Onsdag 17 april 2024
Vi finns här: www.nak.se

Guide till att bygga ditt eget teleskop

Inledning

Jag hittade en gång en mycket grundläggande bok på biblioteket om amatörastronomi. Den innehöll en beskrivng som förklarade hur man kunde bygga sitt eget teleskop med bara två konvexa linser och en papptub. Jag ringde upp flera optikaffärer och frågade om det gick att köpa slipade linser. När jag fick veta vad det skulle kosta förkastade jag hela idén.

När jag några år senare fick upp intresset för astronomi igen bestämde jag mig för att äntligen bygga ett teleskop. Den här gången var jag beredd att lägga ut lite mer pengar för att få ett teleskop med högre klass.

Jag samlade information om teleskopbyggen både på biblioteket och via internet. Jag upptäckte att den bästa informationen fanns att hämta på internet. Men hur mycket man än letar hittar man inte några ritningar på teleskop. Meningen och den allmänna uppfattningen bland amatörastronomer är att man ska ta idéer och få inspiration från bilder och sedan konstruera sitt helt egna instrument.

Med den lilla kunskap jag hade satte jag igång att bygga. Tack vare hjälpsamma personer på internet kunde jag hela tiden få information om hur jag skulle fortsätta eller hur jag skulle göra när något blev fel.

Detta arbete ska försöka visa hur enkelt det är att bygga ett eget teleskop. Kapitel 2 beskriver vad det finns för typer av teleskop, hur de fungerar och vad som är av betydelse för deras användbarhet. Detta kapitel kan hoppas över utan att förlora sammanhanget men kan vara intressant att läsa för den som inte är bekant med amatörteleskop. I kapitel 3 går jag igenom hur just jag byggde mitt teleskop och i kapitel 4 finns resultatet av det bygget.

Innehållsförteckning | Föregående | Nästa

Redigera