Tidigare nyheter

Här finns alla tidigare nyheter. Använd index-länkarna (längst ner på sidan) för att vandra bland nyheterna.

2023-05-29 - Hej Jupiter och Saturnus, hejdå Mars
Juni är en lika underbar som frustrerande månad. Vi har sol och värme men samtidigt kan den alltför ljusa sommarnatthimlen ofta erbjuda väldigt lite sett ur en amatörastronoms synvinkel. Tack och lov finns månen och planeterna: Venus fortsätter som aftonstjärna ett tag till medan Mars tackar för sig – dock med en passage genom stjärnhopen Praesepe/Bikupan (2–4 juni) som en sista bjudning. Som ersättning för krigsguden tonar nu både Saturnus och senare Jupiter fram så sakta på morgonhimlen. Månen ger chansen att se Lunar X den 25:e. Andra astronomiska begivenheter under månaden och som hellre skulle behöva en mörkare himmel är supernovan i galaxen M101, asteroiden Parthenope i opposition den 6:e, Mira-variabeln Chi Cygni i maximum den 10:e, meteorskuren Juni-Bootiderna i maximum den 28:e (kan både ge noll eller 100+ i stjärnfall) och så kometen C/2023 E1 (ATLAS) nära passage förbi Kochab i Lilla Björnen samma datum.

Sommarmånadens soliga himmelstips:
På himlen:
https://www.astroinfo.se/pa-himlen-2023/pa-himlen-i-juni-2023/
Obs-guiden:
https://www.astroinfo.se/obs-guiden-for-juni-2023/
Astrokalender 2023:
http://www.nak.se/Default.aspx?sida=Artikel&id=260

Kopiera adresserna ovan till din webbläsare.
/ Sven Mårdh
2023-04-30 - Venus och Mars lyser upp kvällen
Sköna maj ger oss allt ljusare natthimlar så passa på att observera under månadens första hälft. Då kan du bland annat se kometen C/2022 A2 (PanSTARRS) 2,5° från Andromedagalaxen den 6:e och dvärgplaneten Ceres göra en loop invid Denebola i Lejonet runt den 13:e. Redan den 5:e inträffar en månförmörkelse i jordens halvskugga där slutet syns i en stor del av Sverige, men tyvärr går det inte att uppfatta det hela för blotta ögat. Den 17:e ockulterar månen planeten Jupiter på dagen – se upp för den närbelägna solen om du observerar! Den iögonfallande Venus och den betydligt svagare Mars kan annars ses hela månaden från skymningen till efter midnatt. Båda planeterna finns dessutom i närheten av Tvillingarnas Castor och Pollux. Månen ansluter till sällskapet kring den 23–24:e som en extra krydda. Mot slutet av månaden kan det vara intressant att följa Mars närma sig stjärnhopen Praesepe/Bikupan.

Blomstermånadens astroguider:
På himlen:
https://www.astroinfo.se/pa-himlen-2023/pa-himlen-i-maj-2023/
Obs-guiden:
https://www.astroinfo.se/obs-guiden-for-maj-2023/
Astrokalender 2023:
http://www.nak.se/Default.aspx?sida=Artikel&id=260

Kopiera adresserna ovan till din webbläsare.
/ Sven Mårdh
2023-04-28 - Inbjudan till Visualiserningscenter
Hej igen NAK:are och ÖAS:are!

Detta gäller för oss för JUICE-eventet: Lördagen 6 maj

Jag har reserverat blijetter för oss, och dessa skall hämtas i receptionen i god tid innan- Säg att ni är från Östergötlands Astronomiska Sällskap.

Det kommer att vara två lika tillställningar, den första börjar 12.00 och den andra 13.30, (ca)

Då kommer vi att erbjuda två interaktiva föreställningar i 3D där vi får följa JUICE-sonden och uppdraget genom vår digitala mjukvara för astrovisualisering - OpenSpace. Under förställningarna berättar forskare från JUICE-projektet om arbetet och uppdraget och samtalet leds bland annat av professor Anders Ynnerman. Samtliga föreställningar kommer att ha gratis inträde!
/ Bengt-Erik Söderström
2023-04-27 - Inbjudan till Visualiseringscenter
Vi har blivit inbjudna till ett event 6-7 maj till Visualiseringscenter C i Norrköping. Det handlar om JUICE-uppdraget. Vi får då besök av en resande JUICE-utställningUnder lördagen kommer att erbjudas två interaktiva föreställningar i 3D. Under föreställningarna berättar forskare från JUICE-projektet om arbetet och samtalet leds av professor Anders Ynnerman.
Vi återkommer snarast med tider etc,

