Mötes-program

NAK anordnar både möten, resor, visningar och observationsträffar. De senare utgår oftast från DeGeergymnasiet, varefter vi samåker ut till en lämplig observationsplats med bilar. Ibland brukar vi vara ute vid en mörk plats vid Herrebro, några kilometer sydväst om Norrköping där himlen är mörkare än inne i staden.

Alla är välkomna att medverka på dessa möten. Om du inte redan är medlem så får du gärna komma och se hur vi har det. Förhoppningsvis kan vi därefter räkna även dig till skaran av astronomiintresserade medlemmar.

Samlingsplats vid mötena är som alltid vid De Geergymnasiets skolgård (Nygatan, mitt emot Dalsgatan). Parkeringsförbud råder tyvärr på skolgården. Vid observationer brukar vi samåka i bil ut till en lämplig observationsplats.

Möten

Torsdag, 12 augusti, Kl 22:00 - Kolla in meteorsvärmen Perseiderna

Dags för meteorobservationer. Varje observatör får en egen sektor av himlen att kolla in och sedan gäller det att räkna stjärnfallen som kommer. Förhållandena blir gynnsamma med en 20%-ig måne som går ned strax efter klockan 22. Medtag egen observationsstol, liggunderlag eller liknande.
Obs-plats: Vi träffas direkt ute vid "Anders observationsplats" som ligger vid den före detta soptippen vid Herrebro, karta finns här. Ställs in vid dåligt väder.

* Fem observatörer (tidhållare Håkan Norén, Dan Bäcklin, Lars Axell, Jörgen Andersson och protokollförare Ulf Gisslander) såg mellan klockan 23.00 och 00.30 54 perseider och 8 övriga meteorer. Den sista kvarten bjöd på hela 20 perseider. Utförligare rapport kommer. /Sven Mårdh

Skriv en kommentar

Torsdag, 9 september, Kl 20:00 - Observationsträff på Landeryds observatorium

Möte på Landeryds observatorium i Linköping om vädret tillåter. Observatoriet ligger på området för Landeryds golfklubb. Man kan köra genom golfbanan om man är försiktig. Karta.

Skriv en kommentar

Tisdag, 14 september, Kl 20:00 - Observationsmöte

Jupiter och Saturnus syns i söder så fort det mörknat. Ovanför har vi ännu sommarens stjärnbilder med Vintergatan om himlen är klar nog. Neptunus finns i närheten och senare går även Uranus upp i öster. Så hela uppsättningen av yttre jätteplaneter är där.
Obs-plats: Vi träffas intill parkeringen vid De Geergymnasiet nära Halvars glass för vidare bilfärd ut till en plats vi bestämmer. Karta finns här
Inställes vid mulet väder och besked ges på hemsidan.

* Svårt beslut, men det ser ut som att det inte kan bli något i kväll, trots det fina vädret som råder. Moln är på väg västerifrån precis lagom till i kväll. /Anders W

* Trist, det som såg så bra ut under dahen. /Jörgen

Skriv en kommentar

Lördag, 25 september, Kl 15:00 - Astronomins dag och natt i Linköping

Dags för det återkommande Astronomins dag och natt. Det hålls nationellt trots Covid. Östergötlands astronomiska sällskap (ÖAS) anordnar öppet hus på observatoriet i Landeryd i Linköping. Observatoriet ligger på området för Landeryds golfklubb. Man kan köra genom golfbanan om man är försiktig. Karta.
Läs mer om detta på www.astronominsdag.se.

Skriv en kommentar

Tisdag, 5 oktober, Kl 19:00 - Observationsmöte

Jupiter och Saturnus är i söder på kvällarna hela hösten. Därutöver kan man även se Uranus och Neptunus, den förra lite senare på kvällen. De yttre jätteplaneterna är alltså samlade. Annars är det fortfarande sommarstjärnbilderna som sprider sin glans. Några givna objekt att se i teleskopet är Hantelnebulosan, Klädhängaren, Vildandshopen och Herkuleshopen för att nämna några.
Obs-plats: Vi träffas intill parkeringen vid De Geergymnasiet nära Halvars glass för vidare bilfärd ut till en plats vi bestämmer.
Karta finns här
Inställes vid mulet väder och besked ges på hemsidan.

Skriv en kommentar