Fredag 3 juli 2020
Vi finns här: www.nak.se

Tidigare nyheter

Här finns alla tidigare nyheter. Använd index-länkarna (längst ner på sidan) för att vandra bland nyheterna.

2020-07-02 - Magnifika planeter vs Kometen

Vilken juli det verkar bli! Först och främst: planeterna! Både Jupiter (den 14:e) och Saturnus (den 21:e) står i opposition och är som allra ljusast och bäst att observera. Alltid iögonfallande Venus syns allt bättre som morgonstjärna och når sin maximala ljusstyrka den 10:e. Sennattens Mars börjar också bli riktigt ljus och visar lätt ytdetaljer i ett teleskop. Kan det bli bättre? Ja, det kan det! Kometen C/2020 F3 (NEOWISE) verkar hålla ihop och är riktigt ljus, magnitud runt +1 i början av månaden. Vi får se hur ljus den är när den dyker upp i norr mitt i natten – om några dagar? Eller i mitten av månaden? Ut och spana!

Hömånadens fantastiska händelser:
På himlen (överblick) | På himlen | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2020-06-28 - Supernova i M85
En supernova av typ Ia har upptäckts i galaxen M85 i stjärnbilden Berenikes Hår. Den är fortfarande ljussvag (magnitud +16 den 26 juni) men skulle eventuellt kunna öka till magnitud +12. M85 syns just nu på kvällarna. Den 29 juni klockan 01.00 är dess höjd 14,3° i VNV (solhöjd –8,2°) i Norrköping. Sydligaste Sverige har bättre möjligheter att se den.

Läs mer hos: BAA.
/ Sven Mårdh
2020-05-31 - Planetduo i magiskt ljus

Vi lever i märkliga tider. Coronaepidemin har förvandlat världen till något vi inte riktigt känner igen. En sak är i alla fall som vanligt: det blir midsommar och vår himmel fylls med ett fantastiskt ljus även på nätterna. Tyvärr medför det att man inte längre kan se stjärnhimlen ordentligt. Något som ändå syns med lätthet är de ljusa planeterna. Duon Saturnus och Jupiter lyser hela månaden under tidig morgon och syns allt bättre. I slutet av juni går de till och med att observera från 23-tiden. André Frankes grafik här ovan visar hur det ser ut när månen är på tillfälligt besök den 9 juni klockan 02.30. Senare i månaden går även den rödaktiga Mars och den intensivt lysande Venus att se på morgonhimlen. Det finns mer som inträffar den närmaste tiden: en blek månförmörkelse i jordens halvskugga den 5:e, månen ockulterar Venus på förmiddagen den 19:e (akta dig för solen!), asteroiden Iris når sin opposition den 28:e. Och så finns det några kometer, om de nu inte går sönder...

Sommarmånadens ljusaste bjudningar:
På himlen (överblick) | På himlen | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2020-05-30 - PQ Andromedae i utbrott

Dvärgnovan PQ Andromedae (av WZ Sge-typ) befinner sig just nu i ett sällsynt utbrott. Magnituden ligger för närvarande på +10,5, att jämföra med det normala +19,5. Dvärgnovan ligger mellan Algol och Almach. Hos AAVSO kan du få en stjärnkarta med jämförelsemagnituder med hjälp av deras Variable Star Plotter. Kartan ovan kommer från SkySafari 6 Pro.

Läs mer hos: AAVSO | BAA.
/ Sven Mårdh
2020-05-11 - Supernova i galaxen NGC 3643

En supernova av typen Ia blossade den 21 april upp i galaxen NGC 3643 i stjärnbilden Lejonet, men det är först nu den har blivit så pass ljus att den kan ses i mindre amatörteleskop. Supernovan, som har beteckningen SN2020hvf, är för tillfället av magnitud +12. Det är faktiskt ljusare än själva galaxen som är svårare att observera med en magnitud på +14.6.

Uppdaterat 16/5: Sky & Telescope har en artikel om supernovan i NGC 3643 och en något ljussvagare i galaxen M61.
/ Sven Mårdh
2020-05-01 - Avsked och välkomnanden

Aftonstjärnan Venus har följt oss som en kär vän sedan i vintras, men nu är det dags att ta avsked. I slutet av maj försvinner den men innan dess får den sällskap av Merkurius som är på kort visit. Passa också på att följa Venus fas de sista veckorna – den smala skäran kan skönjas i en fältkikare! Den lovande kometen C/2019 Y4 (ATLAS) håller på att falla sönder och samman och kanske går under helt under den närmaste tiden. Istället välkomnar vi nya C/2020 F8 (SWAN) och hoppas att den blir tillräckligt stark för lysa i den ljusa försommarnatten. Morgonhimlen förgylls av Jupiter och Saturnus, som under maj står mindre än 5 grader från varandra. En försmak av vad som komma skall!

Uppdaterat 16/5: Kometen C/2020 F8 (SWAN) är tyvärr även den ljussvagare än hoppats. Magnituden är just nu runt +6.

