Guide till att bygga ditt eget teleskop
Att välja rätt teleskop
För att kunna bestämma vilken typ av teleskop som passar bäst måste man veta vad man ska använda teleskopet till. Om man vill observera planeterna i vårt solsystem samt månen är en refraktor ett bra val. Om man däremot vill observera galaxer, nebulosor och stjärnhopar passar en reflektor bättre. Man brukar kalla den typen av objekt för "deep sky" eftersom de befinner sig djupare, dvs. längre bort i rymden, utanför vårt solsystem. En reflektor kan man använda för både planet och "deep sky" observation men om man vill ägna sig åt endast "deep sky" är en reflektor det enda valet. Dessutom är den mycket lättare att bygga och ger mer prestanda för pengarna. För nybörjaren är reflektorn det självklara valet.
Det avgörande för teleskopets dimensioner är oftast dess storlek, kostnad och flyttbarhet. Om bara storleken är avgörande vore det bäst med ett stort teleskop men eftersom större teleskopet ofta är dyrare bör man börja lite mindre. Stora teleskop blir dessutom lätt otympliga och om man inte är van att använda dem kan detta bli ett problem.
När man väger samman dessa faktorer blir slutsatsen att det är bäst att börja med ett litet teleskop och sedan skaffa sig ett större när man vill det. Om man börjar med ett för stort teleskop kan man också lätt bli omotiverad att använda det eftersom det kan kännas för krångligt att plocka fram det och montera upp det varje gång man vill ta en titt på stjärnorna.
Det vanligaste teleskopet för nybörjare är ett 6 tums Newton. Med det kan man se några ytdetaljer på Mars, Jupiters största månar och Saturnus ringar samt de flesta galaxer och nebulosor. Teleskopet är litet och lätt att använda samtidigt som det inte är allt för dyrt.
Man kan antingen använda ett ekvatoriellt stativ eller ett alt-azimutalt stativ. När man köper teleskopet färdigt kommer det ofta med ett ekvatoriellt stativ av tysk typ men om man bygger teleskopet själv är ett alt-azimutalt Dobsonstativ ett bra alternativ. Det är mycket enkelt att använda och går lätt att sätta ihop.
Om man vill ha ett lite större teleskop är både ett 8 tums och ett 10 tums Newtonteleskop bra. 10 tums teleskopet är lite vassare och hör till en annan klass. Med det kan man under goda förutsättningar få syn på den ljussvaga planeten Pluto vilket kan vara svårt i ett 8 tums teleskop. Sådana teleskop är lite större och tyngre och kan vara bökiga att använda för en nybörjare.
Nästa steg blir till ett 16 tums teleskop. Då hoppar antalet observerbara galaxer från hundratals till tusentals, men flyttbarheten gör detsamma. För att ge sig in på ett så stort teleskop bör man ha mycket erfarenhet tidigare.
Glöm nu inte bort att det är bäst att börja med ett litet teleskop. Lär dig hitta på stjärnhimlen så kommer du uppskatta teleskopet mer senare.
Innehållsförteckning | Föregående | Nästa