Tisdag 25 juni 2024
Vi finns här: www.nak.se

Partiell solförmörkelse den 31:a maj 2003


Observation av solförmörkelsen genom solfilter. Foto: Sven Mårdh

Observationsberättelser

Så var det dags för solförmörkelse igen. Jag blev lite påmind om stressen och alla förberedelser som infann sig inför den totala solförmörkelsen i Tyskland 1999 (som vi för övrigt aldrig fick se pga moln). Den här gången var det dock lite lugnare.

Jag hade dagen innan tagit en cykeltur i solskenet och hittat en plats ute i Blekinges skärgård där jag skulle kunna observera solförmörkelsen och samtidigt få en fin bakgrund till en bild eller två. Runt 4.30 på morgonen cyklade jag iväg och kom efter ca 20 minuter på cykel och 10 minuters gångväg genom skogen ut vid stranden på en halvö med utsikt över vattnet och solen som redan hade hunnit bli lite förmörkad.

Till ljudet av ett par speciellt högljudda sjöfåglar observerade jag hur solen tog en allt större tugga av solskivan. Klockan började närma sig halv då solen skulle vara som mest förmörkad. Himlen blev definitivt mörkare under händelsen och ett par moln som skymde solen precis vid maximum gjorde effekten ännu mer påtaglig. Speciellt runt förmörkelsens maximum tyckte jag mig känna igen utseendet och färgen på himlen från minutrarna innan och efter att totaliteten inträdde under den totala solförmörkelsen 1999.

Under hela förloppet tog jag bilder både på omgivningen och på solen när den tittade fram mellan de tunna molnen. Efter att ljuset hade kommit tillbaka och den andra soluppgången för dagen hade ägt rum kände jag mig nöjd och begav mig hemmåt igen.

/ Olle Eriksson, Ronneby, Blekinge


Foto: Olle Eriksson


Det var kul att se att himlen blev märkbart mörkare vid maximum. Dessutom fick jag för första gången se fenomenet som uppstår då bilden av den förmörkade solen sprids genom löven på träd och visas på marken som en massa skäror. Fast denna gång hamnade skärorna på mitt eget hus!

/ Sven Mårdh, Norrköping


Jag var ute och observerade en stund i samband med maximum. Sedan gick jag en promenad i det fina vädret, men jag såg inte någon annan solobservatör. Observerade både med solprojektion och med solfilter. Vid jämförelse mellan dessa metoder så föredrar jag solprojektion.

/ Håkan Norén, Norrköping

Redigera