Fredag 31 mars 2023
Vi finns här: www.nak.se

Tidigare nyheter

Här finns alla tidigare nyheter. Använd index-länkarna (längst ner på sidan) för att vandra bland nyheterna.

2023-03-01 - Obs-guiden i ren text
På grund av tekniska problem är Obs-guiden för mars för tillfället uppdaterad i endast ren text, utan vare sig kartor eller länkar. Du når På himlen och Obs-guiden enklast genom att klicka på den lilla runda stjärnkartan i den högra spalten på denna sida. Därefter kan du välja mellan att klicka på Obs-guiden för mars eller gå vidare till André Frankes På himlen genom att klicka på Utförligare om månadens händelser.
/ Sven Mårdh
2023-02-28 - Nytt webbhotell - Wopsa
Vi har nu efter mycket jobb flyttat till webhotellet Wopsa. Förhoppningsvis fungerar allt som det skall. Tester kommer att göras under den närmaste tiden. Det som ännu inte fungerar är notifieringen om hemsidans uppdatering.
/ Bengt-Erik Söderström
2023-02-24 - Vi håller på att byta leverantör för hemsidan
Nu i dagarna håller vi på med att byta leverantör till hemsidan, från Crystone till Wopsa. Anledningen är att Crystone inte längre stöder asp.net konstruerade siter direkt. Skulle vi vara kvar hos Crystone skulle det betyda en fördubbling av årsavgiften, och det anser vi oss inte ha råd med. Så vi flyttar allt till en ny leverantör: Wopsa. Vi är medvetna om att flytten kan medföra en del störningar, och det ber vi om överseende med.
Vi meddelar här när det hela är klart
/ Bengt-Erik Söderström
2023-01-31 - Venus allt närmare Jupiter

Dagstidningar och tv har idogt uppmärksammat "den gröna kometen" C/2022 E3 (ZTF). Frågan är bara hur många i allmänheten som verkligen sett den då den knappast har kunnat observerats för blotta ögat på grund av ljusföroreningar – och nu i början av februari även störande månsken. Nåväl, för den som vill följa den framöver i kikare så tar den en spännande väg på stjärnhimlen – nära Capella, Mars och Aldebaran. Dessutom har den ett nära möte med den ljussvagare kometen C/2022 U2 (ATLAS) mitt i triangeln av "killingstjärnor" nedanför Capella den 6:e. Något som ingen som spanar mot kvällshimlen lär missa är att Venus och Jupiter kommer allt närmare varandra. Närmast är de först den 1 och 2 mars, men redan nu är paret iögonfallande.

Göjemånadens vackra rymder:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2023
/ Sven Mårdh
2022-12-30 - Kometen ZTF är som bäst

Januari bjuder på en praktstart på året vad gäller astronomiska begivenheter. Kring midnatt 1–2:e ockulterar månen (belyst 78%) planeten Uranus. Meteorskuren Quadrantiderna, en av årets aktivaste, når maximum på morgonen den 4:e. Tyvärr stör månen. Mot slutet av månaden är det dags att ta säsongsfarväl av ringförsedda Saturnus, men innan dess möter den upp med den intensivt lysande Venus den 22:e. Planetparet gästspelas av månskäran kvällen därpå. Kometen C/2022 E3 (ZTF) beräknas att toppa ljusstyrkan i slutet av januari och början av februari – den kan bli svagt synlig för blotta ögat om vi har tur. Dessutom passerar den bara 10° från Polstjärnan den 30:e. Kartan ovan visar kometens position klockan 19 i slutet av januari.

Torsmånadens himmelska utbud:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2023
/ Sven Mårdh
2022-11-30 - Mars, Mars, måne...

Nejdå, det är inget lurt här. På morgonen den 8 december ockulterar fullmånen planeten Mars som samtidigt står i opposition. Dessutom ockulterar Mars en stjärna under månockultationens gång – men detta göms helt av månen! December är en månad som i övrigt har allt man kan önska sig: asteroiden Bamberga kan hittas intill Algol (2), månen ockulterar även planeten Uranus (5), kometen 81P/Wild är nära Spica (9) och kometen C/2022 E3 (ZTF) plöjer igenom Norra Kronan, årets största meteorskur, Geminiderna, når maximum (14), en mag +19-asteroid ockulterar Zeta Tauri i delar av Götaland (14), vi kan fira vintersolståndet (21), kometen C/2020 V2 (ZTF) kommer nära Polstjärnan (23), Venus dyker upp som aftonstjärna (25) och kan även guida dig till Merkurius. Och mycket, mycket annat. God jul och ett gott slut!

