Tidigare nyheter

Här finns alla tidigare nyheter. Använd index-länkarna (längst ner på sidan) för att vandra bland nyheterna.

2017-08-21 - Följ solförmörkelsen på nätet

För den som inte är på plats i USA finns många alternativ att följa måndagens totala solförmörkelse på internet. Här är några:
NASA | CNN | Slooh
/ Sven Mårdh
2017-08-06 - Förmörkelser och stjärnfall

På måndagskvällen den 7 augusti kan vi se slutet av en partiell månförmörkelse (se ovan), men det gäller att passa på då det är bara den sista halvtimmen som syns efter månens uppgång. Två veckor senare, den 21 augusti, är det dags för den totala solförmörkelsen i USA som alla pratar om och som flera amatörastronomer från Sverige reser till. Här hemma syns den bara som partiell (och knappt det) i trakten kring Strömstad. Årets perseider, med maximum helgen den 12–13 augusti, hämmas tyvärr av månsken men räkna ändå med en hel del stjärnfall (se Perseidernas radiant till höger). Andra händelser under månaden: Jupiter gör sorti i skymningsljuset omkring den 18:e, Venus är briljant på morgnarna och asteroiden 3122 Florence kommer nära jorden i månadsskiftet augusti/september.

Läs mer om vad som händer under augusti:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden

Variabelnytt: I slutet av juni upptäcktes en nova i stjärnbilden Skölden. Denna är fortfarande av 10:e magnituden. Läs mer om denna och om nya kometen C/2017 O1 ("ASASSN1") samt en supernova i en galax i Fiskarna hos Sky & Telescope. I forumet Astronet har Hans Bengtsson uppmärksammat att den populära halvregelbundna variabeln Z Ursae Majoris är ovanligt ljusstark. Enligt de senaste AAVSO-observationer har den magnitud på runt +6,3.
/ Sven Mårdh
2017-08-04 - Observationssäsongen startar: Perseiderna!
Liksom tidigare år samlas vi för att observera Perseiderna, lördagen 12 augusti kl 22.00.

Om du vill veta mer om meteorsvärmen Perseiderna kan du läsa Sven Mårdhs artikel här .

Se även vårt mötesprogram för detaljerad information.
/ Bengt-Erik Söderström
2017-07-01 - Chans att se Lunar X

Kring tiden när månen befinner sig i första kvarteret skapar kratrarna Blanchinus, La Caille och Purbach ett säreget spel av skuggor och ljus. Under några få timmar syns ett tydligt X om man synar terminatorn – gränsen mellan natt och dag – med teleskop. Populärt kallas fenomenet Lunar X (bilden ovan, foto av RadioFan/Wikimedia Commons) och på kvällen den 30 juli har du chans att se det. Andra kul saker under juli: Venus syns allt bättre på morgonen, meteorsäsongen börjar med Delta Aquariiderna, Alfa Capricorniderna och en och annan perseid, månen ockulterar Merkurius i dagsljus... tja, varför inte botanisera i våra guider!

Läs mer om de kosmiska händelserna under juli:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2017-06-05 - Saturnus ringar är som bäst

Ringplaneten Saturnus står i opposition den 15 juni i stjärnbilden Ormbäraren. Den syns då hela natten och står rakt i söder vid midnatt (klockan 01 sommartid) när sommarhimlen är som mörkast. Grafiken ovan visar när fullmånen är nära Saturnus den 9 juni klockan 23.45. Ringarna går att se redan i ett mindre teleskop, som även kan visa åtminstone de ljusaste månarna Titan och Rhea. Just nu lutar Saturnus ringsystem nästan som mest mot oss och är därför både iögonfallande och lätt att se. Tidigare på kvällarna går även Jupiter att observera i sydväst och på morgonen går Venus att kolla in lågt i ostnordost.

