Söndag 27 november 2022
Vi finns här: www.nak.se

"Vintergatan 2004" / Höstmöte

Text och bilder av Sven Mårdh

Korv, korv, här var de' korv. Stjärnträffen Vintergatan 2004 startade traditionellt ute vid grillen hos Sven Mårdh och Lotta Sandelin i Evalund. Diskussionen var stundtals livlig bland de sju deltagarna så det var tufft för ordföranden Håkan Norén att få uppmärksamhet vid demonstrationen av hans 63 centimeters spegel. Håkan hoppas så småningom bygga ett teleskop storlek XL för spegeln.

Något senare på kvällen tog höstmötet vid med uppdukat kaffe-/tébord. Den första punkten på dagordningen var att bestämma medlemsavgiften i NAK för 2005. Denna blir preliminärt 195 kronor, och då ingår medlemskapet i SAAF och prenumeration på tidskriften Telescopium.

SAAF uppmanar alla medlemmar i senaste numret av Telescopium att besvara en enkät om föreningens framtid. Helt naturligt kom även detta ämne upp på NAK:s höstmöte. Flera deltagare tyckte att Telescopium borde få en mer amatörinriktad utformning istället för att snegla för mycket på Populär Astronomi.

Mötet beslutade sedan att ställa in NAK:s observationsutfykter den 15 och 16 oktober. Istället kommer en resa till Landeryds observatorium utanför Linköping att anordnas lördagen den 16 oktober. Dessutom arrangeras en mer informell amatörträff torsdagen den 28 oktober i en föreningslokal nära Immanuelskyrkan och Stadsbiblioteket i Norrköping.

NAK behöver reka obs-platser för ett kommande observatorium. Höstmötet beslutade att klubben genomför en planeringsträff inför detta lördagen den 2 oktober kl 17.00 hos Bo Sandström i Stigtomta. Intresserade som vill följa med kan kontakta Håkan Norén.

I övrigt berättade Sven Mårdh att den nyupptäckta kometen Machholz kommer att stå bra till för observationer under december och januari. Kometen förväntas bli synlig för blotta ögat. Bo Sandström visade ett astronomiprogram på sin bärbara dator.

Tyvärr medgav den molniga himlen inga observationer. Lockande molnluckor dök upp då och då och retade alla observationshungriga deltagare. Något än mer retsamt var att himlen klarnade upp perfekt en dryg timme efter det att mötet avslutats och alla åkt hem. Livet är ibland orättvist!


Trivsamt vid grillen även om myggoljan behövdes.


Håkan Norén visar sin stora teleskopspegel.

Redigera