Leoniderna 2001

En del såg stormen, en del hörde om den. Här följer lite kommentarer och observationsresultat från meteorsvärmen Leonidernas utbrott den 17-18 november 2001.

Två toppar i meteoraktiviteten uppmättes, den första kring kl 10.35 UT den 18 november med cirka 1400 meteorer per timme (ZHR) och den andra kring kl 18.20 UT den 18 november med cirka 2800 meteorer per timme.

Båda topparna stämde tidsmässigt med de flestas prognoser +/- cirka 30 min. Den första toppen beräknades ha ett ZHR-värde mellan 1300 och 2500 men hamnade alltså på cirka 1400. Asher/MacNaught och Lyytinen/Van Flandern prognoser stämde bäst överens med verkligheten tidsmässigt men de hade trott att ZHR-värdet skulle hamna mellan 2000 och 2500.

Den andra toppen stämde även den bäst överens tidsmässigt med Asher/MacNaught, de övriga bedömde att den skulle komma en timme tidgare än den gjorde. Dock blev ZHR-värdet alltså endast cirka 2800 mot beräknade 8000 i Asher/MacNaughts modell.

Mer information kan fås på http://www.imo.net.

Observationer av NAK:s medlemmar

Kvällen/natten mellan lördag och söndag (17-18 nov) (första toppen i dagsljus kl 11.35 på söndagsförmiddagen)

Håkan Norén:

Jag observerade en stund vid 05-tiden från balkongen. Stjärnhimlen syntes bra trots att det var mitt inne i staden. Dock såg jag inga meteorer.

Sven Mårdh:

Jag satte klockan på fem på söndagsmorgonen. När jag öppnade ytterdörren på glänt möttes jag direkt av en leonid. Superbt! Bekväm som jag är observerade jag sedan från sovrumsfönstret. Under sammanlagt femtio minuter såg jag ytterligare 10 leonider på ett mycket begränsat område på himlen. Omräknat till ZHR uppskattar jag aktiviteten till något bättre än Perseiderna i augusti. Alltså 100+ i timmen. Omkring klockan 6 gick jag ut och observerade. Jag såg då 3 leonider till, men himlen hade redan börjat ljusna så jag gav upp efter mindre än tio minuter. Av de sammanlagt 14 leonider jag såg var 12 ljusstarka (magnitud +1 eller ljusare).

Kvällen/natten mellan söndag och måndag (18-19 nov) (andra toppen kl 18.20 på kvällen men med radianten under horisonten)

Bo Sandström:

Peter och jag stod på baksidan av vårt hus och kollade Leonider 22.15-22.30. Peter såg 6 st och jag såg tre. En var en riktig långkörare, gick ost-syd över ca 70 grader av himlen på ca 20 graders alt. Det tog så lång tid att Peter hann vända sig om och se den. Den var orange med relativt konstant ljusstyrka och såg ut som en fyrverkeri-raket (utan explosion.) Peter såg ytterligare en nästan lika lång ost-nordväst. Sedan såg vi tillsammans en ost-nordväst som lämnade ett rejält rökspår man såg när det hade slocknat. De övriga var måttliga upplevelser, ganska korta och vita-blå.

Jan-Erik Söderholm:

Frugan och jag var ute ca 22:15 - 23:15. Bra förhållande. Dock lite skymt mot nord-nordost, det verkade som om många "skott" kom från det hållet. Vi observerade under denna timme ca 25-30 Leonider som vi båda såg plus 3-4 st som endast en av oss såg. Av dessa var flera så pass långa (i tid) så att en av oss han ropa till så att den andre han vända sig om. Ett par gav imponerande spår eftersig som lyste i flera sekunde efter att själva meteoren hade slocknat. Vid ett tillfälle hade vi två Leonoider samtidigt i två parallella spår precis bredvid varandra och bara 3-4 sekunder efteråt en kraftig Leonid med en effektfull "svans" av lysande gas. Så under dessa sekunder var vi väll uppe i en 3-4 tusen per timme :-) Förrutom Leoniderna såg vi 4-5 meteorer som hade helt annan rikting och som vi antog inte hörde till själva Leonid gruppen !?

Olle Eriksson:

Det var mulet under hela kvällen och en bit efter midnatt så jag satte inte igång att observera förrän efter kl 05. Jag låg dock och tittade på en film i mitt rum under natten och såg då stjärnhimlen tydligt genom fönstret. Med jämna mellanrum såg jag ljusstarka meteorer falla på himlen. Kl 05.15 öppnade jag fönstret och la mig tillrätta med huvudet på fönsterbrädet och resten av kroppen inne i värmen. Mycket bättre observationsställning kunde jag knappt ha haft. :-) Varmt och skönt och avslappnande. Jag uppskattade att jag såg ungefär 40-50% av himlen som jag låg. Gränsmagnituden var omkring 6.1. Fram till kl 05.45 (30 minuter) såg jag 26 meteorer, de flesta ganska ljusstarka och cirka 30 procent med rökspår. Med diverse justeringar, dock inte för svärmens profil (kunde inte hitta r-värdet nånstans och IMO:s webplats är tydligen nere) så räknade jag fram ett ZHR-värde på 127 meteorer per timma. Men då har jag räknat med att jag inte såg 50% av himlen. Frågan är om jag verkligen kan dublera mitt värde pga det. Hur som helst så har det varit intressant att se lite meteorer igen efter ett ganska långt uppehåll för mig. Det är en väldigt speciell känsla att observera meteorer.

Olle Lindgren:

På söndagkvällen började jag observera vid 18-tiden, men inga leonider syntes förrän cirka 21.30. Mellan klockan 21.30 och 21.45 såg jag 2 st och mellan 22.00 - 22.30 ytterligare 4 st. Av de sammanlagt 6 leonider jag såg var 4 st ljusstarkare än Capella, som har magnitud +0.2. De såg ut som riktiga fyrverkeriraketer, som steg upp från horisonten i NNO, passerade nära zenit och försvann i trädtopparna i sydväst. En sådan meteor lever i flera sekunder, tillräckligt länge för att hinna följa den med blicken över himlavalvet. Klockan 22.30 hade vädret försämrats så att himlen som vid observationens början var lite disig, nu var nästan helmulen så att bara Jupiter, Saturnus och Capella syntes i öster. Ljusstarka meteorer tål dock ganska så mycket moln! Jag och min granne såg våra sista meteorer vid 22.30-tiden.

Sven Mårdh:

När Leonid-skuren var som intensivast (18-19-tiden) lite varstans i världen stod radianten under horisonten i Norrköping. Trots det såg jag faktiskt en(!) leonid kl 20.02. Den kom exakt från rätt väderstreck, gick spikrakt upp från horisonten och upplöstes i flera delar innan den försvann helt och hållet nära zenit. Jag hade känslan av att meteoren var ovanligt nära marken. (Samma känsla hade även Sigvard Andersson, SMHI, när han såg en annan meteor från Borgsmo, Norrköping. Den syntes cirka 21.50, var ljusstark och hade ²en lång svans² efter sig. Sigvard ringde mig på jobbet dagen därpå om detta.) Jag observerade senare på söndagskvällen, åter igen från mitt sovrumsfönster i Rambodal. Ur denna lilla vinkel kunde jag se tre leonider mellan kl 22.05 och 22.45. Dessa var inte så ljusstarka som de jag hade sett på morgonen. ZHR-värdet för denna tid uppskattar jag till 30-50 i timmen. Av de 18 leonider jag såg under söndagsdygnet hade ungefär hälften rökspår.

Redigera