Guide till att bygga ditt eget teleskop

Tuben

Som teleskoptub använde jag en papptub som vanligen används som form vid gjutning. Den hade en innerdiameter på 25,0 cm och väggtjocklek 0,5 cm. Detta gav 2,5 cm marginal till huvudspegeln på varje sida. Tuben var mycket stadig och vägde lite vilket är fördelaktigt.



Figur 12 Tubens mått

Nu var det dags att kapa tuben till önskad längd och då fick jag göra lite beräkningar. Det gäller att få brännvidden på huvudspegeln att motsvara avståndet från spegelns yta till okularet. Om man lägger ihop värdena från figuren ser man att det stämmer (1000 mm + 130 mm + 60 mm + 10 mm = 1200 mm).

Jag har tagit till 20 cm marginal från tubens framkant (vänster sida i figuren) till diagonalspegelns centrum för att ljus inte ska kunna komma in i tuben och nå okularet från insidan. Detta är annars lätt hänt om man observerar nära lyktstolpar eller andra ljus. På baksidan av tuben (höger sida i figuren) behövs ingen marginal utan jag lade bara till 10 cm för att få plats att sätta fast spegelhållaren.



Figur 13 Jag och den kapade tuben

Jag sågade av tuben så att den blev 1300 mm lång (fås ur figuren) men väntade med att borra hålen för hållare och fokuserare.

För att förhindra att ljus reflekteras mot tubens inre kanter bör man måla insidan med matt svart färg eller sätta dit så kallade "bafflar". "Bafflar" är små ringar av något material som fästs på insidan av tuben cirka 15 cm från varandra. Dessa är troligen det bästa sättet att motverka reflektioner men det kan vara svårt att få tag på ringar som passar precis. Därför använde jag istället matt färg som absorberar det infallande ljuset. För att slippa spraya på färgen köpte jag matt svart spisfärg och målade insidan av tuben med tre lager.

När man är ute och observerar med teleskopet kan lätt fukt lägga sig på tuben. Om man har en teleskoptub av metall är inte det något problem men när tuben är gjord av papper kan det lätt förstöras med tiden. Därför målade jag även utsidan men färg. Jag valde svart båtlack eftersom det är ett mycket bra skydd mot väta. Båtlack används vanligen på utsidan av båtar och är i ständig kontakt med vattnet. Det finns både en- och tvåkomponents lack men jag valde enkomponents lacken eftersom den är mycket lättare att stryka på. Efter två lager färg hade pappret i tuben sugit upp så mycket färg det kunde och det tredje lagret lade sig som en skyddande yta.

Jag valde att måla teleskoptuben svart. Om man tittar i okularet med båda ögonen öppna så bör det område på tuben man ser med det andra ögat vara svart för att inte skada mörkerseendet. Dessutom syns inte smuts lika lätt på en mörk yta. Val av färg är annars mest en smaksak.

Innehållsförteckning | Föregående | Nästa

Redigera