Lördag 20 april 2024
Vi finns här: www.nak.se

Forumtråd:

"Undran"

 

Undran Kenneth Nylund, 2020-10-03

Hej en fråga jag har ett telescope skywatcher rätt ok men vad ska msn satsa på om man tex vill se saturnus och även Crab nebulosa? Jag har svårt att se dessa med skywatchern har även 2x barlow lens samt super 25 Widegren Angel long eye relief men man ser inte de jag beskrev. Även saturnus ringar ser jag inte heller ändå är teleskopet ett rätt bra telescop har jag fått information om.
Tacksam för svar ang vad ni rekommenderar för teleskop

Re: Undran Håkan Norén, 2020-10-05

I första hand föreslår jag att du använder det teleskop som du har och lär dig att utnyttja dess kapacitet optimalt. Var med vid observationsmöten i en astronomiklubb, gärna NAK om du bor i närheten av Norrköping. Saturnus ring brukar vara lätt att se i ett teleskop, men Krabbnebulosan är svårare.

Visserligen är Krabbnebulosan ganska stor, men ytljusstyrkan är liten så det är viktigt med en mörk himmel och en mörk observationsplats. Man bör använda låg förstoring, eftersom med ökad förstoring sprids ljuset ut på en större yta vilket ger lägre ytljusstyrka.

Krabbnebulosan är en emissionsnebulosa där joniserad gas sänder ut ljus i vissa våglängder. Detta ger möjlighet att öka kontrasten genom att använda ett nebulosafilter, som släpper igenom ljus inom ett våglängdsband med de viktigaste av dessa våglängder, men som till den allra största delen stoppar ljus i övriga delar av det synliga spektrumet.

Interstellarum Deep Sky Atlas rekommenderar att för Krabbnebulosan använda ett O-III filter. Ett sådant släpper igenom ett smalt våglängdsband som inkluderar ljus av våglängderna 496 och 501 nanometer som sänds ut från dubbeljoniserat syre. En förklaring till benämningen O-III, det är en spektroskopisk term, där O-I är neutralt syre, O-II är enkeljoniserat syre och O-III är dubbeljoniserat syre.

Teleskopets ljussamlande öppning kan avgöra lämpligt eventuellt filter. Man brukar i allmänhet inte rekommendera ett smalbandigt nebulosafilter till teleskop med mindre än cirka 200 millimeter ljussamlande öppning.

Re: Undran Kenneth Nylund, 2020-10-05

Stort tack för svaret. Jag bor i Eskilstuna.
Jag ska fundera lite över medlemskap i er förening då man kan samtala med er alla och lära sig väldigt mycket

Besvara tråden |  Visa alla trådar | Skriv nytt meddelande