Måndag 15 juli 2024
Vi finns här: www.nak.se

Guide till att bygga ditt eget teleskop

Under stjärnornaNästa stjärnklara natt tog jag ut teleskopet och monterade upp det. Jupiter var synlig i sydost och månen var på väg att gå ner i sydväst. Jag siktade mot Jupiter och tittade i okularet. Den här gången såg planeten mycket bättre och klarare ut. Jag kunde tydligt se molnband längs dess yta och de fyra månarna såg ut som skarpa punkter.

Jag tog också en titt på månen som låg nära horisonten. När jag fick in den i synfältet hoppade jag nästan till av förvåning. Det var den mest otroliga syn jag någonsin sett. Jag kunde se mängder med kratrar och formationer och områden i olika nyanser.

Nu riktade jag tuben mot Andromedagalexen som fortfarande var väldig suddig. När jag flyttade teleskopet och kom iväg från alla gatulampor framträdde dock galaxen mycket bättre. Plötsligt kom jag på att planeten Saturnus var synlig i väst och när jag vände mig hittade jag den som en ljusstark stjärna högt ovanför horisonten. Jag riktade in teleskopet och fick en oförglömlig upplevelse när jag först fick syn på planeten i okularet. Jag blev helt chockerad över att kunna se så många molnband på ytan och dess ringar så tydliga.

Det är viktigt att förstå att den vy man ser när man tittar "live" genom ett teleskop inte kan jämföras med de färgglada astronomifotografier som hittas i vetenskapstidningar. Genom teleskopet ser man allting i svart-vitt och galaxer och nebulosor ser ut som ljussvaga dimfläckar. För att få fram de vackra färgerna och skarpa konturerna av galaxernas spiralarmar måste man låta dem exponeras mot en fotografisk plåt under lång tid.

Ändå finns det något som lockar alla amatörastronomer runt om i världen att natt efter natt tillbringa timmar bakom okularet. Som jag sade kan ett fotografi inte jämföras med upplevelsen att själv med ditt eget öga få beskåda vad universum skapat. Det är alldeles speciell känsla att få beskåda mångfalden i en öppen stjärnhop, att leta detaljer på ytan av en planet eller att navigera sig fram med teleskopet mellan galaxer och nebulosor.

Innehållsförteckning | Föregående | Nästa

Redigera