Lördag 20 april 2024
Vi finns här: www.nak.se

NGC2392 - Eskimånebulosan(STScI Digitized Sky Survey & Hubble Space Telescope)

Information

NGC 2392 är en liten ljusstark planetarisk nebulosa i stjärnbilden Gemeni (tvillingarna) och upptäcktes av William Herschel år 1787. Den mäter lite under en bågminut i diameter och har en relativt ljusstark centralstjärna, faktiskt en av de starkaste centralstjärnorna bland de planetariska nebulosorna (magnitud 10.5).

Nebulosan består av ett ljusstarkare centralt parti och en svagare ring av gas runt omkring som någon gång kastats ut från centralstjärnan. Som med de flesta planetariska nebulosor är avståndet dåligt bestämt. En "gissning" är att det rör sig om omkring 3000 ljusår. Det skulle betyda att dess diameter är 36 a.e. eller 0.6 ljusår.

Centralstjärnan är cirka 40 ggr ljusstarkare än solen och har en yttemperatur av 40'000 grader K. Två starka spektrallinjer, de sk förbjudna linjerna av dubbelioniserat syre, ger upphov till en grön-blå nyans i nebulosan som ses bäst i större teleskop.

NGC2392 kallas även för "The Eskimo nebula" eller "The Clown-face nebula". Den har fått namnet "Eskimo" eftersom den med sitt ljusstarka centrum och svaga yttre ring liknar ansiktet av en eskimå.

I ett litet teleskop ser nebulosan ut som en "bomullsliknande" fläck på himlen med en ljusstark centralstjärna. Använd 100x förstoring och uppåt när du tittar på "Eskimå-nebulosan".

Observationer

Observatör: Olle Eriksson, Datum: 2-dec 1999, Instr: 8-tums dobson, Plats: Järlåsa utanför Uppsala, LM: ca 6.7, Väder: kallt, ganska klart, bra seeing

Själva nebulosan var verkligen spöklik. En väldigt svag blå-grön nyans kunde urskiljas vid 56x förstoring. Först vid 92x framträdde det mörkare områdedet runt om det ljusa centrumpartiet och vid 160x syntes det som bäst. Någon ljusare ring upptäckte jag inte, men jag tyckte mig kunna urskilja lite oregelbundenhet i den svagare nebulositeten, möjligen som om något spretade ut från centrum, dock väldigt subtilt.

Karta

Redigera