Tisdag 25 juni 2024
Vi finns här: www.nak.se

Solen observerad i H-alfa

15 maj 1999 - av Jörgen AnderssonObservationsdata: Objekt Solen, Datum 15 maj 1999, Tid 16.45 svensk sommartid, Plats Åby, utanför Norrköping, Läge 58°40'19,7''N 16°10'29,2''Ö. Observatör Jörgen Andersson, Seeing IV, Temperatur +27°C, Instrument Celestron 14, Filter H-alfa, Okular Erfle 20 mm, Kellner 18 mm.

Monterade upp min C-14 på balkongen för att observera solen. Solen, som inte hade visat sig på sistone, sken med sin bästa sida mot mig. Temperaturen på balkongen var närmare 30 grader! Jag fick ta av mig plagg efter plagg, till slut stod jag bara i ett par shorts och monterade! Man klagar på de kalla nätterna vid teleskopet men helt klart är att jag föredrar -15 grader i stället för +30! Kylan kan man värja sig för men värmen är det svårare med.

Efter att jag hade skissat av solens utseende i den synliga delen av våglängden så skruvade jag på H-alfa filtret. Tidigare har jag haft lite svårt att observera med detta filter. Nu kalibrerade jag det mycket långsamt för att erhålla rätt våglängd. Helt plötsligt såg jag protuberanserna hänga som spöklilka slöjor vid kanten.

Det var fascinerande att panorera runt solens ytterkanter. Jag hittade en vacker protuberans vid den sydöstra sidan av solen. Bytte till högre förstoring och finkalibrerade filtret. Man såg att protuberansen bestod av många många fina "trådar" som vackert böjde sig ner mot solens yta. Synen kan beskrivas som den vattenbåge som en vattenspridare lämnar efter sig.

Det var svårt att skissa av de fina detaljerna så jag koncentrerade mig på konturerna. Efter att ha svettas i en timma på balkongen monterade jag ner instrumentet och begav mig till duschen!

Redigera