Guide till att bygga ditt eget teleskop

Bilder på teleskopet efter ombyggnationen


Klicka för högre upplösning


Under sommaren 1999 byggde jag om mitt 8 tums Dobsonteleskop och återanvände i princip bara primärspegeln och sekundärspegeln.

Under de två säsonger som jag hade haft teleskopet upptäckte jag lite smådetaljer som jag ville ändra på. Bland dessa var bla att jag hade byggt ett alldeles för tungt stativ som var väldigt stort att få med sig i bilen. Dessutom gick det inte att fotografera i primärfokus genom teleskopet pga av spegelns position. Jag ville också att teleskopet skulle vara med portabelt eftersom jag förstod att jag annars inte skulle kunna använda det i framtiden pga av vissa omständigheter.

Efter sommaren stod det nya teleskopet färdigt. Istället för en papptub av typen betongform byggde jag nu teleskopet med en sk öppen tub. Det betyder att sekundärspegeln sitter i vad man brukar kalla en diagonalbur (översatt direkt från engelskan) och primärspegeln sitter i en spegelbox (också översatt direkt). Mellan dessa går sedan åtta stag, i mitt fall runda aluminiumrör.

Den här konstruktionen gör bla att man kan plocka isär teleskopet och få det i mycket mindre delar när man ska transportera det för att sedan snabbt montera ihop det igen. För att ströljus inte ska nå speglarna genom den öppna tuben kan man klä det i ett mörkt tyg.


Klicka för högre upplösning


Till det nya teleskopet använde jag en liknande hållare eller spindel till sekundärspegeln som tidigare. Nils Olof Carlin beskriver den typen av diagonal på den här sidan.

Diagonalburen som spindeln sitter i byggde jag 8-kantig av 4 mm plywood. Orsaken till den 8-kantiga formen är att fokuserare, sökare och spindel lättare går att fästa på en plan yta.

För att få fokuseraren att komma närmare sekundärspegeln sågade jag av cirka 15 mm på den och gjorde en egen fästanordning bestående av bla en förstärkningsring i aluminium som bättre håller fast fokuseraren i diagonalburens plywood.

Spegeln sitter monterad på en 6-punkts spegelhållare direkt på en kvadratisk plywoodskiva som går att skjuta in och ut ur spegelboxen genom en lucka på ena sidan. Det finns ett extraspår för spegelhållaren så att spegeln går att placera i två olika positioner. Det är till för tillfällen då jag vill fotografera med teleskopet i primärfokus. Då kan jag dra ut spegeln och skjuta in den i den andra positionen så att spegeln hamnar närmare sekundärspegeln.


Klicka för högre upplösning


Höjdlagren fungerar som på alla Dobsonteleskop och glider mot teflonbitar för att få rätt friktion. De ser ut som två urgröpta halvmånar och är utsågade från en tjock spånskiva. En list av något plastmatrial är limmad på höjdlagrens kant.

Stativet blev mycket lättare den här gången. Det krävdes dock lite uppfinningsrikedom och planerande för att teleskopets tyngdpunkt inte skulle hamna för långt fram, vilket skulle ha krävt ett högre stativ.

Jaha, hur fungerar teleskopet då?

Än så länge har jag inte hunnit göra så många observationer med teleskopet men några iaktagelser har jag gjort. Även det här teleskopet blev något tungt. Det är först och främst all (mycket fin och tung) plywood som innebär att vikten är något hög.

Dessutom kan det vara ett problem med kollimeringen när man monterar ner och upp teleskopet. Därför har jag nu byggt en kollimerare som kan användas även i totalt mörker så jag kan kollimera teleskopet ute i fält där jag inte har tillgång till någon ljusälla. Denna byggde jag samtidigt som jag konstruerade ett spegel- och linsvärmar-system. Läs mer här.

För att summera, kan jag säga att teleskopet är något tungt att ta med sig i en väska varje gång man ska ut och observera. Med en bil löser man det problemet men då återstår problemet att kollimera teleskopet. Att ha teleskopet stationerat någonstans (som jag har nu) är den bästa lösningen, samtidigt som man lätt kan montera ner det om det skulle behöva förflyttas.

Med andra ord ser jag fram emot många observationskvällar med det nya teleskopet i framtiden.

Innehållsförteckning | Föregående | Nästa

Redigera