Onsdag 26 januari 2022
Vi finns här: www.nak.se

Tidigare nyheter

Här finns alla tidigare nyheter. Använd index-länkarna (längst ner på sidan) för att vandra bland nyheterna.

2021-12-31 - Merkurius dyker upp igen

Gott nytt astronomiår! 2022 års första månad bjuder på många planeter: Merkurius syns under några veckor och bäst runt den 11:e (se ovan), Venus försvinner som aftonstjärna runt den 5:e men kommer tillbaka som morgonstjärna kring den 11:e, Mars lyser svagt på morgonen fram till den 25:e, Jupiter är fortfarande bra på kvällen medan Saturnus försvinner därifrån den 17:e. Januari har mycket mer att kolla in: tre kometer är synliga i små teleskop, asteroiden Iris når en gynnsam opposition, årets ljusaste NEO-asteroid far förbi och månen ockulterar dubbelstjärnan Alfa1 och Alfa2 Librae. Och glöm heller inte Quadrantiderna, en av de mest aktiva meteorskurarna och som har maximum nära nymåne.

Torsmånadens dundrande himlaspel:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2022
/ Sven Mårdh
2021-12-25 - James Webb teleskopet uppskjutet
Det nya James Webb rymdteleskopet har idag 2021-12-25 klockan 13:20 svensk tid startat med en Ariane 5 raket från den europeiska rymdbasen i Kourou i Franska Guyana och skjutits upp i rymden.

SVT nyheter vetenskap

Uppdaterat 2022-01-04:

www.jwst.nasa.gov

webbtelescope.org
/ Håkan Norén
2021-11-30 - Julmånad med en ljus komet

December kan bjuda på en komet som är synlig för blotta ögat fram till strax efter Lucia, då den försvinner i grynings- och skymningsljus. Den blir absolut inte så imponerande som programmet Starry Night vill göra den här ovan, men kometen Leonard kan ändå bli julmånadens höjdpunkt med lite tur. Grafiken visar var Leonard befinner sig på kvällen den 11 december klockan 16.45. Kometen går även att observera på morgonhimlen. Om nu inte Leonard infriar förväntningarna finns mycket att trösta sig med. Den intensivt strålande aftonstjärnan Venus lyser klarast den 4:e, meteorskuren Geminiderna når maximum den 14:e och Ursiderna kan överraska på morgonen den 22:e. På juldagen skjuts förhoppningsvis James Webb-teleskopet upp från Kourou om nu inte datumet flyttas fram igen. Och så förgyller planeterna Jupiter och Saturnus fortfarande kvällarna tillsammans med den nämnda Venus. God jul och ett gott nytt astronomiår!

Julmånadens kosmiska paket:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2021
/ Sven Mårdh
2021-11-07 - Viktig information om Norrköpings Astronomiska Klubb - NAK
Från och med årsskiftet 2021-2022 upphör NAK att vara en självständig klubb utan ombildas till att vara en underavdelning till Östergötlands Astronomiska Sällskap (ÖAS) Det innebär att den som vill vara medlem då istället bör bli medlem i ÖAS. Det innebär vidare att om man vill tillhöra SAAF (Svensk AmatörAstronomisk Förening ) som bl.a. utger tidskriften Telescopium får man anmäla sig dit direkt (www.saaf.se).
Medlemsskapet i ÖAS kostar 350 :- per år inkl tidskriften Populär Astronomi eller endast 150:- om man avstår från tidskriften. Junior – upp till en ålder av 25 år betalar endast 150:- inkl Populär Astronomi , eller 50:- utan tidskrift. Mer information på ÖAS hemsida www.astronomi-oas.nu
NAK, då som underavdelning till ÖAS fortsätter givetvis sina observationsmöten i Norrköpingsområdet som tidigare
Vår hemsida www.nak.se kommer tills vidare att finnas kvar och uppdateras regelbundet men planer finns att så småningom omarbeta den tillsammans med ÖAS så vi i framtiden får en gemensam hemsida.
Med astronomiska hälsningar och välkommen 2022 till ÖAS
/ Anders Wettergren
2021-10-31 - Chans att se alla planeter

November är en av årets få månader då det är möjligt att se alla för blotta ögat synliga planeter. Venus gör comeback som aftonstjärna och kommer allt närmare paret Jupiter och Saturnus. Merkurius försvinner visserligen från morgonhimlen ungefär en vecka in i månaden men å andra sidan kan vi få se första glimten på lång tid av Mars mot slutet av november. Dvärgplaneten Ceres är lätt att se i en fältkikare och gör en spännande resa förbi Aldebaran, Oxens öga, den 3:e för att sedan korsa stjärnhopen Hyaderna. November bjuder annars på både en Uranus-opposition och en månförmörkelse, om än blek. Kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko är som bäst under månaden och hittas nära Tvillingarnas Pollux under de första veckorna. Kometen C/2021 A1 (Leonard) blir allt ljusare och kan bli synlig för blotta ögat i december.

