Söndag 23 april 2017
Vi finns här: www.nak.se

Tidigare nyheter

Här finns alla tidigare nyheter. Använd index-länkarna (längst ner på sidan) för att vandra bland nyheterna.

2017-04-18 - Asteroid 2014 JO25
Asteroid 2014 JO25 som anges vara i storlek som gibraltarklippan kommer onsdag den 19 april att passera jorden på ett avstånd som är mindre än fem gånger avståndet till månen. Under natten 19-20 april förväntas asteroiden vara tillräckligt ljusstark för att ses i ett vanligt amatörteleskop. Stjärnkarta med asteroidens bana, se nedanstående länk.

Asteroid 2014 JO25
/ Håkan Norén
2017-04-18 - Ta chansen att se Jupiter nu i kväll!
När vi nu samlas för vårens (sista?) observationskväll så ligger kungen av planeterna Jupiter väldigt bra till: den ligger närmast Jorden och högt på himlen vilket gör att den kommer att synas enormt fint även i små teleskop. SMHI har i sin prognos en klar och fin kväll, vilket självklart underlättar. Vi träffas som vanligt utanför De Geerskolan kl 20.00 för vidare transport till en lämplig, mörk observationsplats. Ta gärna med eget teleskop, eller fältkikare. Välkomna!
/ Bengt-Erik Söderström
2017-03-31 - Jupiter är nattens kung

Natthimlen i april domineras av den ljusa Jupiter som står i opposition i Jungfrun under månaden. Kartan ovan visar Jupiter och fullmånen den 10:e klockan 23. Merkurius och Mars kan beskådas på kvällen (den förstnämnda försvinner dock ganska snart) medan Saturnus mest är morgonplanet. Venus syns också på morgonen men mycket lågt över horisonten. April bjuder även på tre kometer som kan ses med en vanlig handkikare. Kometen Lovejoy har överraskat mest och kan bli den ljusaste i trion. Äntligen blir det också stjärnfall igen då meteorskuren Lyriderna når maximum den 22:e.

Läs mer om april månads himmelska under
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2017-03-05 - En himlagod vårmånad!

Mars bjuder på flera godsaker på himlavalvet: planeten Venus syns både som afton- och morgonstjärna mellan 15 och 23 mars (därefter är den bara morgonstjärna), Merkurius dyker upp i skymningen omkring den 18:e och kometen 41P/Tuttle-Giacobini-Kresak blir lätt att se med en fältkikare när den passerar genom Karlavagnens vagn (se kartan ovan). Har vi tur kan den till och med bli synlig för blotta ögat! Glad vår!

Läs mer om mars månads kosmiska händelser
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2017-01-31 - Förmörkelse, möten och kometer

Februari blir en spännande astronomimånad! Äntligen får vi uppleva en månförmörkelse, visserligen i jordens halvskugga men ändå så pass djup att den blir enkel att se för blotta ögat. Möten är annars ett bra månadstema: Båda paren Venus-Mars och Jupiter-Spica kommer som närmast varandra. Och så är flera kometer inom räckhåll för fältkikare och mindre teleskop.

Läs om februari månads kosmiska händelser
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2017-01-25 - Medlemsavgiften
Kassören påminner om medlemsavgiften för 2017, gäller såväl nya som gamla medlemmar.
/ Bengt-Erik Söderström
2017-01-08 - Förnya Medlemsskapet / Bli ny medlem
För att bli medlem i NAK, betala in medlemsavgiften till vårt plusgirokonto 23 06 54–6. Avgiften för 2017 är 175 kronor. Medlemskapet gäller för kalenderåret, det vill säga från det du betalar fram till nyår.
Glöm inte att tala om vem betalningen är för (namn, adress, mailadress, ev telefonnummer. Avgiften inkluderar medlemskap i Svensk AmatörAstronomisk Förening (SAAF) som ger ut tidskriften Telescopium och Fokus – SAAF:s nya astronomiska handledningar.
För att inte missa något nummer av medlemstidningen Telescopium skall medlemsavgiften vara betald senast den 24 januari 2017, då alla medlemmar anmäls till SAAF i slutet av Januari
För nya medlemar som anmäler sig under oktober-december gäller medlemsskapet även för nästkommande år, dock inte SAAF vars medlemsskap kommer att räknas från 1 januari.

Personer i samma hushåll som en ordinarie medlem kan ansluta sig till NAK genom familjemedlemskap. Detta kostar 50 kronor per person men inkluderar inte SAAF eller Telescopium/Fokus.

OBS! Betala INTE in några avgifter direkt till SAAF utan allt ska betalas till NAK!

SAAF har flera amatörsektioner som du kostnadsfritt kan ansluta dig till – Deep Sky, Solsystemet, Teleskop och Variabla stjärnor.

Mer information hittar du på SAAF:s hemsida
/ Bengt-Erik Söderström
2017-01-02 - Större grafik i På himlen
Från denna månad är På Himlen länkad direkt till André Frankes egen hemsida. Detta för att kunna få med större grafik som inte riktigt fungerar med hur NAK:s hemsida för tillfället är uppbyggd. Klickar du på länken nedan öppnas På himlen i ett nytt fönster i webbläsaren. Obs-guiden fungerar precis som vanligt.

Läs om januari månads kosmiska händelser
På himlen | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2016-12-01 - December rena julaftonen!

December är fylld med spännande händelser på himlen. Äntligen börjar den strålande aftonstjärnan Venus att komma allt högre upp på kvällarna. I dess närhet finns även den röda Mars – som i sin tur kommer väldigt nära Neptunus vid nyår. En perfekt "ledstjärna" för den som vill ta en titt på den blå isjätten. På morgnarna kan vi istället se Jupiter tillsammans med Spica (se bilden). Flera kometer kan ses redan i mindre teleskop. Meteorskurarna Geminiderna och Ursiderna når maximum, den förra tyvärr i samklang med fullmånen. Geminiderna brukar ändå vara så ljusa att många kommer att synas vid lucia. Månen tar sig en tur genom Hyaderna och ockulterar flera stjärnor i hopen.

Du hittar fler kosmiska julklappar här:
På himlen | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2016-11-28 - Två kometer och en galax
På kvällen den 30 november (klockan 21) står kometen C/2016 U1 (NEOWISE) 8 bågminuter NNO om Virvelgalaxen (M51) i Jakthundarna. Samtidigt befinner sig kometen C/2015 V2 (Johnson) 2,6°SSV om M51 och 2,8°SSV om M51. Båda kometerna beräknas vara omkring magnitud +11. NEOWISE är betydligt ljusare än vad som tidigare beräknats och kan bli synlig i fältkikare framåt jul.
/ Sven Mårdh
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...