Läs mer om de kosmiska händelserna under juni:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2017-06-01 - Visualiseringscenter Norrköping
Specialvisning för Norrköpings Astronomiska Klubb och Östergötlands Astronomiska Sällskap. Visualiseringscenter, Norrköping. Torsdagen 1 juni 2017, kl 19.00

Det utvidgade samarbetet mellan NAK och ÖAS fortsätter: Vi har ju haft en synnerligen dålig höst och vår när det gäller astronomiobservationer. Vädrets makter gillade tydligen inte astronomi…
Därför inbjuder vi nu, när den ljusa himlen hindrar oss, till en intressant, spännande kväll den 1 juni.

Kvällens tema är: Asteroider

19.00-20.00
Mingel och ev förtäring eller dryck i restaurangen. Detta betalas av deltagarna själva.

Restaurangen rekommenderar deras plocktallrik för 125 :-
Kaffe eller annan dryck.

20.00-
Specialvisning i Domteatern. Denna är kostnadsfri. Ingen förbokning, inga biljetter.

Programmet är komponerat speciellt för oss amatörastronomer och behandlar bl.a följande:

- Den nya filmen “Asteroid: Mission Extreme 3D” från National Geographic
- Om dvärgplaneter och asteroider, presentation av dvärgplanet/asteroid Ceres och Vesta
- Närliggande asteroider, realtidsdata från NASA

- Frågor och diskussion


Föreläsare är:

Anders Wettergren, Bengt-Erik Söderström NAK/ÖAS
Emil Axelsson, visualiseringscenters expert på Open Space
Medhjälpare är Kalle Bladin, forskningsingenjör

Om detta event faller väl ut kommer vi att anordna ytterligare en spännande specialvisning under oktober /november 2017

För att ytterligare öka intresset för astronomi inbjudes även pressen ( NT + Corren )

Varmt välkomna!
/ Bengt-Erik Söderström
2017-04-30 - Månen går i närkamp

Sommarens ljusa himmel är nära och det är bäst att passa på att observera innan de flesta av himmelsobjekten tonar bort. Månen passerar nära både planeter och en ljus stjärna under månaden: Jupiter natten mellan den 7 och 8 maj, Saturnus på sennatten/morgonen den 14 maj och Regulus kvällen den 31 maj. Kometerna 41P/Tuttle-Giacobini-Kresak och C/2015 V2 (Johnson) kan fortfarande följas i ett litet teleskop och asteroiden Vesta kan ännu ses med en fältkikare. Och i maj börjar dessutom de nattlysande molnen att dyka upp.

Läs mer om de kosmiska händelserna under maj:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2017-04-18 - Asteroid 2014 JO25
Asteroid 2014 JO25 som anges vara i storlek som gibraltarklippan kommer onsdag den 19 april att passera jorden på ett avstånd som är mindre än fem gånger avståndet till månen. Under natten 19-20 april förväntas asteroiden vara tillräckligt ljusstark för att ses i ett vanligt amatörteleskop. Stjärnkarta med asteroidens bana, se nedanstående länk.

Asteroid 2014 JO25
/ Håkan Norén
2017-03-31 - Jupiter är nattens kung

Natthimlen i april domineras av den ljusa Jupiter som står i opposition i Jungfrun under månaden. Kartan ovan visar Jupiter och fullmånen den 10:e klockan 23. Merkurius och Mars kan beskådas på kvällen (den förstnämnda försvinner dock ganska snart) medan Saturnus mest är morgonplanet. Venus syns också på morgonen men mycket lågt över horisonten. April bjuder även på tre kometer som kan ses med en vanlig handkikare. Kometen Lovejoy har överraskat mest och kan bli den ljusaste i trion. Äntligen blir det också stjärnfall igen då meteorskuren Lyriderna når maximum den 22:e.

Läs mer om april månads himmelska under
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2017-03-05 - En himlagod vårmånad!

Mars bjuder på flera godsaker på himlavalvet: planeten Venus syns både som afton- och morgonstjärna mellan 15 och 23 mars (därefter är den bara morgonstjärna), Merkurius dyker upp i skymningen omkring den 18:e och kometen 41P/Tuttle-Giacobini-Kresak blir lätt att se med en fältkikare när den passerar genom Karlavagnens vagn (se kartan ovan). Har vi tur kan den till och med bli synlig för blotta ögat! Glad vår!

Läs mer om mars månads kosmiska händelser
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...