Mötes-program

NAK anordnar både möten, resor, visningar och observationsträffar. De senare utgår oftast från DeGeergymnasiet, varefter vi samåker ut till en lämplig observationsplats med bilar. Ibland brukar vi vara ute vid en mörk plats vid Herrebro, några kilometer sydväst om Norrköping där himlen är mörkare än inne i staden.

Alla är välkomna att medverka på dessa möten. Om du inte redan är medlem så får du gärna komma och se hur vi har det. Förhoppningsvis kan vi därefter räkna även dig till skaran av astronomiintresserade medlemmar.

Samlingsplats vid mötena är som alltid vid De Geergymnasiets skolgård (Nygatan, mitt emot Dalsgatan). Parkeringsförbud råder tyvärr på skolgården. Vid observationer brukar vi samåka i bil ut till en lämplig observationsplats.

Möten

Fredag, 19 januari, Kl 18:00 - Observationsmöte: Vinterns stjärnhimmel

Om vädret står oss bi ser vi att vinterns fina stjärnbilder med bland annat den mytologiske jägaren Orion är på väg upp i sydost. Orionnebulosan, en av de närmaste platserna med aktiv stjärnbildning i vår vintergata finns i hjärtat av Orion. Några riktigt massiva och extrema stjärnor bildar en liten hop i mitten, det s k Trapetset. Nedanför Orion syns himlens ljusaste stjärna Sirius på väg upp. Ovanför Orion finns par stora fina relativt närbelägna stjärnhopar som bildar det som är Oxens stjärnbild, dels ansiktet med Aldebaran och dels välkända Plejaderna. Vintergatan stråk går genom dessa områden och sträcker sig över zenit genom Perseus, som fått ge namnet åt en annan spiralarm i Vintergatan. Trots det stora avståndet till Perseusarmen så kan man för blotta ögat se en suddig fläck, eller snarare två stycken i Perseus, två stjärnhopar som tillsammans brukar kallas för Dubbelhopen. Den ligger i zenit mellan Perseus och Kassiopejas W, som är en annan välkänd stjärnbild. Om vi blickar något nedanför mot väst eller sydväst tittar vi ut genom Vintergatans stjärnmyller och kan lokalisera vår närmaste vintergatsgranne Andromedagalaxen. Som namnet antyder ligger den i stjärnbilden Andromeda. Nedanför Andromeda går den väg som alla planeter rör sig längs, ekliptikan. Det är tyvärr för närvarande dåligt med planeter att se. Den enda man kan spana på är grönaktiga gasjätten Uranus i sydväst. Teleskop finnes till vår hjälp.
Obs-plats: Vi träffas intill parkeringen vid De Geergymnasiet nära Halvars glass för vidare bilfärd ut till en plats vi bestämmer. Inställes vid mulet väder och besked ges på hemsidan.
Karta finns här
Inställes vid mulet väder och besked ges här på hemsidan.

* Årets första försök att få se stjärnor blir olyckligtvis inställt. Kanske man kan få kan glimta några stjärnor men inte mer. Men vi försöker fler gånger. /Anders Wettergren

Skriv en kommentar

Torsdag, 1 februari, Kl 19:00 - Vad astronomiåret 2018 har att erbjuda.

Torsdag 1 februari, Kl 19:00 - Vad astronomiåret 2018 har att erbjuda
Observationstips för det kommande året och en hel del annat presenteras på detta möte, som anordnas tillsammans med Östergötlands Astronomiska Sällskap (ÖAS).
Plats: Värmestugan vid Landeryds observatorium, Linköping. Observatoriet är beläget vid Landeryds golfbana utanför Linköping. Man kan köra genom golfbanan om man är försiktig. Karta.

* En kommentar: Det står när detta skrivs olika datum för träffen men det är detta som gäller. /Anders

Skriv en kommentar

Torsdag, 15 februari, Kl 19:00 - Observationsträff på Landeryds observatorium

Möte med föredrag på Landeryds observatorium i Linköping. Anders Wettergren håller föredrag om stjärnbilderna Stora Hunden och det blir förstås observationer efter det om vädret tillåter. Observatoriet ligger på området för Landeryds golfklubb. Man kan köra genom golfbanan om man är försiktig. Karta.

