadrantiderna, en av de mest aktiva meteorskurarna och som har maximum nära nymåne.

Torsmånadens dundrande himlaspel:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2022
/ Sven Mårdh
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...