Lördag 20 april 2024
Vi finns här: www.nak.se

NGC 6939 & NGC 6946 - en galax och en stjärnhop i samma synfält(STScI Digitized Sky Survey)

Information

Inom en grad från varandra och alltså i samma synfält i ett normalförstorande teleskop ligger dessa två objekt i stjärnbilden Cepheus; en spiralgalax (NGC 6939) och en öppen stjärnhop (NGC 6946). Galaxens visuella magnitud är 9.6 och stjärnhopens magnitud är 7.8. De två objekten ser att ligga så nära varandra men det är långt från sanningen.

Stjärnhopen ligger på endast ca 4000 ljusårs avstånd från oss. Faktum är att när du flyttar blicken från stjärnhopen till galaxen "färdas" du ofattbara 20 miljoner ljusår längre bort. För att inte tala om den enorma tidskillnaden.

Försök att hitta detta annorlunda par av deep sky-objekt och pröva att växla blicken mellan dem några gånger.

Observationer

Datum: 10-okt 1999, tid: 22.30, Instr: 8-tums dobson, Plats: Järlåsa utanför Uppsala, LM: ca 7.0, Väder: fuktigt, Observatör: Olle Eriksson

De två objekten var lätta att hitta genom att följa de stjärnor som bygger upp stjärnbilden Cepheus. Stjärnhopen var mycket fin, oregelbunden och liknade M11 litegrann. Galaxen kändes större i teleskopet än på bilden ovan, var mycket imponerande. Det var dock svårt att bestämma dess orientering och jag såg inga detaljer.

Karta

Redigera