Lördag 5 december 2020
Vi finns här: www.nak.se

Forumtråd:

"Varför syns Venus mer än Mars?"

 

Varför syns Venus mer än Mars? gulliga valpen, 2017-01-02

Hej, tack för en bra hemsida.

Just nu (hm, för en timme sen) ser jag månen och Venus med blotta ögat trots att himlen fortfarande är blå. Från appen på min telefon vet jag att Mars också finns där, men jag behöver kikare för att se Mars.

Hur kommer det sig att Venus syns så mycket tydligare än Mars, trots att de är ungefär lika stora och ungefär lika långt bort?

Re: Varför syns Venus mer än Mars? Håkan Norén, 2017-01-04

1. Venus är större, befinner sig närmare solen och är därför starkare solbelyst, samt har ett molntäcke som reflekterar den största delen av solljuset.
2. Mars är som närmast och ljusstarkast när planeten är i den delen av sin bana som är från jorden sett i motsatt riktning än den till solen. Mars står då i söder omkring midnatt. Den mesta delen av tiden är dock Mars i en annan del av sin bana, då längre bort från jorden och eftersom ljusstyrkan avtar med kvadraten på avståndet då betydligt ljussvagare.

Re: Varför syns Venus mer än Mars? gulliga valpen, 2020-05-19

Tack Håkan för ditt svar.

Nu tre år senare har jag äntligen fått se Venus som en månskära! Jag hade läst att detta skulle vara möjligt med kikare eller ett litet teleskop, men aldrig lyckats. Så småningom kom jag på att jag skulle prova med solglasögon eller att titta på Venus strax efter solnedgången när himlen fortfarande är ljus. Och det funkade! Så vackert! Tänk att Venus kan likna en liten minimåne.

Solglasögon funkade sådär. Det fungerar bättre med solglasögon för att titta på månen. Jag provade med det eftersom jag såg att man kunde skaffa så kallade planetfilter till teleskop, som ska fungera ungefär som solglasögon och göra det lättare att se detaljer på föremål som annars bländar.

Besvara tråden |  Visa alla trådar | Skriv nytt meddelande