Bilder från solförmörkelsen

Solförmörkelsedag och alla samlades vid observationsplatsen! Vädret började mulet under morgonen.



Cirka en halvtimma före totaliteten börjar molnen skingras något och allt fler blickar vänds uppåt.



Plötsligt tittar solen fram för första gången under hela dagen. De som får syn på detta först börjar jubla och applådera och snart står alla och tittar på solen. Detta var även första indikationen på att solen verkligen skulle komma att förmörkas idag. Här ser man hur en del av solskivan har börjat täckas av månen.



Cirka 15 minuter innan solförmörkelsen blir total, syns åter solen bakom tunna moln, men den här gången under ett par minuter. Nu passade alla på att ta sina fotografier.



Ett par minuter före totaliteten. Det är nu åter mulet och inga sprickor i molnen syns till. Det börjar nu skymma och situationen är lite kuslig.



Någon halvminut kvar till totaliteten. Man märker nu tydligt att det blir mörkare och mörkare för varje sekund som går. Inga jubel hörs utan de flesta står tysta och förundrade när dagen på några få minuter helt övergår till natt.



Totalitet! Himlen har fått en blå-lila nyans. Någonstans bakom molntäcket finns solens korona. En tanke väcks: just nu befinner vi oss sig på den enda plats på jordens solsida som ligger i skugga för solen. Kroppen skakar... och sekunderna tickar vidare.



Efter 2 minuter och 16 sekunder börjar det plötsligt ljusna igen. Totaliteten är över och månskuggan sveper vidare i riktning mot München och Österrike. Tvärt emot vad jag trodde så blev jag faktiskt en aning lättad när det hela var över och ljuset kom tillbaka.



Gänget från Sverige någon minut efter totaliteten.



Ljust igen. Trots att ingen korona syntes under totaliteten är de flestas miner glada. De flesta har just varit med om något de kanske aldrig mer kommer att få uppleva.



Ett par minuter efter totaliteten samlas folk för att prata och berätta om vad som just har skett. Här och var hör man hur folk korkar upp sina champagneflaskor. Månskuggan befinner sig just nu någonstans över Österrike i samma riktning som fotografiet är taget.



Jag (Olle Eriksson) är nu tillbaka på hotellet, genomblöt eftersom det började regna strax efter totaliteten. När det här fotografiet togs kunde människor som samlats i Rumänien beskåda den totala solförmörkelsen under en perfekt klar himmel. Somliga har tur....
Men jag lovar att åtminståne jag kommer den 21 juni år 2001 att befinna mig någonstans i Afrika för att bevittna nästa totala solförmörkelse som kommer vara synlig där. Det här var något verkligt speciellt som jag bara måste få återuppleva.

Resan | Platsen | Inför solförmörkelsen | Solförmörkelsen

Tillbaka till artikeln

Redigera