Onsdag 26 juli 2017
Vi finns här: www.nak.se

Tidigare nyheter

Här finns alla tidigare nyheter. Använd index-länkarna (längst ner på sidan) för att vandra bland nyheterna.

2017-07-01 - Chans att se Lunar X

Kring tiden när månen befinner sig i första kvarteret skapar kratrarna Blanchinus, La Caille och Purbach ett säreget spel av skuggor och ljus. Under några få timmar syns ett tydligt X om man synar terminatorn – gränsen mellan natt och dag – med teleskop. Populärt kallas fenomenet Lunar X (bilden ovan, foto av RadioFan/Wikimedia Commons) och på kvällen den 30 juli har du chans att se det. Andra kul saker under juli: Venus syns allt bättre på morgonen, meteorsäsongen börjar med Delta Aquariiderna, Alfa Capricorniderna och en och annan perseid, månen ockulterar Merkurius i dagsljus... tja, varför inte botanisera i våra guider!

Läs mer om de kosmiska händelserna under juli:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2017-06-05 - Saturnus ringar är som bäst

Ringplaneten Saturnus står i opposition den 15 juni i stjärnbilden Ormbäraren. Den syns då hela natten och står rakt i söder vid midnatt (klockan 01 sommartid) när sommarhimlen är som mörkast. Grafiken ovan visar när fullmånen är nära Saturnus den 9 juni klockan 23.45. Ringarna går att se redan i ett mindre teleskop, som även kan visa åtminstone de ljusaste månarna Titan och Rhea. Just nu lutar Saturnus ringsystem nästan som mest mot oss och är därför både iögonfallande och lätt att se. Tidigare på kvällarna går även Jupiter att observera i sydväst och på morgonen går Venus att kolla in lågt i ostnordost.

Läs mer om de kosmiska händelserna under juni:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2017-06-01 - Visualiseringscenter Norrköping
Specialvisning för Norrköpings Astronomiska Klubb och Östergötlands Astronomiska Sällskap. Visualiseringscenter, Norrköping. Torsdagen 1 juni 2017, kl 19.00

Det utvidgade samarbetet mellan NAK och ÖAS fortsätter: Vi har ju haft en synnerligen dålig höst och vår när det gäller astronomiobservationer. Vädrets makter gillade tydligen inte astronomi…
Därför inbjuder vi nu, när den ljusa himlen hindrar oss, till en intressant, spännande kväll den 1 juni.

Kvällens tema är: Asteroider

19.00-20.00
Mingel och ev förtäring eller dryck i restaurangen. Detta betalas av deltagarna själva.

Restaurangen rekommenderar deras plocktallrik för 125 :-
Kaffe eller annan dryck.

20.00-
Specialvisning i Domteatern. Denna är kostnadsfri. Ingen förbokning, inga biljetter.

Programmet är komponerat speciellt för oss amatörastronomer och behandlar bl.a följande:

- Den nya filmen “Asteroid: Mission Extreme 3D” från National Geographic
- Om dvärgplaneter och asteroider, presentation av dvärgplanet/asteroid Ceres och Vesta
- Närliggande asteroider, realtidsdata från NASA

- Frågor och diskussion


Föreläsare är:

Anders Wettergren, Bengt-Erik Söderström NAK/ÖAS
Emil Axelsson, visualiseringscenters expert på Open Space
Medhjälpare är Kalle Bladin, forskningsingenjör

Om detta event faller väl ut kommer vi att anordna ytterligare en spännande specialvisning under oktober /november 2017

För att ytterligare öka intresset för astronomi inbjudes även pressen ( NT + Corren )

Varmt välkomna!
/ Bengt-Erik Söderström
2017-04-30 - Månen går i närkamp

Sommarens ljusa himmel är nära och det är bäst att passa på att observera innan de flesta av himmelsobjekten tonar bort. Månen passerar nära både planeter och en ljus stjärna under månaden: Jupiter natten mellan den 7 och 8 maj, Saturnus på sennatten/morgonen den 14 maj och Regulus kvällen den 31 maj. Kometerna 41P/Tuttle-Giacobini-Kresak och C/2015 V2 (Johnson) kan fortfarande följas i ett litet teleskop och asteroiden Vesta kan ännu ses med en fältkikare. Och i maj börjar dessutom de nattlysande molnen att dyka upp.

