Lördag 20 april 2024
Vi finns här: www.nak.se

T Tauri och Hinds nebulosa(STScI Digitized Sky Survey)

Information

Den 11:e oktober 1852 jagade den engelska astronomen John Russel Hind asteroider med sin 7-tums refraktor från London. Han upptäckte då en svag fläck nebulositet kring variabelstjärnan T Tauri (mag. 10) några grader norr om Hyaderna i Taurus. Hon trodde först att det rörde sig om en variabelstjärna eftersom den ändrade sin ljusstyrka med tiden.

Det skulle dock visa sig att detta var en variabel nebulosa. Den består av ett system av cirkelbågar, cirka 30 bågsekunder långa, strax väster om T Tauri. Nebulosan är listad som två objekt, NGC 1554 och NGC 1555, efter de två ljusstarkaste partierna.

Det intressanta är att inte bara stjärnan, utan även nebulosan, är varierande. Nebulosan har inte flyttat på sig eller bytt form utan endast ändrat ljusstyrka. År 1868 var nebulosan osynlig även i de största teleskopen. En försvinnande nebulosa hade man aldrig förr stött på!

Från 1930-talet har nebulosan ökat i ljusstyrka igen men är fortfarande relativt ljussvag. Under 1960-talet var den fortfarande svår att se i 60-tummaren på Mount Wilson. Ändå har den observerats i så små instrument som 5-tums teleskop, då synlig som en ljussvag stjärna strax vid sidan av T Tauri.

Stjärnan T Tauri är en ung jättestjärna med liten massa som fortfarande drar ihop sig medan den utvecklas allt närmare huvudserien. Att stjärnan är en variabel beror antagligen på fenomen orsakade av stjärnans atmosfär samt moln av gas och stoft som rör sig framför den och blockerar ljuset. Nebulosans varierande beteende kommer från förändringarna i ljusstyrka hos T Tauri och skuggor som bildas av gasmoln mycket nära stjärnan.

Ytterligare undersökningar har visat att T Tauri faktiskt är en dubbelstjärna med två komponenter separerade med 0.7 bågsekunder. Hubbleteleskopet har dessutom upptäckt att en jetstråle gas skjuter ut från den svagare komponenten i riktning mot det ljusaste partiet i nebulosan och bildar ett sk Herbig-Haro-objekt där dessa båda möts.

Det finns mängder med mysterier kring dessa objekt. Hur som helst kan T Tauri och Hinds nebulosa vara intressanta att försöka se i ett amatörteleskop. The American Association of Variable Star Observers (AAVSO) tar gärna emot magnituduppskattningar av T Tauri.

Källa: S&T nov 1997

KartaStjärnbilden på kartan ovan är Taurus och de ljusa stjärnorna i nedre delen av bilden är stjärnhopen Hyaderna.

Redigera