Jag har svarat på inbjudan att man kan räkna med ett 30-tal medlemmar från oss...
/ Bengt-Erik Söderström
2023-04-14 - Europeisk rymdsond mot Jupiter
Idag har European Space Agency's rymdsond Jupiter Icy Moons Explorer, Juice, sänts upp med en Ariane 5 raket från rymdbasen Kourou i Franska Guyana, för att påbörja en åtta år lång resa mot Jupiter för att där studera månarna Ganymedes, Callisto och Europa. Ombord finns bland annat partikelmätaren som kommer från Institutet för rymdfysik i Kiruna och radio- och plasmavågsinstrumentet från Institutet för rymdfysik i Uppsala.

https://www.esa.int/Science_Exploration/Space_Science/Juice

Med anledning av tekniskt problem kopiera adressen till din webbläsare.
/ Håkan Norén
2023-03-31 - Merkurius gör Venus sällskap
April bjuder på två kvällsplaneter av det inre slaget och en av det yttre. Den ljusa Venus är svår att missa och det är i mitten av denna månad som den når sin högsta höjd i skymningen. Missa inte heller när den passerar stjärnhopen Plejaderna dagarna kring den 11:e. Lite längre ned åt horisonten har den sällskap av den ”snabbfotade” Merkurius. Den syns bäst omkring den 11:e men tonar bort i skymningsljuset bara någon vecka senare. Planet nummer tre är Mars som du hittar i Tvillingarna. Den har tappat en hel del i ljusstyrka sedan vintern och är numera väldigt liten när man tittar på den i teleskopet. Andra höjdare under månaden är meteorskuren Lyriderna som når maximum den 23:e under gynnsamma förhållanden, asteroiden Pallas passerar nära Procyon, sin andra hundstjärna under innevarande säsong och så får Andromedagalaxen ett ganska närgånget besök av en komet.

Gräsmånadens himmelsutbud:
På himlen (en överblick):
https://www.astroinfo.se/pa-himlen-i-april-2023-en-overblick/
På himlen:
https://www.astroinfo.se/pa-himlen-2023/pa-himlen-i-april-2023/
Obs-guiden:
https://www.astroinfo.se/obs-guiden-for-april-2023/
Astrokalender 2023:
http://www.nak.se/Default.aspx?sida=Artikel&id=260

Det är fortfarande krångel med hemsidan, men du når en del länkar om du klickar på den lilla runda stjärnkartan till höger. Annars kopierar du bara adresserna ovan till din webbläsare.
/ Sven Mårdh
2023-03-01 - Obs-guiden i ren text
På grund av tekniska problem är Obs-guiden för mars för tillfället uppdaterad i endast ren text, utan vare sig kartor eller länkar. Du når På himlen och Obs-guiden enklast genom att klicka på den lilla runda stjärnkartan i den högra spalten på denna sida. Därefter kan du välja mellan att klicka på Obs-guiden för mars eller gå vidare till André Frankes På himlen genom att klicka på Utförligare om månadens händelser.
/ Sven Mårdh
2023-02-28 - Nytt webbhotell - Wopsa
Vi har nu efter mycket jobb flyttat till webhotellet Wopsa. Förhoppningsvis fungerar allt som det skall. Tester kommer att göras under den närmaste tiden. Det som ännu inte fungerar är notifieringen om hemsidans uppdatering.
/ Bengt-Erik Söderström
2023-02-24 - Vi håller på att byta leverantör för hemsidan
Nu i dagarna håller vi på med att byta leverantör till hemsidan, från Crystone till Wopsa. Anledningen är att Crystone inte längre stöder asp.net konstruerade siter direkt. Skulle vi vara kvar hos Crystone skulle det betyda en fördubbling av årsavgiften, och det anser vi oss inte ha råd med. Så vi flyttar allt till en ny leverantör: Wopsa. Vi är medvetna om att flytten kan medföra en del störningar, och det ber vi om överseende med.
Vi meddelar här när det hela är klart
/ Bengt-Erik Söderström
2023-01-31 - Venus allt närmare Jupiter

Dagstidningar och tv har idogt uppmärksammat "den gröna kometen" C/2022 E3 (ZTF). Frågan är bara hur många i allmänheten som verkligen sett den då den knappast har kunnat observerats för blotta ögat på grund av ljusföroreningar – och nu i början av februari även störande månsken. Nåväl, för den som vill följa den framöver i kikare så tar den en spännande väg på stjärnhimlen – nära Capella, Mars och Aldebaran. Dessutom har den ett nära möte med den ljussvagare kometen C/2022 U2 (ATLAS) mitt i triangeln av "killingstjärnor" nedanför Capella den 6:e. Något som ingen som spanar mot kvällshimlen lär missa är att Venus och Jupiter kommer allt närmare varandra. Närmast är de först den 1 och 2 mars, men redan nu är paret iögonfallande.

Göjemånadens vackra rymder:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2023
/ Sven Mårdh
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...