Julmånadens inslagna utbudspaket:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2022
/ Sven Mårdh
2022-10-31 - Leoniderna levererar?

November kan bli en riktig stjärnfallsmånad. Meteorskuren Leoniderna förväntas slå till på morgonen den 19:e när ZHR kan komma att överstiga 250 meteorer/timme om vi har tur. Grafiken ovan från SkySafari Pro visar dess radiant. Dessutom kan Tauriderna ge extra många bolider från slutet av oktober och till omkring den 10 november. Och i fjol överraskade den gamla meteorskuren Andromediderna alla. Hur blir det i år? Ut och kolla efter! November är dock mycket mer än stjärnfall. Till exempel står planeten Uranus och asteroiden Bamberga i opposition. Och så har vi en komet i Karlavagnen och Lunar X är synligt.

Uppdatering 23/11: Leoniderna levererade tyvärr inte denna gången (rapport från IMO). En ljusstark taurid över Norge den 19/11 uppmärksammades istället stort av media världen över (BBC News).

Vintermånadens coola himlar:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2022
/ Sven Mårdh
2022-10-11 - ÖAS höstmöte 13 oktober
Den 13 oktober håller ÖAS sitt höstmöte på universitetet i Linköping. Alla medlemmar är välkomna.
Vi får lyssna till ett spännande föredrag av docent Alexis Brandeker, Stockholms Universitet, om de nya rymdteleskopen bl.a James Webb och vad de kan ge i synnerhet när det gäller utforskning av exoplaneter, dvs planeter runt andra stjärnor än vår egen sol.
Plats: Linköpings universitet, Fysikhuset föreläsningssal Schrödinger

Tid kl 18.00 - var i tid dörrarna kan vara stängda efter 18.00!
/ Bengt-Erik Söderström
2022-09-30 - Solförmörkelse förgyller

Oktober innehåller mycket att titta på. Först och främst den partiella solförmörkelsen mitt på dagen den 25:e. Ungefär halva solen försvinner sett från Norrköping (se ovan) och ännu mer längre norrut. Se bara till att skydda dina ögon på ett bra sätt om du ska observera den. Andra saker som inträffar: Merkurius bjuder på sin bästa morgonsession för året, den är bäst runt den 9:e. Asteroiden Pallas passerar nära Sirius den 9–10:e. Bloss från geostationära satelliter kan ses runt den 12:e. Meteorskurarna Draconiderna och Orioniderna når maximum den 9:e respektive 21:e. Den förstnämnda lider dock av fullmånen. Dessutom kan Tauriderna ge extra många bolider från slutet av månaden till en bit in i november. Lägg därtill de ljusa Mars, Jupiter och Saturnus, ISS som passerar framför solen och månen, kometen ZTF som sakta blir ljusare och galaxen OJ 287 som kan få ett utbrott (flare) när dess två supermassiva svarta hål interagerar.

Slaktmånadens himmelska utbud:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2022
/ Sven Mårdh
2022-08-31 - Höststart med planetbonanza

September bjuder på en hel del i planetväg. Venus kommer nära Regulus den 5:e och avslutar sedan sin morgonsession i slutet av månaden för att återuppstå som aftonstjärna i jul. Den allt ljusare Mars har nu vuxit sig så stor att den avslöjar ytdetaljer redan i små teleskop och så passerar den Aldebaran den 7:e. Jupiter kommer rekordnära jorden vid oppositionen den 26:e – planeten når det minsta avståndet sedan 1963 och det dröjer ända till 2129 innan ett ännu mindre inträffar! Saturnus syns bra på kvällarna liksom Neptunus som når opposition den 17:e. Och så har vi Uranus som ockulteras av månen kring midnatt den 14–15:e (se bilden ovan). Lägg där till att asteroiden Juno har en gynnsam opposition den 7:e och kan då lätt ses i en fältkikare. Glad höst!

Höstmånadens färgsprakande guider:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2022
/ Sven Mårdh
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...