Lördag 20 april 2024
Vi finns här: www.nak.se

Forumtråd:

"Nybörjarkikare"

 

Nybörjarkikare Joachim, 2020-08-02

Jag blev inspirerad av http://www.nak.se/Default.aspx?sida=Artikel&id=32 och har tänkt mig att jag ska skaffa en kikare. Men jag undrar vad jag ska välja för första kikare. Det är ok att den kostar en slant. Jag skulle gärna vilja att den har möjlighet att fotografera, gärna så att man kan spara ner den direkt på mobilen eller sin nätverksdisk. Hittade denna (https://www.kjell.com/se/produkter/hem-kontor-fritid/fritid/kikare/celestron-inspire-90az-90-mm-teleskop-213x-p12014?gclid=Cj0KCQjwpZT5BRCdARIsAGEX0zk-u6XWdOIsUB9Btwnm7llLp22b_0jqpDbOtxdRlrDsKIQ5hLtgVjUaAkN1EALw_wcB&gclsrc=aw.ds) men den verkade ha sån där alt-azimut-fäste som inte rekommenderades i artikeln (jag vet ju hur svårt det är att bara hålla stadigt med en vanlig kikare). Sen verkar det ju bra (?) med en funktion som har nån form av motor som följer objektet.
Hittade även denna (https://www.cyberphoto.se/outdoor/teleskop/refraktor/skywatcher-evostar-80-ed-ds-pro-med-eq3-pro-synscan-med-astrofotopaket), men är det bara 80 mm eller är det 600 mm på den? Och har den "ekvatoriellt" stativ? Jag har en Nikon D5000 - kan man använda den ihop med denna?
CyberPhoto (https://www.cyberphoto.se/outdoor/teleskop) verkar ju ha en del.

Re: Nybörjarkikare Håkan Norén, 2020-08-03

Beroende av var du bor kontakta gärna NAK eller annan astronomiförening (se sidan Länkar i menyn till vänster) för att vara med på observationsmöten. Då får du se och observera med olika teleskop och kan bilda dig en uppfattning om vilken typ och storlek av teleskop som skulle passa dig bäst.

Man bör satsa på ett stadigt stativ med en stadig montering. Om man vill astrofotografera behövs en ekvatoriell montering vars ena axel riktas parallellt med jordens rotationsaxel så att en motordrivning kan kompensera för jordrotationen. Olika typer av teleskop (optiska tuber) har sina olika fördelar och nackdelar. Newtonteleskop ger störst ljussamlande öppning i förhållande till priset men de är skrymmande. Mindre linsteleskop (refraktorer) med öppning 80 - 100 mm, med ED-glas eller SD-glas för att få så låg färgspridning att den i praktiken inte är synlig, har blivit allt populärare både för visuella observationer och astrofoto.

Dina frågor om Skywatcher Evostar 80 ED. Den ljussamlande öppningen är 80 mm och brännvidden är 600 mm. Naturligtvis kan du använda din Nikon systemkamera till det teleskopet.

Den vanligaste anslutningen mellan ett teleskop och en systemkamera har i många år varit via en så kallad T2-gänga som är en metrisk M42x0,75 gänga på vilken man sätter en adapter (vid nämnda gänga kallad T-adapter eller T-ring) till systemkamerans bajonettfattning (i ditt fall Nikon F-bajonett). Under senare tid har det dock blivit vanligt med en större M48x0,75 gänga. Man bör således kontrollera vilken adapter som man behöver.

Astro Sweden https://astro.astrosweden.se/ har många olika teleskop och tillbehör inklusive ett stort sortiment av olika adaptrar.

Besvara tråden |  Visa alla trådar | Skriv nytt meddelande