Tidig septemberobservation
av Jörgen Andersson
Norrköping
ETX125PE UHTC
2008-09-06, 00:10 – 00:45 SST
14 grader C
Klockan var strax efter midnatt när jag begav mig ut i trädgården med teleskopet. Jag hade tidigare ställt ut teleskopet på altanen så det skulle råda balans mellan tubens temperatur och den omgivande luften när jag var redo.
I kväll var mitt primära målområdet den östra delen av himlen. Klockan var 0:10 när jag lät teleskopet svepa mot NGC752 som är en öppen stjärnhop av 7:e magnituden i Andromeda. Stjärnhopen består av en lös ansamling jämnstarka stjärnor som fyller hela synfältet i min ETX125. Stjärnhopens totala utbredning är 45 bågminuter. I nedre vänstra hörnet finns en ljusare stjärna som bildar en triangel med två andra ljussvagare stjärnor.
Nästa objekt blev M76, lilla hantelnebulosan. M76 syns som ett ljussvagt töcken. Med indirekt seende förbättras bilden något. Jag kan ana något stjärnliknande objekt i centrum. Jag tror det var första gången jag observerade nebulosan, jag kan i alla fall inte minnas att jag har sett den tidigare. Ett klart intressant objekt som jag skulle vilja återkomma till med en riktig mörk himmel och ett stort instrument.
När 76:an var avklarad stod M34 i Perseus på tur. M34 är kompaktare jämfört med NGC752. M34 har en diameter på 15 bågsekunder. Ljusstyrkan på de individuella stjärnorna varierar mellan 8 till 13 magnituden. När man observerar M34 slås man av att stjärnhopen innehåller många vackra dubbelstjärnor.
Försökte mig sedan på M33 i Triangeln. M33 är ett erkänt svårt objekt på grund av att den är så utbredd. Jag tittade i okularet medan teleskopet sakta svepte in mot M33. När teleskopet indikerade med ett ”pip” att objektet var centrerat i okularet kunde jag kanske ana något. Med indirekt seende samtidigt som jag flyttade teleskopet sakta åt sidorna med fjärrkontrollen så kunde jag kanske se något som var en aning ljusare än bakgrunden. Kontrasten mellan det möjliga objektet och bakgrunden var oerhört låg så jag kan inte med gott samvete säga att jag såg M33. Jag betecknar observationen som osäker och får försöka observera den vid ett annat tillfälle.
Nästa objekt blev M103 i Cassiopeja. M103 är en öppen stjärnhop med en utsträckning av 7 bågminuter. Stjärnhopen innehåller cirka 35 stjärnor mellan 11:e till 18:e magnituden. Tre stjärnor bildar en markant triangel i stjärnhopen. I stjärnhopens nederkant finns en svag dubbelstjärna. M103 blev det sista objektet. Klockan var nu 00:45 och en molnskärm började dra in från söder.