Tidigare nyheter

Här finns alla tidigare nyheter. Använd index-länkarna (längst ner på sidan) för att vandra bland nyheterna.

2020-10-16 - Gravitationsvågor från svarta hål och neutronstjärnor
Nu finns föredraget som hölls av Ulf Gran den 15/10 tillgängligt.
klicka här: Ulf Gran, Chalmers
/ Bengt-Erik Söderström
2020-10-02 - Oktober är Mars månad

Mars, den röda planeten, når äntligen opposition igen den 14 oktober och syns då hela natten. Den är då det ljusaste nattobjektet efter månen och Venus, och står som högst på himlen i söder omkring midnatt (klockan 1 sommartid). Månen kommer nära Mars nätterna den 2–3:e och 29–30:e. På morgonen den 3:e är också Venus som närmast Regulus i Lejonet – en garanterat häftig konjunktion. Oktober bjuder även på stjärnfall: Draconiderna är som bäst den 7–8:e, men framför allt lockar Orioniderna som når maximum omkring den 21:e utan störande månljus. Som vanligt inträffar mycket annat också. Vad sägs till exempel om en möjlig Danjonmåne den 16:e, variabeln Mira ("Den underbara") i maximum omkring den 19:e och så en blå måne(!) med planeten Uranus i opposition alldeles i närheten den 31:e.

Slaktmånadens bästa guider:
På himlen (överblick) | På himlen | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2020-09-01 - Den ljuva september

Sången Minns i november nämner den ljuva september. Och visst blir den ljuv! Och vacker! Spana till exempel in morgontrion månen, stjärnhopen Praesepe/Bikupan (M44) och planeten Venus den 14:e (bilden ovan från SkySafari 6 Pro). Du får in alla tre i synfältet på en fältkikare! Eller varför inte begeistras av månen och den allt ljusare Mars i närkamp under natten till morgonen den 5–6:e! Och så har vi naturligtvis Jupiter och Saturnus sida vid sida på kvällarna i söder. Som vanligt inträffar mycket annat också. Bland annat står isjätten Neptunus i opposition och har vi tur blir kometen C/2020 Q1 (Borisov) så ljus att den kan ses i ett mindre teleskop. Den har hur som helst en gynnsam bana under månaden med start vid Kuskens Capella och mål vid Cepehus röda granatstjärna.

Höstmånadens himmelsguider:
På himlen (överblick) | På himlen | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2020-08-09 - Två novor och en supernova

Två klassiska novor har nyligen dykt upp på sommarhimlen. Båda kräver teleskop för att kunna observeras. Nova Cassiopeiae 2020 (kartan ovan, från TheSkyX, (C) Software Bisque) upptäcktes 27 juli av Stanislav Korotkij och Kirill Sokolovskij. Magnituden var då +12,4. Sedan dess har stjärnan långsamt ljusnat och har den 9 augusti en magnitud på cirka +11. Nova Aquilae 2020 no 2 upptäcktes 13 juli av Palomar Gattini-IR collaboration (PGIR) och är betydligt ljussvagare, just nu är magnituden nära +16. En möjlig supernova har dessutom blossat upp i den närbelägna galaxen NGC 5002 (mag +13,8), belägen 3,4°OSO om Cor Caroli i Jakthundarna. Supernovan var av magnitud +16,8 i går men har chanser att ljusna till kanske +11.

De klassiska novorna debatteras på Astronet.
Supernovan i NGC 5002 nämns hos BAA.

Kartor med jämförelsemagnituder för novorna kan du hämta hos AAVSO. Novornas namn är N Cas 2020 respektive N Aql 2020 No. 2.
/ Sven Mårdh
2020-07-31 - Se upp för stjärnfall!

Augusti är lika med stjärnfall, och speciellt då meteorskuren Perseiderna som i år kommer att vara bäst natten mellan den 12:e och 13:e. Tyvärr stör månen (lite mindre än halv) en del. Månaden är också full av planeter: Merkurius kan du spana efter på morgonen under de första dagarna. Venus lyser starkt som morgonstjärna (se bilden ovan) och når sitt största vinkelavstånd från solen den 13:e. Röda Mars kommer upp allt tidigare på kvällen. Jupiter och Saturnus slår följe från kväll till natt. Uranus och Neptunus observeras bäst efter midnatt. Till och med dvärgplaneten Pluto står gynnsamt till under augusti om du har ett teleskop XXL. Men månaden har mycket annat intressant: transneptunska objektet 2003 QX111 ockulterar en magnitud 10-stjärna i Valfisken den 10:e (beräkningarna är dock osäkra), dvärgplaneten Ceres står i opposition den 28:e och – naturligtvis: de tre kometerna med C/2020 F3 (NEOWISE) i spetsen!