Läs mer om de kosmiska händelserna under maj:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2017-04-18 - Asteroid 2014 JO25
Asteroid 2014 JO25 som anges vara i storlek som gibraltarklippan kommer onsdag den 19 april att passera jorden på ett avstånd som är mindre än fem gånger avståndet till månen. Under natten 19-20 april förväntas asteroiden vara tillräckligt ljusstark för att ses i ett vanligt amatörteleskop. Stjärnkarta med asteroidens bana, se nedanstående länk.

Asteroid 2014 JO25
/ Håkan Norén
2017-03-31 - Jupiter är nattens kung

Natthimlen i april domineras av den ljusa Jupiter som står i opposition i Jungfrun under månaden. Kartan ovan visar Jupiter och fullmånen den 10:e klockan 23. Merkurius och Mars kan beskådas på kvällen (den förstnämnda försvinner dock ganska snart) medan Saturnus mest är morgonplanet. Venus syns också på morgonen men mycket lågt över horisonten. April bjuder även på tre kometer som kan ses med en vanlig handkikare. Kometen Lovejoy har överraskat mest och kan bli den ljusaste i trion. Äntligen blir det också stjärnfall igen då meteorskuren Lyriderna når maximum den 22:e.

Läs mer om april månads himmelska under
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2017-03-05 - En himlagod vårmånad!

Mars bjuder på flera godsaker på himlavalvet: planeten Venus syns både som afton- och morgonstjärna mellan 15 och 23 mars (därefter är den bara morgonstjärna), Merkurius dyker upp i skymningen omkring den 18:e och kometen 41P/Tuttle-Giacobini-Kresak blir lätt att se med en fältkikare när den passerar genom Karlavagnens vagn (se kartan ovan). Har vi tur kan den till och med bli synlig för blotta ögat! Glad vår!

Läs mer om mars månads kosmiska händelser
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2017-01-31 - Förmörkelse, möten och kometer

Februari blir en spännande astronomimånad! Äntligen får vi uppleva en månförmörkelse, visserligen i jordens halvskugga men ändå så pass djup att den blir enkel att se för blotta ögat. Möten är annars ett bra månadstema: Båda paren Venus-Mars och Jupiter-Spica kommer som närmast varandra. Och så är flera kometer inom räckhåll för fältkikare och mindre teleskop.

Läs om februari månads kosmiska händelser
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2017-01-25 - Medlemsavgiften
Kassören påminner om medlemsavgiften för 2017, gäller såväl nya som gamla medlemmar.
/ Bengt-Erik Söderström
2017-01-08 - Förnya Medlemsskapet / Bli ny medlem
För att bli medlem i NAK, betala in medlemsavgiften till vårt plusgirokonto 23 06 54–6. Avgiften för 2017 är 175 kronor. Medlemskapet gäller för kalenderåret, det vill säga från det du betalar fram till nyår.
Glöm inte att tala om vem betalningen är för (namn, adress, mailadress, ev telefonnummer. Avgiften inkluderar medlemskap i Svensk AmatörAstronomisk Förening (SAAF) som ger ut tidskriften Telescopium och Fokus – SAAF:s nya astronomiska handledningar.
För att inte missa något nummer av medlemstidningen Telescopium skall medlemsavgiften vara betald senast den 24 januari 2017, då alla medlemmar anmäls till SAAF i slutet av Januari
För nya medlemar som anmäler sig under oktober-december gäller medlemsskapet även för nästkommande år, dock inte SAAF vars medlemsskap kommer att räknas från 1 januari.

Personer i samma hushåll som en ordinarie medlem kan ansluta sig till NAK genom familjemedlemskap. Detta kostar 50 kronor per person men inkluderar inte SAAF eller Telescopium/Fokus.

OBS! Betala INTE in några avgifter direkt till SAAF utan allt ska betalas till NAK!

SAAF har flera amatörsektioner som du kostnadsfritt kan ansluta dig till – Deep Sky, Solsystemet, Teleskop och Variabla stjärnor.

Mer information hittar du på SAAF:s hemsida
/ Bengt-Erik Söderström
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...