Blomstermånadens prunkande himmelsfält:
På himlen (överblick) | På himlen | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2020-04-01 - Venus blir ett med Plejaderna

Vart 8:e år kommer Venus extra nära stjärnhopen Plejaderna och i början av april är det dags. Det är nästan ett "måste" att observera detta som amatörastronom, men ett "måste" som fyller både själ och hjärta med värme. Venus är än mer i ropet den kommande tiden eftersom planeten når sin maximala ljusstyrka den 28:e, lyser klarast som Den svenska almanackan alltid har uttryckt det. April är också en omstart då stjärnfallsaktiviteten börjar öka igen med Lyridernas maximum den 22:e som draglok. Krydda sedan detta med flera kometer som syns i fältkikare (hur ljus kommer C/2019 Y4 bli, man bara undrar) och Jupiter och Saturnus i sällskap på morgonhimlen, så har du en komplett kosmisk meny. Det kan behövas i detta märkliga tidevarv. Ta vara på er därute.

Gräsmånadens celesta grönbete:
På himlen (överblick) | På himlen | Obs-guiden


C/2019 Y4 är på väg att brytas sönder
Den så lovande ATLAS-kometen har visat tecken på att brytas sönder. En indikation är att den har blivit ljussvagare. Läs mer:
Sky & Telescope | Spaceweather | BAA | AT 1 | AT 2
/ Sven Mårdh
2020-03-02 - En vårflod av kometer

Helt plötsligt svämmar himlen över av kometer som kan ses i amatörteleskop, nåja, fyra i alla fall. Kartan ovan visar deras banor under mars med deras respektive namn som markerar 1 mars. Ljusast är C/2017 T2 (PanSTARRS) och C/2019 Y1 (ATLAS), som båda beräknas vara av magnitud +8 eller +9. En "dark horse" är C/2019 Y4 (ATLAS), som kan nå magnitud +3 eller ljusare senare i maj. Det är handlar också mycket om planeter under mars. Den strålande aftonstjärnan Venus syns som allra bäst och får tillfälligt sällskap av svaga Uranus den 8:e. På morgonen hittar du Jupiter och Mars, och senare även Saturnus. De sistnämnda kan behöva kikarhjälp i det starka gryningsljuset. Det händer mycket mer under månaden. Månen ockulterar Krabbnebulosan den 3:e, vårdagjämningen den 20:e, sommartidens start den 29:e...

P.S. Håll även en koll på Orions röda jätte Betelgeuse, som nu sakta börjat ljusna igen.

Vårmånadens utsprickande rymdknoppar:
På himlen (överblick) | På himlen | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2020-02-01 - Kan kometen ATLAS överraska?

När kometen C/2019 Y1 (ATLAS) upptäcktes i december 2019 var den av 18:e magnituden. Sedan dess har den ljusnat till +11,5. Om den fortsätter på samma sätt kan den nå magnitud +6 eller +7 i mitten av mars då den når perihelium. MEN: den är troligen en del som brutits loss från kometen C/1988 A1 (Liller), liksom även C/1996 Q1 (Tabur) och C/2015 F3 (SWAN) var. Om vi ska gå efter hur de uppträdde kan man nästan räkna med att även ATLAS tappar både stinget och ljusstyrkan omkring tiden för perihelpassagen. I början av februari hittar du C/2019 Y1 alldeles nära den ljusa Venus, för att sedan röra sig upp genom Pegasuskvadraten. Två andra intressanta saker som händer under månaden är att asteroiden Vesta ockulterar en magnitud 5-stjärna en timme före midnatt den 11:e och att Merkurius kan ses på kvällarna ett gott stycke nedanför Venus från nu och några veckor framåt. Passa även på att följa Betelgeuses vidare öden i Orion. Magnituden ligger i skrivande stund på runt +1,6.

Göjemånadens snöfria(?) utbud:
På himlen (överblick) | På himlen | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2020-01-03 - Förnya Medlemskapet / Bli ny medlem
För att bli medlem i NAK, betala in medlemsavgiften till vårt plusgirokonto 23 06 54-6. Avgiften för 2020 är 175 kronor. Medlemskapet gäller för kalenderåret, det vill säga från det du betalar fram till nyår.
Glöm inte att tala om vem betalningen är för (namn, adress, mailadress, ev telefonnummer. Avgiften inkluderar medlemskap i Svensk AmatörAstronomisk Förening (SAAF) som ger ut tidskriften Telescopium och Fokus – SAAF:s nya astronomiska handledningar.
För att inte missa något nummer av medlemstidningen Telescopium skall medlemsavgiften vara betald senast den 25 januari 2020, då alla medlemmar anmäls till SAAF i slutet av Januari
För nya medlemmar som anmäler sig under oktober-december gäller medlemsskapet även för nästkommande år, dock inte SAAF vars medlemsskap kommer att räknas från 1 januari.

Personer i samma hushåll som en ordinarie medlem kan ansluta sig till NAK genom familjemedlemskap. Detta kostar 50 kronor per person men inkluderar inte SAAF eller Telescopium/Fokus.

OBS! Betala INTE in några avgifter direkt till SAAF utan allt ska betalas till NAK!

SAAF har flera amatörsektioner som du kostnadsfritt kan ansluta dig till – Deep Sky, Solsystemet, Teleskop och Variabla stjärnor.

Mer information hittar du här: SAAF:s hemsida
/ Bengt-Erik Söderström
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...