Onsdag 26 juli 2017
Vi finns här: www.nak.se

Mötes-program

NAK anordnar både möten, resor, visningar och observationsträffar. De senare utgår oftast från DeGeergymnasiet, varefter vi samåker ut till en lämplig observationsplats med bilar. Ibland brukar vi vara ute vid en mörk plats vid Herrebro, några kilometer sydväst om Norrköping där himlen är mörkare än inne i staden.

Alla är välkomna att medverka på dessa möten. Om du inte redan är medlem så får du gärna komma och se hur vi har det. Förhoppningsvis kan vi därefter räkna även dig till skaran av astronomiintresserade medlemmar.

Samlingsplats vid mötena är som alltid vid De Geergymnasiets skolgård (Nygatan, mitt emot Dalsgatan). Parkeringsförbud råder tyvärr på skolgården. Vid observationer brukar vi samåka i bil ut till en lämplig observationsplats.

Möten

Torsdag, 19 januari, Kl 19:00 - Vad astronomiåret 2017 har att erbjuda

Observationstips för det kommande året och en hel del annat presenteras på detta möte, som anordnas tillsammans med Östergötlands Astronomiska Sällskap (ÖAS).
Plats: Värmestugan vid Landeryds observatorium, Linköping. Observatoriet är beläget vid Landeryds golfbana utanför Linköping.
För mer information om ÖAS och hur man hittar till Landeryds observatorium, se ÖAS hemsida

* Fullsatt - nästan. /Margareta Gerlach

Skriv en kommentar

Torsdag, 16 februari, Kl 19:00 - Observationsträff på Landeryds observatorium

Möte med föredrag på Landeryds observatorium i Linköping. Anders Wettergren håller föredrag om stjärnbilden Kusken och det blir förstås observationer efter det om vädret tillåter. Observatoriet ligger på området för Landeryds golfklubb.
Det finns för övrigt möjlighet att besöka observatoriet även måndag-onsdag den veckan vid samma tid.

* Blir det någon obs ikväll? /Margareta Gerlach

Skriv en kommentar

Måndag, 20 februari, Kl 18:00 - Observationsmöte

Vinterns fina stjärnbilder med bland annat Orion är det självklara temat så här års. Men det finns mycket annat också. I väster finns en planettrippel: Mars, Venus och den lite svagare Uranus Dessutom kan man jaga tre skapligt ljusa kometer: 2P/Encke, 41P/Tuttle-Giacobini-Kresak och 45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova, alla kring magnitud 8 enligt prognoserna. Kometen Encke ligger förresten nära Venus.
Obs-plats: Vi träffas intill parkeringen vid De Geergymnasiet nära Halvars glass för vidare bilfärd ut till en plats vi bestämmer. Inställes vid mulet väder och besked ges på hemsidan.
Karta finns här.

* Tyvärr ingenting pga dåligt väder: mulet med risk för regn och snö! Alltså inställt. /Bengt-Erik Söderström

Skriv en kommentar

Fredag, 24 februari, Kl 16:00 - Värmland Star Party

Ett tips. Då är det dags för populära Värmland Starparty som går av stapeln 24-26 februari. Som vanligt så hålls evenemanget på Berga Gård i Lysvik med fantastisk vy över både sjön Fryken och den mörka stjärnhimlen. Programpunkterna är delvis fastställda. För mer information om VSP på SAAF:s hemsida.

Skriv en kommentar

Torsdag, 16 mars, Kl 18:00 - ÖAS årsmöte med föredrag

Årsmötet i ÖAS hålls i Fysikhuset på Linköpings universitet i föreläsningssalen som heter Schrödinger. På årsmötet håller astronom Marie Rådbo ett föredrag: Från gudar till galaxer - hur vi vet vad vi vet?
Ingången till Fysikhuset ligger vi den blå punkten på denna karta.

* Ny föreläsningssal: Planck som ligger till höger efter trappan vid ingången till fysikhuset! /Bengt-Erik Söderström

Skriv en kommentar

Tisdag, 21 mars, Kl 18:00 - NAK:s årsmöte

Plats:Plats: SMHI:s restaurang/matsal som finns i huset nära entrén. Parkering finnes. Program:Först de sedvanliga årsmötespunkterna och kaffe/te. Finnes intresse kan Anders visa väderavdelningen. Karta finns här.

Skriv en kommentar

Torsdag, 30 mars, Kl 20:00 - Observationsträff på Landeryds observatorium

Venus har försvunnit från kvällshimlen men istället så finns det möjlighet att se Merkurius. Däremot finns Mars kvar på himlen i väster fortfarande. Rätt nära Mars finns också den tunna månskäran. Kometen 41P/Tuttle-Giacobini-Kresak kan ses bra nu, högt uppe vid Karlavagnen och ljus nog för en fältkikare om prognosen stämmer. Möjligen finns ännu en komet där i närheten som heter C/2015 V2 (Johnson).
Inställes vid mulet väder. Besked ges här på hemsidan. Observatoriet ligger på området för Landeryds golfklubb. ÖAS hemsida.

* Uruselt väder, alltså inställt! /Bengt-Erik Söderström

Skriv en kommentar

Tisdag, 18 april, Kl 20:00 - Observationsmöte: Jupiter i fokus

Vi ser Orion gå ner för sista gången gå ner i sydväst. Så säg farväl till Orionnebulosan. I söder ser man nu Lejonet och vårstjärnbilderna. Nedanför till vänster om Lejonet finns nu himlens ljusaste objekt, planeten Jupiter. Alla de fyra månarna är framme på kvällen. Europa ligger ensam på ena sidan. På andra sidan ligger Io och Ganymedes nära varandra och längst ut Callisto. Vi ska även försöka hitta två kometer: C/2015 V2 Johnson och 41P/Tuttle-Giacobini-Kresak.
Obs-plats: Vi träffas intill parkeringen vid De Geergymnasiet nära Halvars glass för vidare bilfärd ut till en plats vi bestämmer. Karta finns här
Inställes vid mulet väder och besked ges på hemsidan.

* Alldeles utmärkt väder, men kallt... 5 tappra observatörer studerade Jupiter med dess 4 galileiska månar. Vi såg Europa försvinna bakom planeten kl 22.59 precis på utsatt tid...
Anders W tyckte sig se den röda fläcken, men tveksamt.... /Bengt-Erik Söderström

Skriv en kommentar

Onsdag, 17 maj, Kl 18:30 - Säsongsavslut i NAK

Det är så ljust på kvällarna i maj att det inte kan bli något stjärntittande men vi är några stycken som istället tänkte avsluta säsongen med att ta en matbit på Texas Longhorn i Norrköping den 17 maj. För den som vill vara med är föreslagen tid omkring kl 18:30.

Skriv en kommentar

Torsdag, 1 juni, Kl 19:00 - Visualiseringscenter Norrköping

Vi ses på Visualiseringcenter kl 19.00 för mingel och ev förtäring. Därefter domteatern!

Skriv en kommentar