Lördag 20 april 2024
Vi finns här: www.nak.se

M51 - Whirlpool-galaxen(STScI Digitized Sky Survey)

Information

M51 upptäcktes den 13 oktober 1773 av Charles Messier. Det är en spiralgalax som åtföljs av en ljusstark granngalax (NGC 5195). NGC 5195 upptäcktes 8 år senare av Messiers vän Pierre Mechain.

M51 tillhör faktiskt en liten grupp av 8 galaxer på ett avstånd av 47 miljoner ljusår. Till gruppen räknas också M63 (Sunflower galaxy) i Canes Venatici trots att den galaxen ligger 6 grader längre söderut på himlen sett från jorden.

Det är relativt lätt att hitta och observera M51 med ett teleskop. Problemet är att den är väldigt känslig för ljusföroreningar så det gäller att observera från en mörk himmel. Om man har turen att kunna observera M51 under bra förhållanden ska man kunna se dess spiralstruktur med ett så litet teleskop som 4 tum.

ObservationerDatum: 2-dec 1999, tid: -, Instr: 8-tums dobson, Plats: Järlåsa utanför Uppsala, LM: ca 6.7, Väder: klart, ganska bra transparens och seeing , Observatör: Olle Eriksson

Jag hittade dem lätt, tack vare deras mycket ljusstarka centrum, som såg väldigt stjärnlika ut. Detta galaxpar, som jag inte hade observerat på länge, imponerade stort. Snart framträdde galaxarmarna som ljusa och mörka partier över galaxen. "Bryggan" mellan M51 och NGC 5195 var dock svårare att se och jag kunde inte följa den hela vägen. Nästan direkt kunde jag se två stjärnor projicerade mot en av galaxarmarna i M51. Vid 160x förstoring sågs galaxerna som bäst och jag gjorde då en skiss av galaxparet.

Karta

Redigera