Skördemånadens stjärnskott på menyn:
På himlen (överblick) | På himlen | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2020-07-16 - Solar Orbiter´s första bilder
European Space Agency, har idag publicerat de första bilderna av solen tagna från rymdsonden Solar Orbiter. I de detaljerade bilderna ser man solar flares (solflammor) som är små och dessa har man benämnt campfires (lägereldar).

Solar Orbiter´s första bilder

Små solflammor benämnda lägereldar
/ Håkan Norén
2020-07-02 - Magnifika planeter vs Kometen

Vilken juli det verkar bli! Först och främst: planeterna! Både Jupiter (den 14:e) och Saturnus (den 21:e) står i opposition och är som allra ljusast och bäst att observera. Alltid iögonfallande Venus syns allt bättre som morgonstjärna och når sin maximala ljusstyrka den 10:e. Sennattens Mars börjar också bli riktigt ljus och visar lätt ytdetaljer i ett teleskop. Kan det bli bättre? Ja, det kan det! Kometen C/2020 F3 (NEOWISE) verkar hålla ihop och är riktigt ljus, magnitud runt +1 i början av månaden. Vi får se hur ljus den är när den dyker upp – ut och spana!

Uppdaterat 5/7: Observatörer längre söderut i Europa och USA har under flera dygn kunnat se kometen i gryningen i nordost, åtminstone med kikare. Flera har också fotograferat den. Än så länge har jag inte sett några svenska observationer, men så är den också svårare att se från vårt land. Vädret har heller inte varit det bästa den senaste tiden.

Uppdaterat 8/7: Nu har kometen även observerats i Sverige av flera observatörer. SAAF:s Johan Warell var troligen den förste. Läs mer på SAAF:s forum Astronet.

Hömånadens fantastiska händelser:
På himlen (överblick) | På himlen | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2020-06-28 - Supernovor i M85 och NGC 4457
En supernova av typ Ia har upptäckts i galaxen M85 i stjärnbilden Berenikes Hår. Den är fortfarande ljussvag (magnitud +16 den 26 juni) men skulle eventuellt kunna öka till magnitud +12. M85 syns just nu på kvällarna. Den 29 juni klockan 01.00 är dess höjd 14,3° i VNV (solhöjd –8,2°) i Norrköping. Sydligaste Sverige har bättre möjligheter att se den.

Läs mer hos: BAA.

Uppdaterat 5/7: Den senaste observationen jag sett av supernovan i M85 är från den 29/7 och visade magnituden +13,8 och stigande. En supernova i galaxen NGC 4457 i Jungfrun har också blossat upp. Den är av magnitud +13 och stigande. Båda galaxerna kan hittas lågt i väster på kvällshimlen men syns bättre från sydligaste Sverige.

Läs mer hos: Sky & Telescope.
/ Sven Mårdh
2020-05-31 - Planetduo i magiskt ljus

Vi lever i märkliga tider. Coronaepidemin har förvandlat världen till något vi inte riktigt känner igen. En sak är i alla fall som vanligt: det blir midsommar och vår himmel fylls med ett fantastiskt ljus även på nätterna. Tyvärr medför det att man inte längre kan se stjärnhimlen ordentligt. Något som ändå syns med lätthet är de ljusa planeterna. Duon Saturnus och Jupiter lyser hela månaden under tidig morgon och syns allt bättre. I slutet av juni går de till och med att observera från 23-tiden. André Frankes grafik här ovan visar hur det ser ut när månen är på tillfälligt besök den 9 juni klockan 02.30. Senare i månaden går även den rödaktiga Mars och den intensivt lysande Venus att se på morgonhimlen. Det finns mer som inträffar den närmaste tiden: en blek månförmörkelse i jordens halvskugga den 5:e, månen ockulterar Venus på förmiddagen den 19:e (akta dig för solen!), asteroiden Iris når sin opposition den 28:e. Och så finns det några kometer, om de nu inte går sönder...

Sommarmånadens ljusaste bjudningar:
På himlen (överblick) | På himlen | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2020-05-30 - PQ Andromedae i utbrott

Dvärgnovan PQ Andromedae (av WZ Sge-typ) befinner sig just nu i ett sällsynt utbrott. Magnituden ligger för närvarande på +10,5, att jämföra med det normala +19,5. Dvärgnovan ligger mellan Algol och Almach. Hos AAVSO kan du få en stjärnkarta med jämförelsemagnituder med hjälp av deras Variable Star Plotter. Kartan ovan kommer från SkySafari 6 Pro.

Läs mer hos: AAVSO | BAA.
/ Sven Mårdh
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...