Tisdag 25 juni 2024
Vi finns här: www.nak.se

Månen ockulterade Aldebaran

1 oktober 1996 - av Olle LindgrenFoto: Fuji Superg 800, 1 sek, f:17. Celestron C5 + 1,7x telekonv. Följning. (Olle Lindgren) Bilden har tagits fram med stor kontrast för att trycket ska kunna klara av den. /Red

På kvällen den 1 oktober förra året skymdes stjärnan Aldebaran i Oxens stjärnbild av Månen, som hängde i trädtopparna lågt i väster. Jag observerade ockultationen från Fanthyttan. Vädret var klart med ett lätt dis. Tyvärr blev seeingen inte den allra bästa eftersom det inte var vindstilla. Men denna ockultation blev ändå en oförglömlig upplevelse.

Vid 23-tiden försvann Aldebaran vid Månens ljusa rand. Jag fotograferade genom min Celestron C5:a med okularprojektion. Denna fotograferingsmetod innebär att man förlänger teleskopets effektiva brännvidd genom att stoppa in ett okular mellan teleskop och kamera. Därigenom ökar f-talet (förhållandet mellan brännvidd och öppning), vilket är detsamma som att ljusstyrkan minskar. Månen, som är ett ytobjekt, påverkas av denna ljusstyrkeminskning, vilket inte är fallet med en stjärna, som ju är ett punktobjekt. på så vis är det möjligt att få med Månen och stjärnan på samma bild utan att Månen blir överexponerad (eller stjärnan underexponerad).

Att stjärnan var ett punktobjekt skulle snart visa sig. Den försvann bakom Månens ljusa rand på ett ögonblick utan att ens blinka till. Än mer dramatiskt var det en timme senare när den plötsligt dök upp igen vid Månens mörka rand. Ena ögonblicket fanns den där inte - och vips så lyste den med full ljusstyrka; som att tända en lampa!

Jag observerade stjärnans återkomst genom min 3" Newton som var monterad på samma stativ som C5:an. Därefter tog jag ytterligare några bilder. En lyckad observation!

Redigera