Skriv en kommentar

Fredag, 23 februari, Kl 18:30 - Observationsmöte: Aldebaran gömmer sig bakom månen

Detta är en speciell dag. på vilken man gärna vill ha bra väder på. Några minuter över 6 har en av himlens ljusaste stjärnor, Aldebaran i Oxen, just försvunnit bakom månens mörka rand,. När vi träffas pågår ockultationen alltså. När vi är på plats kommer vi kunna se när Aldebaran hoppar fram vid månens ljusa rundning ca 10 minuter över 7. Det är ett fenomen som man inte får se så ofta. Nästa gång det sker igen så att vi kan se det här blir på 2030-talet! Obs-plats: Vi träffas intill parkeringen vid De Geergymnasiet nära Halvars glass för vidare bilfärd ut till en plats vi bestämmer.
Inställes vid mulet väder och besked ges här på hemsidan.
Karta finns här

* Det ska spricka upp till kvällen men det blir inte mycket marginal. Vi hoppas och väntar. /Anders Wettergren

* Marginalen är som sagt liten men vi försöker 18.30. Inträdet vid 18.01 kan vi nog inte se men utträdet 19.10. Glöm inte att ta med en kikare. /Anders Wettergren

Skriv en kommentar

Fredag, 9 mars, Kl 15:00 - Värmland Star Party

Ett tips. Då är det dags för populära Värmland Starparty som går av stapeln 9-11 mars. Som vanligt så hålls evenemanget på Berga Gård i Lysvik med fantastisk vy över både sjön Fryken och den mörka stjärnhimlen. För mer information om VSP på SAAF:s hemsida.
VSP på SAAF:s hemsida.

Skriv en kommentar

Tisdag, 13 mars, Kl 18:15 - Observationsmöte: Merkurius och Venus

Vinterns fina stjärnbilder med bland annat Orion är det självklara temat så här års, men det nu ska vi titta på Merkurius och Venus. Den något udda tiden är för att vi ska hinna se dem vid ca 18:45.
Obs-plats: Vi träffas intill parkeringen vid De Geergymnasiet nära Halvars glass för vidare bilfärd ut till en plats vi bestämmer. Inställes vid mulet väder och besked ges på hemsidan. Karta finns
här
Inställes vid mulet väder och besked ges här på hemsidan.

Skriv en kommentar

Torsdag, 15 mars, Kl 18:00 - Årsmöte i Östergötlands Astronomiska Sällskap

Mötet inleds med ett föredrag av Barbro Åsman, professor i fysik vid Stockholms universitet och handlar om Kvarkar och Kosmos. Efteråt sker sedvanliga årsmötesförhandlingar. Årsmötet i ÖAS hålls i Fysikhuset på Linköpings universitet.
Ingången till Fysikhuset ligger vi den blå punkten på denna karta.

Skriv en kommentar

Tisdag, 20 mars, Kl 18:30 - NAK:s årsmöte 2018

Plats: SMHI:s restaurang/matsal som finns i huset nära entrén. Parkering finnes. Program: Först de sedvanliga årsmötespunkterna och kaffe/te. Finnes intresse kan Anders visa väderavdelningen. Karta finns här.

Skriv en kommentar

Torsdag, 22 mars, Kl 20:00 - Obsträff vid Landeryds observatorium i Linköping

Inställes vid mulet väder. Observatoriet ligger på området för Landeryds golfklubb. Man kan köra genom golfbanan om man är försiktig. Karta.

Skriv en kommentar

Tisdag, 10 april, Kl 21:00 - Vårhimlen med Venus

Nu är det slut på vintern och vi ser dess stjärnbilder går ner väster. Sirius och Orion försvinner. Lejonet är den stjärnbild som tronar i söder. Den här delen av himlen har många galaxer. Vintergatan tillhör en stor superhop av galaxer och vi kan se in mot mitten av den just under våren. En planet lyser himlen och det är Venus som ses ett tag efter solnedgången i väster. Venus går ner efter kl 22.
Obs-plats: Vi träffas intill parkeringen vid De Geergymnasiet nära Halvars glass för vidare bilfärd ut till en plats vi bestämmer.
Karta finns här
Inställes vid mulet väder och besked ges på hemsidan.

* Hoppas det är uppenbart att det möjlighet att se stjärnor i kväll. Jag tänker ta med mig ett större teleskop ut den här kvällen. /Anders W

Skriv en kommentar

Torsdag, 3 maj, Kl 21:00 - Venus och Jupiter

Se vårstjärnbilderna. En liten inblick i vintergatornas värld och så kan det bli några välkända dubbelstjärnor. Venus är fortfarande med oss i väster och den försvinner först framåt midnatt. En annan planet dyker nu upp lågt i sydost och det är Jupiter. Alla fyra månarna ligger uppradade och den röda fläcken är just då vänd mot jorden. Frågan är om den går att se.
Obs-plats: Vi träffas intill parkeringen vid De Geergymnasiet nära Halvars glass för vidare bilfärd ut till en plats vi bestämmer.
Karta finns här
Inställes vid mulet väder och besked ges på hemsidan.

* Knepigt läge i kväll, därför ett sent besked. Det klarnar troligen upp vid 20-tiden men vi vet inte helt säkert. Skulle det göra det så blir det riktigt fuktigt dessutom. Men jag åker om det klarnat till 20.45. /Anders

Skriv en kommentar