Tidigare nyheter

Här finns alla tidigare nyheter. Använd index-länkarna (längst ner på sidan) för att vandra bland nyheterna.

2022-11-30 - Mars, Mars, måne...

Nejdå, det är inget lurt här. På morgonen den 8 december ockulterar fullmånen planeten Mars som samtidigt står i opposition. Dessutom ockulterar Mars en stjärna under månockultationens gång – men detta göms helt av månen! December är en månad som i övrigt har allt man kan önska sig: asteroiden Bamberga kan hittas intill Algol (2), månen ockulterar även planeten Uranus (5), kometen 81P/Wild är nära Spica (9) och kometen C/2022 E3 (ZTF) plöjer igenom Norra Kronan, årets största meteorskur, Geminiderna, når maximum (14), en mag +19-asteroid ockulterar Zeta Tauri i delar av Götaland (14), vi kan fira vintersolståndet (21), kometen C/2020 V2 (ZTF) kommer nära Polstjärnan (23), Venus dyker upp som aftonstjärna (25) och kan även guida dig till Merkurius. Och mycket, mycket annat. God jul och ett gott slut!

Julmånadens inslagna utbudspaket:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2022
/ Sven Mårdh
2022-10-31 - Leoniderna levererar?

November kan bli en riktig stjärnfallsmånad. Meteorskuren Leoniderna förväntas slå till på morgonen den 19:e när ZHR kan komma att överstiga 250 meteorer/timme om vi har tur. Grafiken ovan från SkySafari Pro visar dess radiant. Dessutom kan Tauriderna ge extra många bolider från slutet av oktober och till omkring den 10 november. Och i fjol överraskade den gamla meteorskuren Andromediderna alla. Hur blir det i år? Ut och kolla efter! November är dock mycket mer än stjärnfall. Till exempel står planeten Uranus och asteroiden Bamberga i opposition. Och så har vi en komet i Karlavagnen och Lunar X är synligt.

Uppdatering 23/11: Leoniderna levererade tyvärr inte denna gången (rapport från IMO). En ljusstark taurid över Norge den 19/11 uppmärksammades istället stort av media världen över (BBC News).

Vintermånadens coola himlar:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2022
/ Sven Mårdh
2022-10-11 - ÖAS höstmöte 13 oktober
Den 13 oktober håller ÖAS sitt höstmöte på universitetet i Linköping. Alla medlemmar är välkomna.
Vi får lyssna till ett spännande föredrag av docent Alexis Brandeker, Stockholms Universitet, om de nya rymdteleskopen bl.a James Webb och vad de kan ge i synnerhet när det gäller utforskning av exoplaneter, dvs planeter runt andra stjärnor än vår egen sol.
Plats: Linköpings universitet, Fysikhuset föreläsningssal Schrödinger

Tid kl 18.00 - var i tid dörrarna kan vara stängda efter 18.00!
/ Bengt-Erik Söderström
2022-09-30 - Solförmörkelse förgyller

Oktober innehåller mycket att titta på. Först och främst den partiella solförmörkelsen mitt på dagen den 25:e. Ungefär halva solen försvinner sett från Norrköping (se ovan) och ännu mer längre norrut. Se bara till att skydda dina ögon på ett bra sätt om du ska observera den. Andra saker som inträffar: Merkurius bjuder på sin bästa morgonsession för året, den är bäst runt den 9:e. Asteroiden Pallas passerar nära Sirius den 9–10:e. Bloss från geostationära satelliter kan ses runt den 12:e. Meteorskurarna Draconiderna och Orioniderna når maximum den 9:e respektive 21:e. Den förstnämnda lider dock av fullmånen. Dessutom kan Tauriderna ge extra många bolider från slutet av månaden till en bit in i november. Lägg därtill de ljusa Mars, Jupiter och Saturnus, ISS som passerar framför solen och månen, kometen ZTF som sakta blir ljusare och galaxen OJ 287 som kan få ett utbrott (flare) när dess två supermassiva svarta hål interagerar.

Slaktmånadens himmelska utbud:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2022
/ Sven Mårdh
2022-08-31 - Höststart med planetbonanza

September bjuder på en hel del i planetväg. Venus kommer nära Regulus den 5:e och avslutar sedan sin morgonsession i slutet av månaden för att återuppstå som aftonstjärna i jul. Den allt ljusare Mars har nu vuxit sig så stor att den avslöjar ytdetaljer redan i små teleskop och så passerar den Aldebaran den 7:e. Jupiter kommer rekordnära jorden vid oppositionen den 26:e – planeten når det minsta avståndet sedan 1963 och det dröjer ända till 2129 innan ett ännu mindre inträffar! Saturnus syns bra på kvällarna liksom Neptunus som når opposition den 17:e. Och så har vi Uranus som ockulteras av månen kring midnatt den 14–15:e (se bilden ovan). Lägg där till att asteroiden Juno har en gynnsam opposition den 7:e och kan då lätt ses i en fältkikare. Glad höst!

