Torsdag 28 mars 2024
Vi finns här: www.nak.se

Astrofotografering med webkamera

Av Bosse Sandström

Systemkamera och film

Många av oss amatörastronomer har väl tänkt att det vore roligt att fotografera intressanta objekt på stjärnhimlen. Det första som dyker upp i huvudet är då att använda sin 40 år gamla vanliga systemkamera ( det är en fördel med gamla kameror, eftersom de inte behöver något batteri som ändå skulle ta slut mitt i en exponering) med någon adapter för att sätta den på sitt teleskop och ta tjusiga bilder a la Hubble-teleskopet. För all del, det går ju att använda sina gamla kameraobjektiv också, fast det är ju inte lika "high tech".

Första problemet man måste lösa är att få fast kameran på teleskopet, det fordrar inköp av div adaptrar. Det är inte svårt, bara dyrt.

Men det visar sig snart vid lite eftertanke vara svårt att fotografera med film, det är ju så ljusfattigt på stjärnhimlen, långa exponeringstider erfordras (när man väl listat ut vilken film man skall använda och hur länge man skall exponera). Då visar sig nämligen nästa problem, jorden snurrar ju så fort så man måste snurra teleskopet lika fort åt andra hållet med någon lämplig teleskopmontering, för att ljusprickarna skall stå still på filmen. Det fordrar en teleskopmontering med hög precision i följning och inriktning mot den celesta nordpolen.

Sedan skall det framkallas och göras bilder, scannas och eller hur man vill ha dem, det verkar också dyrt eftersom man kan utgå från att de flesta blir misslyckade.

Riktig CCD-kamera

Då känns det mer lockande att gå riktigt "high tech" och köpa en CCD-kamera som andra avancerade amatörastrofotografer och proffs använder. Det är bara det att priserna på sådana kan utgöra skilsmässoanledning, om man över huvud taget kan hosta upp pengarna, 10-15 000 kr och uppåt, förutom datorn som behövs ( en lämplig Laptop, t ex.) Njaaää, det står nog rätt långt ner på prioritetslistan hos den äkta hälften, som redan godhjärtat tolererat inköp av teleskop och tillbehör. M.a.o glöm det.

Om man mot all förmodan skulle bli lycklig ägare till en CCD-kamera med alla finesser kvarstår problemet med att man måste ha följning på stjärnhimlen så fort man vill exponera längre tid (dock inte så länge som med film).

Sista chansen erbjuder då en webkamera

Vadå, webkamera, det går väl inte. Den har för dålig upplöning, den är inte tillräckligt ljuskänslig, den ger för brusig bild, den kan inte ge långa exponeringar, den har inte kyld CCD, det måste vara bara sk*t.

Njaa, kanske inte. Allt ovanstående är sant utom sk*t. Det går faktiskt att tråckla sig runt de flesta av begränsningarna hos en web-kamera. Och priset, börja med att föreslå din äkta hälft att köpa en CCD för 15 000. När det naturligtvis avslås, måste vederbörande lättad medge ett utlägg av 500-1000 kr för att inte verka helt ogin. Skulle du vara singel är det bara att handla vad du vill.

På internet finns det mängder med hemsidor där man visar hur man kan använda en web-kamera i originalskick eller med varierande grad av modifiering för längre exponeringstid, kylning av CCD-sensorn, ökad ljuskänslighet.

Men den huvudsakliga tekniken går ut på att komma runt kravet på långa exponeringstider genom att i stället exponera flera bilder som sedan läggs ihop till en enda. Slumpmässigt brus i bilderna kommer då att ta ut varandra mellan delbilderna. Systematiska brusfel tas bort med subtraktion av "dark frames" och ljuskänslighetsvariationer tas bort med "flat frames".

Genom att ta många bilder kan man välja ut de bästa att kombinera till en bild, och få en kompensation för dålig "seeing", oro i luften. Man kan sedan vidarebehandla bilden på konventionellt sätt för att anpassa ljushet, kontrast, färgtoner och skärpa, för att få så stor detaljrikhet som möjligt (man kan också förstöra bilden med för mycket processning).

Genom att man exponerar många bilder kan kravet på följning av stjärnhimlen hållas lägre, då man vid hopläggning av bilderna kan vrida och flytta bilderna till bästa överensstämmelse, även om prickana förflyttat sig mellan bilderna.

Denna bildexponering och insamling av bilderna, urval och kombination, kompensering för slumpmässiga och systematiska fel och efterföljande bildbehandling kan göras med många program, många fritt nerladdningsbara från internet, en del måste man köpa.

De flesta programmen är gjorda av hängivna amatörastronomer, och innehåller varierande grad av automatik i sådana saker som kompensation för "dark frames", "flat frames", urval av de bästa och skarpaste bilderna, registrering så att delbilderna hamnar i exakt rätt läge och andra bildbehandlingsåtgärder.

En av de bästa webkamerorna för astronomisk användning är Philips PCVC740K ToUcam.

Av en ödets nyck har jag lyckats komma över en sådan och jag skall nu göra en enkel adapter för att kunna montera den i stället för okular.



Här följer ett antal internet-länkar till sidor som beskriver olika aspekter av hårdvara, och modifieringar samt ett antal program, de flesta fria.

Philips PCVC740K ToUcam

Web Cameras Steve Chambers
Cloudy Nights Philips ToUcam Pro
Modification of a PCVC740K
Philips PCVC740K ToUcam PRO PC Video Camera
Astronomy - Webcam Astrophotography
SC3
Steve Chambers webcams
Universal WebCam Adapter Specifications
WebCam Telescope Adapter Instruction Guide
How to Measure Screw Threads
Best WEB-CAMERAS for astronomy
qcuiag.co.uk
ToUCam-SC
Astrofotgrafie mit einer Vesta Pro Webcam
Astrocam
THE 1004x JG CCD ASTRO CAMERA
ROBIN'S ASTRONOMY PAGE
Ash's Astronomy Page
High Resolution Lunar & Planetary Images From Singapore by Tan Wei Leong

WebCam Programs

AstroAlign - Copyright (C) Carsten Arnholm
Registax
Page WEB AVI2BMP
AstroStack
Astro-Snap
GuideDog
AiGfxLab at SourceForge
K3's Astronomy Home Page
Philips - PC Cameras Drivers
Linux drivers for Philips USB webcams (including some Askey, Samsung and Logitech cameras)
Qastrocam Linux
Iris software
AstroVideo
QuickCam
Desire och andra program

"Stay tuned, hopefully more will follow"

2004-03-21 Bo Sandström

Redigera