Fredag 22 september 2023
Vi finns här: www.nak.se

Recension: Stjärnhimlen 1999

recenserad av Sven Mårdh

Årsbok med underrubriken "Vad händer under året med stjärnor, planeter och andra himlakroppar…".
Utges av bokförlaget Inova (www.inova.se). Redaktion: Per Ahlin, Johan Schildt och Paul Schlyter. 112 sidor. Pris: 95 kronor (frakt tillkommer). ISBN 91-85996-37-8.
Årets upplaga av Stjärnhimlen verkar ha tillkommit under något stressiga förhållanden. Sökkartor till deep sky-objekten på månadssidorna har utelämnats. Vid ett av objekten, NGC 7009, finns till och med en hänvisning till en (obefintlig) karta. Det är oerhört viktigt att sökkartorna finns med, då säkert flera läsare saknar ordentliga stjärnkartsverk.

Jag saknar en efemerid över kometen Machholz 2. Av någon anledning har det blivit fel i tabellen över årets kometer, för enligt den beräknas Machholz 2 bara nå upp till magnitud 18. Andra tillförlitliga källor säger istället 8, vilket torde göra kometen till den ljusaste periodiska under året.

Andra saker som borde finnas med är en sökkarta över asteroiden Vesta, som är lätt att se i en fältkikare under vintern/våren, och utförliga uppgifter om meteorsvärmen Leoniderna. Det är ju ändå i år som den största chansen till en meteorstorm finns.

Annars är Stjärnhimlen som vanligt ett måste för Sveriges amatörastronomer. Jag noterar med oro att Paul Schlyter, vårt lands egen Jean Meeus, från nästa årgång vill minska ner på sitt engagemang för årsboken. Illa. Kan ingen övertala karl'n att fortsätta och säga att han behövs. För det gör han verkligen.

Redigera