Tisdag 25 juni 2024
Vi finns här: www.nak.se

Guide till att bygga ditt eget teleskop

"First light""First light" kallas inom astronomikretsar det ögonblick då man för första gången tittar genom ett nybyggt teleskop. Jag hade mitt "First light" när tuben var färdig en kväll den 5 sep 1997. Jag kunde inte vänta på att bygga färdigt stativet utan bar ut tuben till baksidan av vår tomt där ställde jag ner det på en träskiva i gräset. Jag satte i okularet i fokuseraren och tittade igenom det. Det var mycket klart ute den kvällen och stjärnorna var synliga. Jag blev förvånad över så många fler stjärnor jag kunde se genom teleskopet.

Jag riktade tuben mot ljusstarka planeten Jupiter som jag lätt hittade i sydost. När jag först tittade i okularet såg jag ingenting men efter att ha vickat lite på tuben blev plötsligt planetenskivan synlig. Den var ganska stor och hade olika nyanser på ytan. Jupiters fyra månar låg som prickar tillsammans med planeten längs en rak linje.

Upplevelsen motsvarade ändå inte riktigt mina förväntningar. Det var svårt att fokusera och bilden var inte fullt så klar som jag trodde den skulle vara. Jag riktade teleskopet mot den berömda Andromedagalaxen. Den finns på norra stjärnhimlen och ses som en dimfläck för blotta ögat. Inte heller den såg så bra ut som jag hade hoppats.

Innehållsförteckning | Föregående | Nästa

Redigera