Vintermånadens gnistrande händelser:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2021
/ Sven Mårdh
2021-09-30 - Merkurius bästa morgonshow

Solsystemets innersta planet, Merkurius, gör sitt bästa ifrån sig i slutet av oktober. Om du vänder dig mot ostsydost i gryningen bör du ganska enkelt upptäcka den lilla gynnaren en bit ovanför horisonten. Giganterna Jupiter och Saturnus fortsätter att göra våra kvällar vackra i söder medan Venus fortfarande har det tufft som aftonstjärna och Mars står i konjunktion med solen. Flera kometer är synliga redan i små teleskop, såsom 67P/Churyumov-Gerasimenko (där Rosetta-sonden ligger kraschad) och 29P/Schwassmann-Wachmann 1. Den senare fick ett stort utbrott i slutet av september. Andra spännande händelser att vända blicken mot är bloss från geostationära satelliter och flera meteorskurar.

Slaktmånadens hela stjärnutbud:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2021
/ Sven Mårdh
2021-08-31 - Kvällsplaneterna regerar än

Hösten är här. Åtminstone snart, då vi kan fira höstdagjämningen den 22 september. På kvällshimlen är det planeterna Jupiter och Saturnus som sticker ut, men som vanligt innehåller månaden så mycket mer: Planeten Neptunus och asteroiden Pallas når opposition med bara tre dagar emellan sig. De är därför relativt nära varandra på himlen. Samtidigt kan du följa dvärgplaneten Ceres röra sig alldeles söder om stjärnhopen Hyaderna. Meteorskuren Aurigiderna kan få ett kort utbrott natten mellan den 31 augusti och 1 september. Den 2 september ockulterar månen den ljusaste stjärnan för hela året: Mebsuta i Tvillingarna.

Höstmånadens klara skyar:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2021
/ Sven Mårdh
2021-08-09 - RS Ophiuchi i utbrott

Den rekurrenta novan RS Ophiuchi är i utbrott och var av 5:e magnituden den 8 augusti. Novan brukar vanligtvis hovra kring magnitud +12,5. Tidigare utbrott observerades åren 1898, 1933, 1958, 1967, 1985 och 2006. Ytterligare utbrott åren 1907 och 1945 har hittats i arkivdata. Stjärnan syns bra i sydsydväst när himlen har mörknat. Klockan 23.00 är höjden 22,6°. Karta: The Sky.

Läs mer:
Astronet | BAA | Översiktskarta från AAVSO | Wikipedia
/ Sven Mårdh
2021-07-31 - Stjärnorna faller i augustinatten

Augusti är årets stora månad när det gäller stjärnfall. Och det beror naturligtvis på att Perseiderna når sitt maximum natten mellan den 12 och 13 augusti. I år är dessutom förutsättningarna ovanligt gynnsamma då ingen måne stör och meteorskuren beräknas nå sin topp alldeles före midnatt. Även Aurigiderna kan bli fina att observera den 31:e då flera meteorexperter tror på ett kortare utbrott av den skuren. Augusti bjuder också på både Jupiter och Saturnus i opposition. Och så ockulterar månen stjärnhopen M35 och variabeln Mira verkar nå ett riktigt ljust maximum, och... tja, botanisera själva i våra guider! (Bild: NASA)

Skördemånadens lysande himlar:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2021

Augusti månads obs-guide är dedikerad till Lennart Samuelsson (1933–2021), astronomivän och grundare av Östergötlands Astronomiska Sällskap.
/ Sven Mårdh
2021-06-30 - Gasjättarna räddar sommaren

Julihimlarna lider fortfarande av mörkrets frånvaro, åtminstone sett ur amatörastronomens ögon. Inte förrän i slutet av månaden börjar det bli läge att observera "på riktigt" igen. I år får vi dessutom brottas med fullmånen precis när det är dags. Tack och lov att vi har gasjättarna Jupiter och Saturnus att kolla in. De ligger dock, precis som förra året, relativt nära horisonten även när de kulminerar i söder. Grafiken ovan visar läget klockan 23.45 när månen är på besök 24–26 juli. En liten extrakrydda är att Jupiter just nu bjuder på inbördes förmörkelser och ockultationer mellan sina månar.

Hömånadens somriga himmelsguider:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2021
/ Sven Mårdh
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...