Onsdag 17 april 2024
Vi finns här: www.nak.se

Guide till att bygga ditt eget teleskop

Installera optiken

När man ska sätta fast speglarna i deras hållare finns det ett par tillvägagångssätt. Det vanligaste är att använda så kallat akvarielim och helt enkelt limma fast speglarna i trät. Det var så jag gjorde.

Akvarielim är den typ av silikon som används när man ska limma fast glasskivorna i ett akvarium och är mycket starkt. En nedfallen diagonal är illa men 400 liter vatten på vardagsrumsgolvet är ännu värre. Jag började med att såga till tre små träbitar som jag limmade fast runt om spegelhållaren med trälim. Dessa stack upp cirka två centimeter ovanför kanten och mitt i dem borrade jag små hål (se figur). Jag placerade också ut tre stycken 2 mm tjocka spikar på översidan av spegelhållaren som hade som uppgift att hålla spegeln och trät separerade medan silikonet torkade.Figur 14 Limningen av huvudspegeln

Jag tryckte tre klickar silikon på spegelhållaren som sedan pressades ut ytterligare när spegeln sänktes ned. När silikonet torkat efter någon dag kunde jag dra ur de tre spikarna och spegeln vilade då på silikonklickarna cirka två millimeter ovanför trät. Denna lilla marginal behövs om spegeln skulle undergå deformationer när den utsätts för snabba temperaturskillnader.

När jag skulle limma fast diagonalspegeln gjorde jag likadant fast jag använde mindre spikar, cirka 1 mm breda och mindre klickar silikon.

Innehållsförteckning | Föregående | Nästa

Redigera