Fredag 22 september 2017
Vi finns här: www.nak.se

Tidigare nyheter

Här finns alla tidigare nyheter. Använd index-länkarna (längst ner på sidan) för att vandra bland nyheterna.

2017-09-21 - Satelliter från Esrange
Sedan drygt 50 år tillbaka har sondraketer för forskningsändamål sänts upp från raketbasen Esrange. Enligt ett pressmeddelande idag får Rymdstyrelsen i uppdrag att i samverkan med Rymdbolaget se om det finns affärsmässiga förutsättningar att i framtiden från Esrange sända upp små satelliter till omloppsbana runt jorden.

Pressmeddelande
/ Håkan Norén
2017-09-15 - Cassini flög in i Saturnus
Rymdsonden Cassini som sändes upp 1997 och kom fram till Saturnus 2004 har därefter samlat in en mycket stor mängd data om Saturnus samt dess ringar och månar. Efter i år ett antal flygningar mycket nära Saturnus har rymdsondens uppdrag idag den 15 september avslutats med att som planerat flyga in i Saturnus atmosfär och då brinna upp som en meteor.


https://saturn.jpl.nasa.gov/news/
/ Håkan Norén
2017-09-02 - Planettrio lyser upp morgonen

Den ljusa Venus får sällskap av både Merkurius och Mars på morgonhimlen i september. Tillsammans med Lejonets huvudstjärna Regulus bjuder de på en riktig himmelsshow under månaden (grafiken ovan visar utsikten mot öster den 17:e klockan 05.15. Månen passerar dessutom de fyra 18–19 september. Andra kosmiska begivenheter den närmaste tiden är närpassagen av asteroiden Florence i början av månaden, Neptunus står i opposition den 5:e liksom asteroiden Julia den 8:e, och så passerar kometen ASASSN stjärnhopen Plejaderna den 17:e. Tyvärr missar Östergötland när asteroiden Susumu för någon sekund släcker stjärnan Sigma Tauri den 10:e (syns bara i sydligaste Sverige) och så får vi säga farväl till rymdsonden Cassini som dyker ner i Saturnus atmosfär den 15:e och förstörs i ett eldsken.

Läs mer om vad som händer under september:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2017-08-21 - Följ solförmörkelsen på nätet

För den som inte är på plats i USA finns många alternativ att följa måndagens totala solförmörkelse på internet. Här är några:
NASA | CNN | Slooh
/ Sven Mårdh
2017-08-06 - Förmörkelser och stjärnfall

På måndagskvällen den 7 augusti kan vi se slutet av en partiell månförmörkelse (se ovan), men det gäller att passa på då det är bara den sista halvtimmen som syns efter månens uppgång. Två veckor senare, den 21 augusti, är det dags för den totala solförmörkelsen i USA som alla pratar om och som flera amatörastronomer från Sverige reser till. Här hemma syns den bara som partiell (och knappt det) i trakten kring Strömstad. Årets perseider, med maximum helgen den 12–13 augusti, hämmas tyvärr av månsken men räkna ändå med en hel del stjärnfall (se Perseidernas radiant till höger). Andra händelser under månaden: Jupiter gör sorti i skymningsljuset omkring den 18:e, Venus är briljant på morgnarna och asteroiden 3122 Florence kommer nära jorden i månadsskiftet augusti/september.

Läs mer om vad som händer under augusti:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden

Variabelnytt: I slutet av juni upptäcktes en nova i stjärnbilden Skölden. Denna är fortfarande av 10:e magnituden. Läs mer om denna och om nya kometen C/2017 O1 ("ASASSN1") samt en supernova i en galax i Fiskarna hos Sky & Telescope. I forumet Astronet har Hans Bengtsson uppmärksammat att den populära halvregelbundna variabeln Z Ursae Majoris är ovanligt ljusstark. Enligt de senaste AAVSO-observationer har den magnitud på runt +6,3.
/ Sven Mårdh
2017-08-04 - Observationssäsongen startar: Perseiderna!
Liksom tidigare år samlas vi för att observera Perseiderna, lördagen 12 augusti kl 22.00.

Om du vill veta mer om meteorsvärmen Perseiderna kan du läsa Sven Mårdhs artikel här .

