Söndag 27 november 2022
Vi finns här: www.nak.se

Venus-ockultationer

av André Franke och Sven Mårdh


Tidigt på kvällen den 1 december 2008 ockulterar månen planeten Venus – ett fantastiskt som är ett måste för amatörastronomer.

Att månen ockulterar Venus är ingen ovanlig händelse. Sett från hela jordklotet inträffar det åtminstone någon gång per år. Men att det sker på en hyfsat mörk himmel är desto ovanligare. Senaste tillfället var 1988 och nästa riktiga tillfälle blir det inte förrän 2044, det vill säga om 36 år...men det är ett bra tillfälle med Venus högt uppe på kvällshimlen nära Plejaderna. Det finns ett gränsfall 2032 där det blir allt ljusare när Venus ockulteras av månen på morgonhimlen.

Alltså missar vi detta tillfälle den 1 december 2008, då är det bara att stå ut 36 år till.MEN: det finns faktiskt redan om fyra år en "omvänd" ockultation eller hur man nu ska kalla det. Annan årstid, morgonhimel och Jupiter...allting spegelvänt... Den 15 juli 2012, alltså redan om drygt tre och ett halvt år ockulterar månen Jupiter på morgonhimlen och Venus står i närheten. Någonting att se fram emot...


Redigera