Torsdag 28 januari 2021
Vi finns här: www.nak.se

Tidigare nyheter

Här finns alla tidigare nyheter. Använd index-länkarna (längst ner på sidan) för att vandra bland nyheterna.

2021-01-25 - Nyheter och meddelanden
/ Håkan Norén
2021-01-21 - Medlemsavgift 2021: Ny medlem eller förnya
För att bli medlem i NAK, betala in medlemsavgiften till vårt plusgirokonto 23 06 54-6. Avgiften för 2021 är 175 kronor. Medlemskapet gäller för kalenderåret, det vill säga från det du betalar fram till nyår.
Glöm inte att tala om vem betalningen är för (namn, adress, mailadress, ev telefonnummer. Avgiften inkluderar medlemskap i Svensk AmatörAstronomisk Förening (SAAF) som ger ut tidskriften Telescopium och Fokus – SAAF:s nya astronomiska handledningar.
För att inte missa något nummer av medlemstidningen Telescopium skall medlemsavgiften vara betald i januari 2021, då alla medlemmar anmäls till SAAF i slutet av januari
För nya medlemmar som anmäler sig under oktober-december gäller medlemsskapet även för nästkommande år, dock inte SAAF vars medlemsskap kommer att räknas från 1 januari.

Personer i samma hushåll som en ordinarie medlem kan ansluta sig till NAK genom familjemedlemskap. Detta kostar 50 kronor per person men inkluderar inte SAAF eller Telescopium/Fokus.

OBS! Betala INTE in några avgifter direkt till SAAF utan allt ska betalas till NAK!

SAAF har flera amatörsektioner som du kostnadsfritt kan ansluta dig till – Deep Sky, Solsystemet, Teleskop och Variabla stjärnor.

Mer information hittar du här: SAAF:s hemsida
/ Bengt-Erik Söderström
2021-01-01 - Mars möter Uranus

Jupiter och Saturnus kunde observeras i ett historiskt möte strax innan julhelgen. Januari bjuder på ytterligare en planetkonjunktion när Mars kommer nära Uranus den 20:e. Kikare behövs för att se Uranus. Grafiken ovan (från SkySafari 6 Pro) visar hur det ser ut när dessutom månen hälsar på den 21:e klockan 19.00. Årets första månad bjuder annars på en diger samling händelser: meteorskuren Quadrantiderna når maximum den 3:e, Merkurius syns på aftonhimlen under andra hälften av januari, Eunomia är ett lätt objekt för fältkikaren när asteroiden når opposition den 21:e, månen ockulterar stjärnhopen M35 den 26:e. Och så finns det chans att se både Lunar X (den 20:e) och Det gyllene handtaget (den 23:e) på månen.

Torsmånadens kosmiska tips:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2021
/ Sven Mårdh
2020-12-31 - Nyheter och meddelanden
/ Håkan Norén
2020-12-01 - Jupiter och Saturnus årets julklapp

Så är det dags för årets höjdpunkt: konjunktionen mellan Jupiter och Saturnus den 21 december. Inte sedan 1623 har de båda varit så nära varandra, men den gången kunde planeterna inte observeras för solens närhet. Om man blickar ännu längre bakåt får man sträcka sig till år 1226 för att få en både närmare och bättre synlig konjunktion! Låt oss nu hoppas att vädret är ok just den här kvällen. Om inte så är fallet är det i alla fall en liten tröst att planeterna står nära varandra även kvällarna kring detta datum. André Frankes grafik ovan visar himlen mot sydsydväst till sydväst ungefär en timme efter solnedgången. En annan höjdare under december är meteorskuren Geminidernas maximum natten mellan den 13:e och 14:e. Perfekta förutsättningar gör att du kan få se ett rekordantal av skurens stjärnfall.

Julmånadens stjärnlika paket:
På himlen (överblick) | På himlen | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2020-12-01 - Nova i Perseus

Seiji Ueda (Hokkaido, Japan) upptäckte den 25 november en nova i Perseus av magnitud +10,6. Sedan dess har novan ljusnat och hade den 30 november en magnitud på +8,5. Karta: The Sky.

Läs mer:
Astronet | BAA | Översiktskarta från AAVSO
/ Sven Mårdh
2020-11-28 - Bolid syntes i kväll på västkusten.
Idag lördag kväll syntes en bolid, en mycket ljusstark meteor, på västkusten med möjligt nedslag i havet väster om Lysekil.

svt.se/nyheter/lokalt/vast/ljusfenomen-och-kraftig-small-over-vastkusten

Norsk meteornettverk norskmeteornettverk.no
/ Håkan Norén
2020-11-09 - Bolid kvällen den 7 november
Lördag kväll den 7 november syntes en bolid, en mycket ljusstark meteor, över främst östra halvan av Svealand.

www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/har-brinner-rymdstenen-upp-over-sverige

www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/rymdstenen-kan-ha-landat-i-uppsala-lan
/ Håkan Norén
2020-10-31 - Tid för planetjakt!

Den snabbfotade Merkurius kan ses på morgonen tillsammans med Venus och stjärnan Spica i Jungfrun under de första tre veckorna av november. Speciellt vackert blir det när den tunna månskäran gör dem sällskap. Bilden ovan (från Stellarium) visar hur det ter sig den 13:e klockan 06.30 i sydost. Duon Jupiter och Saturnus hittar du lågt över södra horisonten när aftonhimlen skymmer. De båda planeterna kommer allt närmare varandra i väntan på den stora konjunktionen strax före jul. Den röda Mars har börjat tappa i ljusstyrka och storlek men är fortfarande ett ypperligt objekt under en stor del av natten. Då även Uranus och Neptunus syns bra (i kikare) är november en månad då du kan observera solsystemets alla stora planeter. Ex-planeten Pluto står nära Jupiter – kanske en bonus för det större teleskopet. Månaden bjuder också på flera kometer (ATLAS rör sig läckert längs hela Orion), asteroider (Flora i gynnsam opposition) och meteorskurar (Norra Tauriderna och Leoniderna i maximum när månen inte stör).

Vintermånadens kosmiska utbud:
På himlen (överblick) | På himlen | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2020-10-26 - Vatten på månen
/ Håkan Norén
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...