Tidigare nyheter

Här finns alla tidigare nyheter. Använd index-länkarna (längst ner på sidan) för att vandra bland nyheterna.

2018-05-31 - Vi fyller 40 år! Event på Visualiseringscenter Norrköping 31 maj 2018
Vårt 40-års-jubileum firar vi tillsammans med ÖAS på Visualiseringscenter, Norrköping torsdagen 31 maj 2018.
Domteatern har fått en uppgradering med nya laserprojektorer som borgar för en enastående bildkvalitet.

Kvällens tema är planeten Mars
Den befinner sig närmast jorden nu i slutet juli, och trots att den står lågt på himlen kommer den att knappast att att kunna missas, då den inte varit närmare Jorden sedan år 2003. Sett från Norrköping ligger den vid midnatt i söder, ca 5º över horisonten, mycket ljusstark, magnitud -2.57.

18.30-20.00
Mingel och ev förtäring eller dryck i restaurangen. Detta betalas av deltagarna själva.

Restaurangen rekommenderar deras populära plocktallrik för 125 :-
Kaffe eller annan dryck.

20.00-
Specialvisning i Domteatern. Denna är kostnadsfri. Ingen förbokning, inga biljetter.
Programmet är komponerat speciellt för oss amatörastronomer och behandlar bl.a följande:

- Open Space.
En unik mjukvara som med hjälp av realtidsdata från olika centra, t.ex NASA, kan visualisera det mesta i vårt universum. Anders Ynnerman föreläser och visar unika bilder från planeten Mars och dvärgplaneten Pluto

- Space X – destination Mars
Gästföreläsare: Tomas Diez, Tycho Brahe-sällskapet

Medhjälpare är:
Emil Axelsson, Visualiseringscenter
Anders Wettergren, NAK/ÖAS
Bengt-Erik Söderström, NAK/ÖAS
/ Bengt-Erik Söderström
2018-05-01 - Jupiter och Venus som bäst

Jupiter står i opposition den 9 maj och kan nu ses under hela nätterna även om den aldrig kommer så högt över horisonten. När Jupitermånarna passerar framför planeten vid oppositionen hamnar deras skuggor nästan rakt under dem. Speciellt gäller detta när Io kan ses vandra över planetskivan natten 9–10 maj (se bilden ovan tagen ur programmet Starry Night Pro 6) då även den röda fläcken syns. Men det behövs ett medelstort teleskop för att se det hela. Även den ljusa planeten Venus når sin klimax som aftonstjärna i början av maj. Sedan kommer den sakta närmare kvällshorisonten under sommaren. Maj månad bjuder naturligtvis på mer än så. Och passa på att spana in novan i Perseus innan den blir för svag!

Sköna majs kosmiska begivenheter:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2018-04-30 - Ljusstarkt nova-utbrott hos V392 Persei
Variabeln V392 Persei (dvärgnova av U Geminorum-typ) har genomgått ett novaliknande utbrott. I vanliga fall pendlar den mellan magnitud +14 och +17 men den 29 april var den plötsligt av magnitud +6, alltså på gränsen till att vara synlig för blotta ögat om himlen är mörk och klar. V392 befinner sig ganska nära Capella i Kusken (se kartlänken nedan).

Nyhetsartikel hos Populär Astronomi.
Diskussion på Astronet.
Nyhetsartikel hos Sky & Telescope (på engelska).
Nyhetsbrev hos AAVSO (på engelska).
Diskussion hos AAVSO (på engelska).
Sökkarta hos AAVSO.
Nyhetsartikel hos Abenteuer Astronomie (på tyska).
/ Sven Mårdh
2018-04-01 - Planetmöte på morgonen

Mars och Saturnus syns just nu lågt i sydsydost på morgnarna och i början av april är de som närmast varandra. Illustrationen ovan visar när de två får besök av månen den 7–8:e. När du ändå ute och tittar på duon lägg även märke till den ljusa Jupiter i sydsydväst. Jupiter kommer annars upp allt tidigare och syns redan före midnatt. Venus strålar vidare som aftonstjärna och hastar förbi Plejaderna 22–27 april. Under denna månad gör också stjärnfallen comeback efter en mager tid då meteorskuren Lyriderna når maximum den 22:e.

Kolla in aprils alla kosmiska begivenheter:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2018-02-28 - Venus visar vägen till Merkurius

Äntligen börjar den strålande planeten Venus att synas som aftonstjärna igen. Sakta men säkert blir den bättre synlig på den tidiga kvällshimlen i väster. Under en stor del av mars får den dessutom sällskap av Merkurius. Illustrationen ovan visar läget i väster den 19 mars klockan 19.15 när även den tunna månskäran finns nära planeterna. I slutet av denna månad kan du också se planeterna Mars och Saturnus närma sig varandra på morgonen.

