Lördag 27 november 2021
Vi finns här: www.nak.se

Mötes-program

NAK anordnar både möten, resor, visningar och observationsträffar. De senare utgår oftast från DeGeergymnasiet, varefter vi samåker ut till en lämplig observationsplats med bilar. Ibland brukar vi vara ute vid en mörk plats vid Herrebro, några kilometer sydväst om Norrköping där himlen är mörkare än inne i staden.

Alla är välkomna att medverka på dessa möten. Om du inte redan är medlem så får du gärna komma och se hur vi har det. Förhoppningsvis kan vi därefter räkna även dig till skaran av astronomiintresserade medlemmar.

Samlingsplats vid mötena är som alltid vid De Geergymnasiets skolgård (Nygatan, mitt emot Dalsgatan). Parkeringsförbud råder tyvärr på skolgården. Vid observationer brukar vi samåka i bil ut till en lämplig observationsplats.

Möten

Torsdag, 12 augusti, Kl 22:00 - Kolla in meteorsvärmen Perseiderna

Dags för meteorobservationer. Varje observatör får en egen sektor av himlen att kolla in och sedan gäller det att räkna stjärnfallen som kommer. Förhållandena blir gynnsamma med en 20%-ig måne som går ned strax efter klockan 22. Medtag egen observationsstol, liggunderlag eller liknande.
Obs-plats: Vi träffas direkt ute vid "Anders observationsplats" som ligger vid den före detta soptippen vid Herrebro, karta finns här. Ställs in vid dåligt väder.

* Fem observatörer (tidhållare Håkan Norén, Dan Bäcklin, Lars Axell, Jörgen Andersson och protokollförare Ulf Gisslander) såg mellan klockan 23.00 och 00.30 54 perseider och 8 övriga meteorer. Den sista kvarten bjöd på hela 20 perseider. Utförligare rapport kommer. /Sven Mårdh

Skriv en kommentar

Torsdag, 9 september, Kl 20:00 - Observationsträff på Landeryds observatorium

Möte på Landeryds observatorium i Linköping om vädret tillåter. Observatoriet ligger på området för Landeryds golfklubb. Man kan köra genom golfbanan om man är försiktig. Karta.

Skriv en kommentar

Tisdag, 14 september, Kl 20:00 - Observationsmöte

Jupiter och Saturnus syns i söder så fort det mörknat. Ovanför har vi ännu sommarens stjärnbilder med Vintergatan om himlen är klar nog. Neptunus finns i närheten och senare går även Uranus upp i öster. Så hela uppsättningen av yttre jätteplaneter är där.
Obs-plats: Vi träffas intill parkeringen vid De Geergymnasiet nära Halvars glass för vidare bilfärd ut till en plats vi bestämmer. Karta finns här
Inställes vid mulet väder och besked ges på hemsidan.

* Svårt beslut, men det ser ut som att det inte kan bli något i kväll, trots det fina vädret som råder. Moln är på väg västerifrån precis lagom till i kväll. /Anders W

* Trist, det som såg så bra ut under dahen. /Jörgen

Skriv en kommentar

Lördag, 25 september, Kl 15:00 - Astronomins dag och natt i Linköping

Dags för det återkommande Astronomins dag och natt. Det hålls nationellt trots Covid. Östergötlands astronomiska sällskap (ÖAS) anordnar öppet hus på observatoriet i Landeryd i Linköping. Observatoriet ligger på området för Landeryds golfklubb. Man kan köra genom golfbanan om man är försiktig. Karta.
Läs mer om detta på www.astronominsdag.se.

Skriv en kommentar

Tisdag, 5 oktober, Kl 19:00 - Observationsmöte

Jupiter och Saturnus är i söder på kvällarna hela hösten. Därutöver kan man även se Uranus och Neptunus, den förra lite senare på kvällen. De yttre jätteplaneterna är alltså samlade. Annars är det fortfarande sommarstjärnbilderna som sprider sin glans. Några givna objekt att se i teleskopet är Hantelnebulosan, Klädhängaren, Vildandshopen och Herkuleshopen för att nämna några.
Obs-plats: Vi träffas intill parkeringen vid De Geergymnasiet nära Halvars glass för vidare bilfärd ut till en plats vi bestämmer.
Karta finns här
Inställes vid mulet väder och besked ges på hemsidan.

