Söndag 27 november 2022
Vi finns här: www.nak.se

NAK åker till Tyskland för att observera den totala solförmörkelsen 11 aug 1999Delar av resegänget tillsammans med Ulrich Lehman (längst till höger) som var den som arrangerade solförmörkelseträffen utanför Stuttgart. Inläggsbilden är tagen av Olle Eriksson och visar ungefär hur mycket vi fick se av solen innan den slutligen gick i moln precis innan totaliteten.

Ett antal personer ur Norrköpings Astronomiska klubb befann sig cirka 3 mil sydost om Stuttgart den 11:e augusti 1999 för att bevittna årtusendets sista totala solförmörkelse som var synlig över ett smalt band genom centrala Europa och Asien.

Precis som över stora delar av Europa skymdes solen av moln under hela den totala fasen. Under de tre timmar som den partiella solförmörkelsen ägde rum låg tunga mörka moln över Stuttgart och den regnade periodvis. Vi fick nöja oss med att observera den partiella solförmörkelsen cirka en kvart innan totaliteten då solen tittade fram bakom tunna moln (se bilden ovan).

Andra hade bättre tur. Anders Wettergren följde med en resa till Rumänien som arrangerades av Göteborgs Astronomiska Klubb. Där fick de se hela solförmörkelsen med korona och allt.

Bilder från resan

Nedan är ett antal bilder från solförmörkelsresan tagna av Olle Eriksson.

Resan | Platsen | Inför solförmörkelsen | Solförmörkelsen

Redigera