Höstmånadens färgsprakande guider:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2022
/ Sven Mårdh
2022-07-31 - Stjärnfall i månsken

Augusti är för många synonymt med stjärnfall, då meteorskuren Perseiderna når sitt maximum den 13:e. Tyvärr inträffar fullmånen den 12:e så många av de svagare stjärnfallen kommer att sköljas bort i månskenet. Tur då att vi kan trösta oss med planeter. Saturnus står i opposition den 14:e och är som bäst och syns, liksom Jupiter, hela natten. Även Mars är på humör och passerar nära Uranus den 2:e och frotterar sig senare i månaden med stjärnhoparna Plejaderna och Hyaderna. Den ljusa Venus har inget bra år men visar ändå upp sig som bäst i augusti. Förutom allt detta har vi Lunar X den 4:e, asteroiden Vesta i en gynnsam opposition den 22:e och så syns kometen C/2017 K2 (PanSTARRS). Ta fram kikaren snarast, för mot slutet av månaden kommer den för nära skymningen.

Skördemånadens himmel att bärga:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2022
/ Sven Mårdh
2022-06-30 - PanSTARRS tar vägen förbi M10

Under juli välkomnar vi att mörkret sakta återvänder till natthimlen, även om vi får vänta till slutet av månaden innan de nautiska gryningarna och skymningarna åter gör sig gällande. Passa på att kolla in kometen C/2017 K2 (PanSTARRS) med en kikare när den svingar sig förbi de klotformiga stjärnhoparna M10 och M12. Även M14 finns inom räckhåll. Superfullmånen stör tyvärr runt den 13:e. Kartan ovan är genererad med hjälp av SkySafari 6 Pro. Månaden är annars kryddad med en radda planeter som är synliga alltifrån sen kväll till tidig morgon – Saturnus, Jupiter, Mars och Venus. Dessutom finns Neptunus inte långt ifrån Jupiter och Mars närmar sig Uranus. Och så börjar säsongen för stjärnfall – Delta Aquariiderna och Alfa Capricorniderna når maximum under ett månfritt månadsslut.

Hömånadens digra himlahändelser:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2022
/ Sven Mårdh
2022-05-31 - Morgonplaneterna blir fler

Juni är kanske inte den bästa tiden för att göra astronomiska observationer. De ljusa nätterna gör det nästan omöjligt att se några svagare objekt. Tur då att planeterna dyker upp på morgonhimlen, en efter en. Redan i maj kunde vi se Jupiter och Saturnus, och den här månaden fortsätter det med Venus och Mars. André Frankes grafik ovan visar läget mot den östra horisonten vid den borgerliga gryningens början. Juni bjuder också på Lunar X (6/6) och Gyllene handtaget (9/6) för månobservatörerna – dessutom en superfullmåne (14/6) som kommer att röra sig nära horisonten även när den står i söder. Det borgar för en extra stor variant tack vare månillusionen. Kometen PanSTARRS kan ses gå tvärs igenom Ormbäraren och så firar vi sommarsolståndet den 21 juni. Glad sommar!

Sommarmånadens hetaste händelser:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2022
/ Sven Mårdh
2022-04-30 - Blek förmörkelse och planetbyte

Äntligen blir det en månförmörkelse igen (morgonen den 16:e), men tyvärr kan vi i stort sett bara se när månen sakta går in i jordens halvskugga. Sedan går månen ned. Med lite tur hinner vi i alla fall se en svag skuggning på den vänstra halvan. Bilden ovan visar månens utseende klockan 04.10. Maj bjuder annars på planetbyte: Merkurius försvinner från kvällshimlen en vecka in i månaden. Istället gör två planeter efterlängtad comeback på morgonhimlen: Jupiter och Saturnus. Mer osäkert är det om kometen C/2021 O3 (PanSTARRS) orkar med efter sin periheliepassage. Har vi tur blir kometen en lätt fångst i en ordinär fältkikare, men troligare är att ”hårstjärnan” blir svagare. Slutligen kan meteorskuren Tau Herculiderna bjuda på ett riktigt fyrverkeri den 31:e. Dessvärre lär den eventuella meteorstormen inträffa när solen gått upp i Sverige.

Uppdatering 7/5: Kärnan hos C/2021 O3 (PanSTARRS) har i samband med periheliepassagen fallit sönder och kometen är därför betydligt ljussvagare än vad man hoppats på.

Blomstermånadens bästa guider:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2022
/ Sven Mårdh
2022-03-31 - Merkurius tar över

April betyder flera avsked på stjärnhimlen. Vinterstjärnbilderna försvinner en efter en och vi säger farväl till Rigel i Orion den 17:e och Sirius i Stora Hunden den 22:e. Även planeten Venus säger adjö för den här gången på morgonhimlen den 12:e. Istället stoltserar Merkurius som ensam planet synlig för blotta ögat under den andra hälften av månaden – då under den tidiga kvällen. När den syns som bäst omkring den 28:e står den nära stjärnhopen Plejaderna, den kan dock vara lite trixig att se i skymningsljuset. Under april blir det också stjärnfall då meteorskuren Lyriderna når maximum den 22:e. Trots att månen är mer än halv stör den inte nämnvärt tack vare dess sydliga gång. Vidare kan du observera den för tillfället ljusa Mira-variabeln Chi Cygni nå sin topp och se asteroiden Hygiea i en gynnsam opposition den 29:e.

Gräsmånadens himlafenomen:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2022
/ Sven Mårdh
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...