Se även vårt mötesprogram för detaljerad information.
/ Bengt-Erik Söderström
2017-07-01 - Chans att se Lunar X

Kring tiden när månen befinner sig i första kvarteret skapar kratrarna Blanchinus, La Caille och Purbach ett säreget spel av skuggor och ljus. Under några få timmar syns ett tydligt X om man synar terminatorn – gränsen mellan natt och dag – med teleskop. Populärt kallas fenomenet Lunar X (bilden ovan, foto av RadioFan/Wikimedia Commons) och på kvällen den 30 juli har du chans att se det. Andra kul saker under juli: Venus syns allt bättre på morgonen, meteorsäsongen börjar med Delta Aquariiderna, Alfa Capricorniderna och en och annan perseid, månen ockulterar Merkurius i dagsljus... tja, varför inte botanisera i våra guider!

Läs mer om de kosmiska händelserna under juli:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2017-06-05 - Saturnus ringar är som bäst

Ringplaneten Saturnus står i opposition den 15 juni i stjärnbilden Ormbäraren. Den syns då hela natten och står rakt i söder vid midnatt (klockan 01 sommartid) när sommarhimlen är som mörkast. Grafiken ovan visar när fullmånen är nära Saturnus den 9 juni klockan 23.45. Ringarna går att se redan i ett mindre teleskop, som även kan visa åtminstone de ljusaste månarna Titan och Rhea. Just nu lutar Saturnus ringsystem nästan som mest mot oss och är därför både iögonfallande och lätt att se. Tidigare på kvällarna går även Jupiter att observera i sydväst och på morgonen går Venus att kolla in lågt i ostnordost.

Läs mer om de kosmiska händelserna under juni:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2017-06-01 - Visualiseringscenter Norrköping
Specialvisning för Norrköpings Astronomiska Klubb och Östergötlands Astronomiska Sällskap. Visualiseringscenter, Norrköping. Torsdagen 1 juni 2017, kl 19.00

Det utvidgade samarbetet mellan NAK och ÖAS fortsätter: Vi har ju haft en synnerligen dålig höst och vår när det gäller astronomiobservationer. Vädrets makter gillade tydligen inte astronomi…
Därför inbjuder vi nu, när den ljusa himlen hindrar oss, till en intressant, spännande kväll den 1 juni.

Kvällens tema är: Asteroider

19.00-20.00
Mingel och ev förtäring eller dryck i restaurangen. Detta betalas av deltagarna själva.

Restaurangen rekommenderar deras plocktallrik för 125 :-
Kaffe eller annan dryck.

20.00-
Specialvisning i Domteatern. Denna är kostnadsfri. Ingen förbokning, inga biljetter.

Programmet är komponerat speciellt för oss amatörastronomer och behandlar bl.a följande:

- Den nya filmen “Asteroid: Mission Extreme 3D” från National Geographic
- Om dvärgplaneter och asteroider, presentation av dvärgplanet/asteroid Ceres och Vesta
- Närliggande asteroider, realtidsdata från NASA

- Frågor och diskussion


Föreläsare är:

Anders Wettergren, Bengt-Erik Söderström NAK/ÖAS
Emil Axelsson, visualiseringscenters expert på Open Space
Medhjälpare är Kalle Bladin, forskningsingenjör

Om detta event faller väl ut kommer vi att anordna ytterligare en spännande specialvisning under oktober /november 2017

För att ytterligare öka intresset för astronomi inbjudes även pressen ( NT + Corren )

Varmt välkomna!
/ Bengt-Erik Söderström
2017-04-30 - Månen går i närkamp

Sommarens ljusa himmel är nära och det är bäst att passa på att observera innan de flesta av himmelsobjekten tonar bort. Månen passerar nära både planeter och en ljus stjärna under månaden: Jupiter natten mellan den 7 och 8 maj, Saturnus på sennatten/morgonen den 14 maj och Regulus kvällen den 31 maj. Kometerna 41P/Tuttle-Giacobini-Kresak och C/2015 V2 (Johnson) kan fortfarande följas i ett litet teleskop och asteroiden Vesta kan ännu ses med en fältkikare. Och i maj börjar dessutom de nattlysande molnen att dyka upp.

Läs mer om de kosmiska händelserna under maj:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...