Tidigare nyheter
Här finns alla tidigare nyheter. Använd index-länkarna (längst ner på sidan)
för att vandra bland nyheterna.
Kometen Tsuchinshan-ATLAS håller ihop och infriar än så länge alla förväntningar. Fortsätter den på samma väg har vi en riktig fin "hårstjärna" att observera under oktober. Har vi extra tur kan den under en kort period bli lika ljus som Venus och alltså kunna skönjas i dagsljus. Månaden innehåller dock mycket mer än kometen. Meteorskurarna Draconiderna och Orioniderna når maximum den 8:e respektive 21:e. Vi bjuds på årets största supermåne den 17:e och två kvällar senare korsar månen södra delen av Plejaderna och ockulterar några mindre ljusa stjärnor. Den ljusnande Mars förvandlar tvillingarna Castor och Pollux till trillingar och intar en bedårande konstellation tillsammans med månen den 23:e.
Läs mer i slaktmånadens guider:
På himlen | Obs-guiden | Astrokalender 2024
/ Sven Mårdh
|
Septembers supermåne den 18:e kommer att bli knaprad lite i kanten av jordskuggan. Tyvärr når årets enda "riktiga" månförmörkelse inte ens en tiondel av måndiametern. Men det finns mycket att trösta sig med den kommande tiden: både Saturnus och Neptunus står i opposition (8:e respektive 21:e), Merkurius bjuder på en bra morgonapparition tillsammans med Regulus, kometen 13P/Olbers passerar nära Muphrid och Arcturus. Och så väntar vi med spänning på kometen Tsuchinshan-ATLAS.
text: Sven Mårdh
grafik: André Franke
Nästa totala månförmörkelse synlig från Norrköping inträffar 7 sept 2025 runt 20.30. Månen står lågt i SSO,
/Bengt-Erik Söderström
Den digra höstmånaden kan du läsa om här
/ Bengt-Erik Söderström
|
Natten den 12 augusti var det ovanligt starkt norrsken över Norrköping. Tidvis ända upp till zenit!
Kamera: mobiltelefon.
/ Bengt-Erik Söderström
|
Tyvärr har vi haft en del tekniska problem med hemsidan. Det gick inte att lägga in bilder eller skapa klickbara länkar. Det tycks nu som problemen äntligen har fått en lösning. Nedan är en link till Astroinfo samt ett exempel på bild - en gammal sådan.. Vi skall försöka hålla hemsidan bättre uppdaterad fortsättningsvis. Orsaken till problemen har varit att vi bytt leverantör för webhotellet, detta pga kostnadsskäl.
På himlen och Obs-guiden hittar du på: Astroinfo
(André Frankes hemsida)
Bild på fullmånen
/ Bengt-Erik Söderström
|
På himlen och Obs-guiden hittar du på:
https://www.astroinfo.se/
/ Sven Mårdh
|
Vilken månad! Meteorskuren Geminiderna når sin topp på kvällen den 14:e bara ett dygn efter nymåne. Bättre förutsättningar för en lyckat maximum är svårt att få! För den som hellre vill kolla in planeterna har vi Venus på morgonen, Saturnus under den tidiga kvällen och Jupiter som lyser ända till långt efter midnatt. Tre ljusa asteroider når opposition under månaden, varav framförallt Vesta men även Metis borde vara fina objekt för en fältkikare. Kometerna Tsuchinshan och Pons-Brooks kommer att vara lätta att hitta med teleskop då de rör sig nära Regulus respektive Vega. Lägg därtill att december även bjuder på Lunar X (19:e), Vintersolståndet (22:e), Gyllene handtaget (22:e) och mycket annat. Snön lyser vit på taken, endast amatörastronomen är vaken!
Julmånadens kosmiska klappar:
På himlen:
https://www.astroinfo.se/pa-himlen-2023/pa-himlen-i-december-2023/
Obs-guiden:
https://www.astroinfo.se/obs-guiden-for-december-2023/
Astrokalender 2023:
http://www.nak.se/Default.aspx?sida=Artikel&id=260
Kopiera adresserna ovan till din webbläsare
/ Sven Mårdh
|
Solsystemets planetgigant Jupiter står i opposition den 3:e och är nu imponerande oavsett om man observerar den för blotta ögat, i kikare eller teleskop. I det senare bjuds man på en rad möjligheter att se både molnbälten och den stora röda fläcken, för att inte tala om alla fenomen som kan inträffa bland de fyra galileiska månarna. Morgonhimlen ägs däremot av den ljusa Venus. Som en extra delikatess ockulteras dessutom planeten av månen under dagtid den 9:e. Två andra himlakroppar som når opposition är asteroiden Melpomene den 5:e och planeten Uranus den 13:e. Stjärnfall blir det också under november: de två Taurid-skurarna, som kan ge en och annan ljus bolid, når maximum den 5:e och 12:e, medan Leoniderna når toppen den 18:e helt utan störande månsken.