* Det kommer tyvärr att vara mulet och regn så det blir inte så bra. Alltså inget den här gången heller. /Anders W

Skriv en kommentar

Torsdag, 21 oktober, Kl 18:00 - ÖAS:s Höstmöte

Höstmötet i Östergötlands astronomiska sällskap (ÖAS) kommer att hållas i Fysikhuset på Linköpings universitet. Ett kort föreningsmöte hålls och följs av ett föredrag av Eric Andersson från Lunds universitet om Hur stjärnor formar den galax vi bor i.
Ingången till Fysikhuset ligger vi den blå punkten på denna karta.
karta.

Skriv en kommentar

Tisdag, 2 november, Kl 18:00 - NAK:s Höstmöte

Kallelse till möte angående Norrköpings Astronomiska Klubbs framtid. Styrelsen föreslår att upplösa föreningen till årsskiftet 2021/22. Ett första beslut togs vid årsmötet och ett andra måste tas nu i höst. Intresset och medlemsunderlaget har sista åren blivit allt mindre och nått en kritisk så låg nivå att det är svårt att fortsätta som förening. Hemsidan som forum kommer dock inte upphöra närmaste tiden och några observationskvällar kommer att fortsätta planeras in även fortsättningsvis. Kom och tyck till. Anders Wettergren kommer även berätta lite om sitt Marsprojekt i samband med Marsoppositionen förra året.
Plats: Hos Anders Wettergren i Norrköping på Carl Bergstens gata 17. Men det ska även finnas möjlighet att koppla upp sig virtuellt. Önskar anmälan om deltagande till a.c.wettergren@telia.com.

Skriv en kommentar

Torsdag, 4 november, Kl 18:00 - Observationsmöte

Jupiter och Saturnus är fortsatt ett par i söder. Lägg till Uranus och Neptunus så kan vi nu se alla fyra jätteplaneterna. Sommarstjärnbilderna med Vintergatan befinner sig i sydväst och höststjärnbilderna med Pegasus i spetsen intar söder. Vi lämnar Vintergatan och besöker vår närmaste galaxgranne, Andromedagalaxen och dess följeslagare Triangulumgalaxen.
Obs-plats: Vi träffas intill parkeringen vid De Geergymnasiet nära Halvars glass för vidare bilfärd ut till en plats vi bestämmer. Karta finns här
Inställes vid mulet väder och besked ges på hemsidan.

* Det såg så bra ut ett tag men så till kvällen kommer molnen in. Ganska typiskt. Det kan nog inte bli så mycket stjärnor i kväll antar jag. Så inställt. /Anders W

Skriv en kommentar

Torsdag, 11 november, Kl 19:00 - Träff och föredrag på Landeryds observatorium

Möte med föredrag på Landeryds observatorium i Linköping. Anders Wettergren håller föredrag om en stjärnbild och det blir förstås observationer efter det om vädret tillåter. Observatoriet ligger på området för Landeryds golfklubb. Man kan köra genom golfbanan om man är försiktig. Karta.

Skriv en kommentar

Onsdag, 1 december, Kl 18:00 - Observationsmöte

Saturnus börjar försvinna men Jupiter hänger kvar i sydväst ett tag till. Uranus ligger bra till, liksom Neptunus. Höststjärnbilderna är i söder med Pegasuskvadraten och Andromeda, den senare mest känd för att den inhyser vår närmaste galaxgranne. I zenit finns Kassiopejas "W". De nämnda stjärnbilderna har del i stjärnhimlens mest kända antika saga.
Obs-plats: Vi träffas intill parkeringen vid De Geergymnasiet nära Halvars glass för vidare bilfärd ut till en plats vi bestämmer. Karta finns här
Inställes vid mulet väder och besked ges på hemsidan.

Skriv en kommentar