Lördag 20 april 2024
Vi finns här: www.nak.se

NGC 7662 - The Blue Snowball Nebula(STScI Digitized Sky Survey & The Hubble Space Telescope)

Information

"The blue snowball nebula" är en av de ljusstarkaste planetariska nebulosorna på himlen. Den är nästan cirkelrund med en synlig diameter på cirka 12 bågminuter och är av magnituden 9.2. En del säger att nebulosan har en blå-grön nyans.

Även om nebulosan är nästan rund och saknar speciella karaktäristiska drag kan man redan i små teleskop se att det inte är en stjärna. Försök och se om du kan se några detaljer i strukturen.

Observationer

Observatör: Olle Eriksson, Datum: 2-dec 1999, Instr: 8-tums dobson, Plats: Järlåsa utanför Uppsala, LM: ca 6.7, Väder: kallt, ganska klart, bra seeing

Såg först ut som en stjärna men visade sig snart vara en planetarisk nebulosa. Jag började att titta på den vid 46x förstoring men gick snart över till 92x. Tydlig blå-gröna nyans, i ett 8" teleskop. Centralstjärnan sågs tydligt med indirekt seende. Med lite högre förstoring tyckte jag mig kunna se områden i nebulosan som var något mörkare och kanske kunde jag tom urskilja ett ljusare skal på vissa ställen. Vid 320x förstoring syntes nebulosans något avlånga form och i vilken riktning den pekade.

Karta

Redigera