Guide till att bygga ditt eget teleskop

Planera arbetet

I januari 1997 bestämde jag mig för att bygga mitt eget teleskop. Mina krav på teleskopet var inte så många eftersom jag inte hade någon erfarenhet av att använda teleskop. Jag ville bara ha ett instrument att titta på stjärnorna och planeterna med.

Först funderade jag över om jag skulle bygga en refraktor eller en reflektor. Efter lite undersökning kom jag fram till att en reflektor av typen Newtonteleskop skulle bli lättast att bygga. Det kan användas till både planet- och "deep sky"-observation, det är lättare att få tag i optik till och det är sist men inte minst ett billigt val.

Jag var först inställd på att göra ett ekvatoriellt stativ men så blev jag påverkad av en amatörastronom och teleskopbyggare från Ystad, att göra teleskopet med ett Dobsonstativ. Dobsonstativet är mycket enklare att bygga och kräver inga svårtillgängliga material. Det räcker med några plywoodskivor, medan ett ekvatoriellt stativ kräver stora tunga rördelar för att bli stadigt.



Figur 3 Newtonteleskop

I stora drag kan man säga att ett Newtonteleskop består av ett stativ som håller en tub, vilken i sin tur håller en parabolisk spegel, en diagonalspegel och ett okular. För att speglarna ska sitta fast i tuben använder man sig av hållare och dessa är de svåraste delarna att tillverka. Spegelhållare kallas vanligen den som håller fast huvudspegeln och diagonalhållare heter den som håller fast den lilla platta diagonalspegeln.

Jag bestämde mig för att köpa spegel, diagonal och okular färdiga. Det skulle ta för lång tid att göra en egen spegel själv och dessutom hade jag ingen erfarenhet av det. För att kunna justera okularets höjd från teleskoptuben, använder man sig av en fokuserare. Dessa går självklart att bygga själv men det hör till de svårare delarna. Därför köpte jag även den färdig.

När det gäller att hitta leverantörer av teleskopoptik måste man nästan alltid räkna med att beställa utomlands. I Sverige finns inga företag som ägnar sig åt sådan försäljning. Några företag säljer okular, diagonalspeglar och fokuserare samt andra teleskoptillbehör men paraboliska speglar är det värre med. Jag var tvungen att vända mig till ett företag som heter Astro Mekanik i Danmark. Nu finns det fler företag i Skandinavien som säljer teleskop-tillbehör.



Figur 4 Jag och de beställda delarna

Jag beställde följande:

- 8 tums f/6 Newtonspegel
- 40 mm diagonalspegel
- 1,25 tums Rack-and-Pinion fokuserare
- 1,25 tums Super Plössl 26 mm okular
- Ett paket teflonbrickor (till glidlagren, läs mer om det längre fram)

Jag bestämde mig för att börja bygga spegelhållaren och diagonalhållaren först. Jag ansåg att de skulle vara de svåraste delarna på att bygga och om jag skulle misslyckas med dem och tappa intresset skulle jag inte redan ha beställd optik för en massa pengar.

För ett teleskop behövs en tub. Jag hade inte en aning om vad jag skulle välja för någon men tänkte att det förmodligen går att skaffa fram något lätt plaströr lite senare. Till stativet planerade jag att använda plywoodskivor med tjocklek mellan 1,0 och 1,5 cm. Dessa skulle jag inhandla vid ett senare tillfälle.



Figur 5 Tuben med dess hållare

Innehållsförteckning | Föregående | Nästa

Redigera