Observationer i Perseus stjärnbild
Av Jörgen Andersson
Kvällen såg lovande ut och jag bestämde mig för att förbereda mig att ta ut teleskopet. Planen var att observera objekt i Perseus stjärnbild. Det av två anledningar, stjärnbilden står högt på himlen och att Holmes komet befinner sig just där.
Jag gick ut strax innan klockan 22. Teleskopet hade jag monterat inomhus. Jag lät det stå i cirka 30 minuter innan jag började observera. Den visuella gränsmagnituden låg på cirka + 5,4 magnituder ikväll.
Jag valde att ha teleskopet i alt/az läge. Startade elektroniken och matade in datum, tid och plats. Efter den processen vidtog de sedvanliga manövrar som alla GOTO teleskop vill göra innan man ska hjälpa dem på traven med att sikta in två stjärnor.
Jag provade GOTO funktionen mot några stjärnor för att uppskatta precisionen. Feltoleransen var acceptabel. De största korrektionerna fick man göra när man valde någon stjärna som var placerad på andra halvan av himmelsfären. Det är irriterande när man ska observera ljussvaga objekt att behöva leta runt med knapparna innan man kan lokalisera det. Genom att ställa om teleskopet i ”high precision” läge blir precisionen avsevärt mycket bättre, ja i det närmaste perfekt. Då väljer teleskopet en ljusstark stjärna i närheten av objektet och ber en centrar det i okularet. Efter det förflyttar sig teleskopet till det valda objektet. Vi alla tester så återfanns objektet i centrum av okularet.
Efter att ha lekt lite med elektroniken siktade jag in Holmes komet. En väldigt udda komet enligt min mening. En rund diffus boll utan någon svans. Efter observationen av Holmes plockade jag fram min lista över de objekt som jag hade planerat att observera under kvällen. Jag hade totalt 14 stycken objekt nedskrivna på listan. Jag gick bet på 2 ½ objekt på listan.
Sammanfattningsvis var det en lyckad kväll. GOTO teknik har avsevärt underlättat observerandet. Den tiden man hade med sig stjärnkartor ut och hoppade från stjärna till stjärna är förbi. Många tycker att det är fusk att använda datorer men personligen uppskattar jag innovationen.
Läs hela Jörgens observationsrapport med stjärnkartor och observationerna.