Lördag 20 april 2024
Vi finns här: www.nak.se

M45 - PleiadernaFotografi av (C) Jörgen Andersson. Läs mer här.

Information

Stjärnhopen Pleiaderna är ett av de objekt som är lättast att hitta på vinterns stjärnhimlen. Det är en stor stjärnhop som består av ett fåtal ljusa stjärnor och ungefär 500 svagare stjärnor. Åtminstone 6 ljusstarka stjärnor kan ses för blotta ögat och under en hyfsat mörk himmel upp till 9 stycken. Kepler sägs ha sätt så många som 14 stjärnor.

Pleiaderna är mycket omskrivna i historien. De är mest kända som de sju systrarna i grekisk mytologi. Det japanska bilmärket Subaru har tagit sitt namn efter denna stjärnhop. Även i många andra sammanhang ser man ofta Pleidarna. Enligt den grekiska mytologin består stjärnhopen av fader Atlas och moder Pleione och deras sju barn, Alcyone, Asterope (dubbelstjärna), Electra, Maia, Merope, Taygeta and Celaeno. Se kartan nedan.Eftersom stjärnhopen är så pass utspridd (1,6 grader) observeras den bäst i ett litet teleskop med kort brännvidd eller i ett teleskop med ett okular som ger ett så brett synfält som möjligt. Det går givetvis utmärkt att observera den i en vanlig kikare.

På fotografier kan man se att Pleiaderna är omgivna av blå nebulositet från ett stoftmoln. I motsats till vad många tror så har nebulositeten inget att göra med stjärnhopen. Stoftmolnet och stjärnhopen rör sig i olika riktning genom rymden och det är alltså en ren tilfällighet att vi kan observera dem tillsammans.

Med ett teleskop och låg förstoring kan man själv se nebulositeten runt några stjärnor. Lättast är nebulositeten runt Merope som har fått namnet NGC 1435 (Merope nebula) och nebulositeten runt Maia som har fått namnet NGC 1432 (Maia nebula). Resten är antagligen för svår för att kunna ses.

Karta

Redigera