Vädra vårmånadens vyer:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2018-01-31 - Missa inte ockultationerna!

Februari levererar liksom december månockultationer av de ljusa stjärnorna Regulus (den 1:e) och Aldebaran (den 23:e) – den sistnämnde är på bilderna ovan. Och det är bäst att passa på att observera dem för det dröjer ett bra tag innan vi åter kan se förstamagnituds-stjärnor försvinna bakom månen. Månaden innehåller annars bland annat Venus återkomst som aftonstjärna, Mars möte med Antares och mycket annat.

Ta en djupdykning i februaris stjärnguider:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2018-01-08 - Förnya Medlemsskapet / Bli ny medlem
För att bli medlem i NAK, betala in medlemsavgiften till vårt plusgirokonto 23 06 54-6. Avgiften för 2018 är 175 kronor. Medlemskapet gäller för kalenderåret, det vill säga från det du betalar fram till nyår.
Glöm inte att tala om vem betalningen är för (namn, adress, mailadress, ev telefonnummer. Avgiften inkluderar medlemskap i Svensk AmatörAstronomisk Förening (SAAF) som ger ut tidskriften Telescopium och Fokus – SAAF:s nya astronomiska handledningar.
För att inte missa något nummer av medlemstidningen Telescopium skall medlemsavgiften vara betald senast den 24 januari 2018, då alla medlemmar anmäls till SAAF i slutet av Januari
För nya medlemar som anmäler sig under oktober-december gäller medlemsskapet även för nästkommande år, dock inte SAAF vars medlemsskap kommer att räknas från 1 januari.

Personer i samma hushåll som en ordinarie medlem kan ansluta sig till NAK genom familjemedlemskap. Detta kostar 50 kronor per person men inkluderar inte SAAF eller Telescopium/Fokus.

OBS! Betala INTE in några avgifter direkt till SAAF utan allt ska betalas till NAK!

SAAF har flera amatörsektioner som du kostnadsfritt kan ansluta dig till – Deep Sky, Solsystemet, Teleskop och Variabla stjärnor.

Mer information hittar du här: SAAF:s hemsida
/ Bengt-Erik Söderström
2018-01-01 - Nytt år – nya himmelska under

Gott nytt astronomiår! Januari är en lovande start på ett spännande 2018. Vad sägs om följande astronomiska händelser: Supermåne den 2:e, asteroiden Flora i opposition samma dag, meteorskuren Quadrantiderna i maximum den 3:e, månen ockulterar Regulus i dagsljus den 5:e, kometen C/2016 R2 (PanSTARRS) är nära Hyaderna den 5:e och Plejaderna den 31:e, Mars och Jupiter står bara 14 bågminuter från varandra den 7:e, kometen C/2017 T1 (Heinze) passerar förbi Cassiopejas dubbel-W 7-10:e, månen gör Jupiter och Mars sällskap den 11:e (bilden ovan), två månskuggor på Jupiter den 12:e, dvärgplaneten Ceres står i opposition den 31:e, månen förmörkas (tyvärr bara i halvskuggan från Östergötland) samma dag samtidigt som månen är blå! Nåja, inte riktigt blå...

Läs mer om januaris utflyktsmål där uppe:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2017-12-01 - Regulus och Aldebaran ockulteras

December bjuder på två månockultationer av ljusa stjärnor: Regulus före midnatt den 8:e (vänstra bilden) och Aldebaran på nyårsaftonens morgon (högra bilden). Julmånaden har en mängd andra intressanta händelser: meteorskuren Geminiderna når maximum den 14:e samtidigt som skurens upphov – asteroiden/stenkometen 3200 Phaethon – går att observera i ett teleskop. Mars närmar sig Jupiter på morgonhimlen, där också Merkurius syns vid jul. Asteroiden 20 Massalia finns nära Krabbnebulosan den 23–24:e och den enormt ljussvaga asteroiden 265 Anna släcker en stjärna i Perseus den 25:e. Även Lunar X går att se på juldagen. Och så syns flera kometer redan i små teleskop.

Botanisera bland decembers julklappar:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2017-11-28 - Decemberträffen i Stigtomta 9 december inställd!
Tyvärr p.g.a sjukdom hos värdskapet får vi ställa in vår traditionella Stigtomtaträff den 9 december i år.
/ Bengt-Erik Söderström
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...