Tisdag 25 juni 2024
Vi finns här: www.nak.se

Perseidvaka i Dalom, den 12-13/8, 2010

Jag och fyra andra amatörastronomer (och gastronomer) observerade meteorer i natt sittandes i badtunna under bar himmel! Vi var mkt. väl försedda med mat, dryck och musik med bl.a Janne Schaffer & Björn J:son Lindh, ty det tar på krafterna att kokande sitta mä näsan i vädret och invänta ett celest spektakel av denna kaliber, m.a.o en kanonkväll alltså!!! Allt detta från min vän Anders gård i Bäsna som ligger i Gagnefs kommun.

Ca 23.30 var himlen tillräckligt mörk så bl.a Vintergatan, dubbelhopen och M31 framträdde tydligt för blotta ögat. Men redan i 22-tiden kunde de första Perseiderna ses, då det börjat spricka upp i molntäcket åt syd-ost. De meteorer som då var synliga var endast de med ungefär Denebs ljusstyrka och ljusare.

Totalt under kvällen/natten kunde ett 40-tal Perseider observeras, de flesta med ydliga rökspår. Ett 15-tal Perseider uppskattades ha en magnitud på över -1,5 och ytterligare fyra Perseider av Jupiters ljusstyrka, minst!

En handfull av de ljusare Perseiderna hade en tydligt röd-orange färg. Samtliga skott kunde följas bakåt mot radianten så antagligen såg vi ingen sporadisk meteor under denna vaka. Tyvärr, ingen bolid denna kväll.

Vi avnjöt den klara och mkt. stabila augustihimlen fram till kl 01.15 då dimma plötsligt omkullkastade observationerna. Stjärnorna blinkade knappt och luften var mkt klar och därför grämer jag mig lite över att jag inte tog med ett teleskop. Men man kan ju inte bada i tunna och och samtidigt fumla med okular och nebulosafilter när man har potatissallad och dipsås på händerna och i ansiktet...

MVH Börje Larsson, Insjön

(röd 6" Astro-Physics Starfire, ofta sedd i M-stad och Lysvik...ifall nån undrar vem jag är...)

Redigera