Vintermånadens glimrande stjärnor:
På himlen:
https://www.astroinfo.se/pa-himlen-2023/pa-himlen-i-november-2023/
Obs-guiden:
https://www.astroinfo.se/obs-guiden-for-november-2023/
Astrokalender 2023:
http://www.nak.se/Default.aspx?sida=Artikel&id=260
Kopiera adresserna ovan till din webbläsare
/ Sven Mårdh
|
Oktober är förmörkelsens tid. Dels inträffar en ringformig solförmörkelse (den 14:e) som tyvärr inte kan ses här, och dels bjuds vi på en partiell månförmörkelse (28:e) med Jupiter strax intill som extra blickfång. Oktober är även Venus tid. Planeten får under några dagar sällskap av Regulus och månskäran (9–10:e) och intar sedan sitt bästa läge som morgonstjärna (19:e). Månaden serverar även två dugliga meteorskurar i maximum som knappt störs av månen – Draconiderna (9:e) och Orioniderna (22:e), asteroiden Amphitrite i en gynnsam opposition (2:e), Lunar X (21:e) och flera kometer lämpliga för ett mindre teleskop – Encke, Hartley och Lemmon. Den sistnämnda har blivit mycket ljusare än vad som tidigare prognostiserats.
Slaktmånadens himmelska utbud:
På himlen:
https://www.astroinfo.se/pa-himlen-2023/pa-himlen-i-oktober-2023/
Obs-guiden:
https://www.astroinfo.se/obs-guiden-for-oktober-2023/
Astrokalender 2023:
http://www.nak.se/Default.aspx?sida=Artikel&id=260
Kopiera adresserna ovan till din webbläsare
/ Sven Mårdh
|
Bland det bästa med astronomin är att det hela tiden dyker upp nya upptäckter. Som till exempel kometen C/2023 P1 (Nishimura) som upptäcktes av Hideo Nishimura den 12 augusti med hjälp av ett 200 mm teleobjektiv på en vanlig Canon-kamera. Har vi tur kommer hans komet att vara synlig för blotta ögat under första hälften av september. Månaden är för övrigt kryddad med kometer, varav flera kan observeras redan i en vanlig fältkikare. Men som alltid med kometer är det bra att ha med ett "kanske". September bjuder också på en danjonmåne (14:e), Venus som allra ljusast (19:e), Neptunus i opposition (19:e) och Merkurius som morgonplanet (bäst 24:e). Faktiskt blir det så mycket att händelser som höstdagjämning (23:e) och ännu en supermåne (29:e) hamnar utanför höjdar-listan. Och för säkerhets skull: kolla alltid upp den rekurrenta novan T Coronae Borealis på kvällarna så att du inte missar ett eventuellt utbrott. Det lär vara dags snart!
Höstmånadens späckade guider:
På himlen:
https://www.astroinfo.se/pa-himlen-2023/pa-himlen-i-september-2023/
Obs-guiden:
https://www.astroinfo.se/obs-guiden-for-september-2023/
Astrokalender 2023:
http://www.nak.se/Default.aspx?sida=Artikel&id=260
Kopiera adresserna ovan till din webbläsare
/ Sven Mårdh
|
Ta fram din Baden Baden eller solsäng. Utrusta dig med tröjor och filtar. Det är dags att lägga sig under bar stjärnhimmel och njuta av stjärnfallen från meteorskuren Perseiderna i helgen. Maximum väntas inträffa dagtid den 13 augusti så de bästa nätterna blir den 12-13 och 13-14 augusti. I år stör inte någon ljus måne - en tunn skära leker tafatt med stjärnorna Castor och Pollux i Tvillingarna under sennatten. Två ljusa planeter syns i öster till söder: den starka Jupiter i Väduren och Saturnus i Vattumannen. Låt oss nu hoppas på att regnmolnen skingras och att Perseiderna ger oss en bra skörd. Fjolåret var en besvikelse med mindre aktivitet och en besvärande fullmåne. Å andra sidan var det många observatörer som fick se ett raketsteg från Space X brinna upp i atmosfären. Vem vet vad himlen bjuder på i år.
https://www.astroinfo.se/obs-guiden-for-augusti-2023/#tre
/ Sven Mårdh
|
|
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... |